Με την ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά σε αναμονή για τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων θα διπλασιαστούν σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ωστόσο, πολλοί ανησυχούν για τη μεταβλητότητα που ενδέχεται να ακολουθήσει καθώς εδραιώνεται η άποψη ότι η δυναμική της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κορυφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο.
Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον Ιούνιο με τον γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών και οι μακροοικονομικοί δείκτες προϊδεάζουν για μια δυνατή ανάκαμψη μετά τα περυσινά απαγορευτικά.
Μόλις πριν μια εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη της για την οικονομική ανάπτυξη στο 4,8% φέτος, ρυθμό ταχύτερο από το 4,3% που έβλεπε τον Μάιο.
"Αύξηση κερδών κατά 110%, σύμφωνα με την IBES
Τα κέρδη των 600 μεγαλύτερων εισηγμένων επιχειρήσεων στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 110% σε ετήσια βάση το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της IBES. Αναθεωρούνται τακτικά προς τα πάνω από τον Απρίλιο, τότε που η αγορά ανέμενε ρυθμό αύξησης κοντά στο 90%.
Όμως, ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας προβλέπεται πιο ήπιος για τα υπόλοιπα δύο τρίμηνα της φετινής χρονιάς – 33% και 28% αντίστοιχα.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας το δεύτερο τρίμηνο να σημάνει την κορυφή του τρέχοντος κύκλου ανάκαμψης», αναφέρουν αναλυτές σε έκθεση της τράπεζας UniCredit.
"Αύξηση κατά 10% το 2022"
Εκτιμούν ότι τα κέρδη θα αυξηθούν κατά 10% το 2022, επισημαίνοντας ότι σε παρόμοιες φάσεις επιβράδυνσης προηγούμενων κύκλων η μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς αυξανόταν, που σημαίνει ότι «θα υπάρξει μεγαλύτερο ρίσκο διόρθωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».
Η σύσταση της Unicredit είναι τοποθετήσεις σε μετοχές αμυντικών κλάδων όπως της φροντίδας υγείας και των βασικών καταναλωτικών αγαθών.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως και η Wall Street, βρίσκονται πολύ κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ και η έξαρση των κρουσμάτων COVID-19 μπορεί εύκολα να τους βάλει τρικλοποδιά.
Ο δείκτης STOXX 600 στις 460 μονάδες είναι πάνω από τον στόχο του consensus διαχειριστών κεφαλαίων και αναλυτών σε δημοσκόπηση του Μαΐου. Έχοντας σημειώσει άνοδο πάνω από 15% από την αρχή της φετινής χρονιάς, ο πανευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς φαίνεται να έχει κατεβάσει ταχύτητα.
Σύμφωνα με τη Barclays, η δυναμική των χρηματιστηρίων δείχνει πιο συνετή καθώς η κορύφωση της ανάπτυξης έχει ήδη προεξοφληθεί στις τιμές και οι επενδυτές είναι πλέον λιγότερο ‘ταύροι’ από ότι στο παρελθόν. «Τα καλά εταιρικά αποτελέσματα αυτού του τριμήνου θα επικυρώσουν την πρόσφατη άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών αλλά αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα τα ωθήσουν ακόμη υψηλότερα. Οι κυκλικές μετοχές θα έχουν ένα λιγότερο ‘bullish’ δεύτερο εξάμηνο».
Έρευνα της BofA σε διαχειριστές τον Ιούλιο έδειξε ότι ποσοστό 82% των ερωτηθέντων αναμένει μονοψήφια άνοδο για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έως το τέλος της φετινής χρονιάς.
Ωστόσο, το λεγόμενο FOMO (fear of missing out) – ο φόβος μήπως μείνουν εκτός κούρσας παραμένει υψηλός καθώς ένα 47% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η μείωση της έκθεσης σε μετοχές πρόωρα είναι το μεγαλύτερο ρίσκο για το χαρτοφυλάκιο τους.