Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων στην συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτειών στις ΗΠΑ προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στους επενδυτικούς κύκλους, παρά τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων.
Αναλυτικότερα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταγράφουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, τόσο στον ημερήσιο αριθμό των νέων λοιμώξεων όσο και στον αριθμό των νέων νοσηλειών στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως την Πέμπτη καταγράφηκαν 187.833 κρούσματα στην χώρα, σημειώνοντας νέο υψηλό από την έναρξη της πανδημίας, ενώ ο επταήμερος μέσος όρος των νέων λοιμώξεων διαμορφώθηκε στα 165.029 κρούσματα, αυξημένος κατά 24% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, μία σειρά πολιτειών όπως η Καλιφόερνια, η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ προχωρούν σταδιακά στην επαναφορά των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Στην δυτική ακτή των ΗΠΑ, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια ανακοίνωσε μερική απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, ενώ παράλληλα εκδόθηκε εκ νέου οδηγία που καλεί τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Στη Νέα Υόρκη ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάσιο ανακοίνωσε την αναστολή της δια ζώσης εκπαίδευσης στα σχολεία της περιοχής ευθύνης του, ενώ τα αμερικανικά CDC κάλεσαν τους Αμερικανούς να αποφύγουν τα ταξίδια κατά την Ημέρα των Ευχαριστιών.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 220 μονάδων ή 0,75% και διαμορφώθηκε στις 29.263 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 0,68% στις 3.557 μονάδες, με τον χρηματοσπιστωτικό και τον ενεργειακό κλάδο να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.
Απώλειες κατέγραψε, τέλος, ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 11.854 μονάδες, με πτώση 0,42%.
Στο ταμπλό, σημαντικές απώλειες 2,9% κατέγραψε η μετοχή της Boeing, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και η Salesforce, η μετοχή της οποίας υποχώρησε κατά 2,5%.
Σε εβδομαδιαία κλίμακα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,7%, ενώ απώλειες 0,8% κατέγραψε στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις ο S&P 500.
Ωστόσο, προβληματισμό και αβεβαιότητα έχει προκαλέσει στην αγορά, η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Τραμπ Στίβεν Μνούτσιν ότι ζήτησε την επιστροφή περισσότερων από 400 δισ. δολάρια στο αμερικανικό Δημόσιο.
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, απορρίπτοντας έτσι το αίτημα της Fed για 90ήμερη παράταση τεσσάρων έκτακτων προγραμμάτων δανειοδότησης.
Tα χρήματα που θα επιστραφούν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, θα αξιοποιηθούν στο επόμενο δημοσιονομικό πακέτο, το οποίο συζητούν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι εδώ και αρκετό καιρό.
«Ζητώ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιστρέψει τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια στο Υπουργείο Οικονομικών, έγραψε ο Μνουτσιν σε επιστολή προς τον Πάουελ
«Το Κογκρέσο ζητά 455 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό αποτελείται από 429 δισεκατομμύρια δολάρια σε υπερβάλλοντα κονδύλια του Δημοσίου για τα μέτρα που έλαβε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και άλλα 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε αχρησιμοποίητα ταμεία άμεσων δανείων προς το Δημόσιο».
Αυτό σημαίνει ότι όλα τα έκτακτα προγράμματα που προβλέπονταν από την Cares Act, την οποία είχε υπογράψει νωρίτερα εντός του έτους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου,, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.