Το ελληνικό χρηματιστήριο “αψήφησε” την επιφυλακτική εικόνα των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών, που έδειξαν να προβληματίζονται και από τη νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, μετά την απόφαση της Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, να επισκεφτεί την Ταϊβάν και με το Πεκίνο να σημειώνει πως, “η επίσκεψη αξιωματούχου τόσο υψηλόβαθμου όσο η Νάνσι Πελόζι, αποτελεί έμπρακτη αμφισβήτηση του status quo”.
Έτσι, το Χ.Α. ξεπερνώντας τις ελεγχόμενες απώλειες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και με τους αγοραστές να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες στον τραπεζικό κλάδο, συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει αθροιστικά κέρδη 4,94% και τον τραπεζικό δείκτη κέρδη 14,14%.
Ασφαλώς και όλα τα μέτωπα ανησυχιών παραμένουν ανοιχτά, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως, “το τελευταίο που χρειάζονται οι αγορές, είναι η επιβάρυνση του γεωπολιτικού κλίματος και σε άλλο ένα μέτωπο, αυτό της Ταϊβάν, σε μία συγκυρία που για την Ευρώπη οι ενδείξεις γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες. Αν συνεχίσει να επιβαρύνεται το διεθνές κλίμα, στις αγορές θα επιστρέψει μία τάση αποστροφής στο επενδυτικό ρίσκο, καθώς δεν αποκλιμακώθηκαν ποτέ οι ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση και αυτές οι ανησυχίες επιδεινώνονται από τις ενδείξεις κλιμάκωσης τις Σινοαμερικανικής έντασης”.
Από την άλλη, δεν μπορεί να μην αναφερθεί η αναστροφή της, αρχικά, επιφυλακτικής διάθεσης στο Χ.Α., με την ενεργοποίηση τοποθετήσεων στον τραπεζικό κλάδο και σε λίγες ακόμα μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ σαφώς πιο επιφυλακτική στάση κράτησαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Σημαντικές και οι βοήθειες των τελικών δημοπρασιών.
“Σήμερα και αύριο αναμένουμε τις εξελίξεις γύρω από την επίσκεψη της κ. Πελόζι στην Ταιβάν, ως μια νέα εστία έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο ΓΔΧΑ βρίσκεται στο άνω εκτιμώμενο εύρος για την περίοδο, ήτοι την περιοχή των 860 μονάδων. Αν και είναι πάντα πιθανό να δούμε υψηλότερες τιμές βραχυπρόθεσμα, παραμένουμε επιφυλακτικοί για την συνέχεια, με το διεθνές κλίμα να έχει τον πρώτο λόγο για την κατεύθυνση”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Leon Depolas Sec.
“Οι δυνατότητες πολιτικής για την αντιμετώπιση του στασιμοπληθωρισμού είναι ασθενέστερες στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρουμανία”, σύμφωνα με την Moody’s. Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει “πιστωτικά αρνητικό το σενάριο στασιμοπληθωρισμού, που πλέον είναι το πιθανότερο στην ΕΕ, αλλά η έκθεση ανά χώρα ποικίλλει”.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης ο ΔΤΡ μπορεί να βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 542,72 (-1,67%), αλλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και στις 564,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,29%.
Η ίδια συμπεριφορά και από τον ΓΔΧΑ που υποχώρησε μέχρι τις 857,4 (-0,74%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 869,82 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,70%, έχοντας καταγράψει υψηλό ημέρας, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, στις 869,92 μονάδες (+0,71%).
Ο τζίρος στα 59 εκατ., από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΛΦΑ (+2,55%), ΕΤΕ (+1,66%), ΕΥΡΩΒ (+3%), ΑΡΑΙΓ (+2,69%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,87%), ΕΛΠΕ (+2,64%), ΜΠΕΛΑ (+1,76%), ΟΠΑΠ (+1,24%), ΣΑΡ (+1,01%) και TITC (+3,23%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-3,09%) και ΤΕΝΕΡΓ (-2,87%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μπόρεσαν να σημειώσουν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές οι ΔΡΟΜΕ (+8,64%), ΕΠΣΙΛ (+5,96%), ΜΟΤΟ (+3,77%) και ΜΙΓ (+3,27%).
Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. του δικαιώματος (ΑΝΔΡΟΔ) της Alpha Trust Ανδρομέδα Α.Ε.Ε.Χ., συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Τελευταία ημέρα άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 4/8/2022.