Ελαιόλαδο: Η μείωση της ζήτησης ρίχνει τις τιμές - Τα προβλήματα της ελληνικής παραγωγής
Εκπρόσωποι παραγωγών στο Liberal

Ελαιόλαδο: Η μείωση της ζήτησης ρίχνει τις τιμές - Τα προβλήματα της ελληνικής παραγωγής

Η φετινή, μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου σε συνδυασμό με τη φθίνουσα ζήτηση έχουν αρχίσει να δημιουργούν τα πρώτα προβλήματα στη διαμόρφωση των τιμών, καθώς βρισκόμαστε στην έναρξη της φετινής ελαιοπαραγωγικής σεζόν. 

Ήδη, τις τελευταίες ημέρες οι τιμές σε όλες τις χώρες της Μεσογείου καταγράφουν μια σημαντική υποχώρηση λόγω της μείωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος. 

Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει, μιλώντας προς το Liberal ο κ. Εμμανουήλ Λυπαράκης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Θραψανού Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά τόνισε «οι τιμές έχουν πάρει τον κατήφορο και περιμένουμε να δούμε που θα σταματήσουν». 

Ο ίδιος αποδίδει την πτώση των τιμών στη μείωση της ζήτησης και στην τάση των καταναλωτών να αγοράζουν μικρότερες ποσότητες ελαιολάδου και να στρέφονται προς τα φθηνότερα σπορέλαια. Και αυτό γιατί η προβληματική περσινή χρονιά οδήγησε σε αυξήσεις των τιμών του ελαιολάδου κατά 70 ή και 80%, με αποτέλεσμα και τη μείωση της κατανάλωσης.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα ο κ. Λυπαράκης επεσήμανε ότι  η φετινή παραγωγή, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρία είναι πολύ καλή

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ισπανία, όπου φέτος παρατηρείται υπερπαραγωγή ελαιολάδου η τιμή είναι 5,80 έως 6,0 ευρώ το κιλό με πτώση περίπου 13% μέσα σε 2 βδομάδες.Στην Ιταλία η τιμή έφθασε περίπου τα 8,50 ευρώ το κιλό  έχοντας σπάσει πτωτικά το φράγμα του 9,0-9,20, που κρατούσε για αρκετό χρονικό διάστημα. Στην Πορτογαλία η τιμή σε λίγες ημέρες έφθασε στα 5,80 το κιλό από 6 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα η τιμή είναι γύρω στα 6 με 6,50 ευρώ το κιλό.

Καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της σεζόν της ελαιοσυγκομιδής, η εικόνα είναι ότι η παραγωγή είναι μειωμένη, κυρίως λόγω της ξηρασίας, επισημαίνει προς το Liberal o κ. Γιώργος Γωνιωτάκης, Μέλος της Διοίκησης  της Εθνικής  Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. 

Ποιοτικά, βέβαια, το ελαιόλαδο που βγαίνει είναι πολύ καλό, έξτρα παρθένο. Εκεί που εντοπίζεται το πρόβλημα είναι οι ποσότητες. Μάλιστα όπως επεσήμανε ο κ. Γωνιωτάκης, αν συνεχισθεί η ξηρασία παρόμοια προβλήματα θα αντιμετωπίσουμε και του χρόνου. 

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ανέφερε, ότι η τιμή του ελαιολάδου συμπεριφέρεται ως τιμή χρηματιστηριακού είδους. Αυτό πρακτικά, σημαίνει ότι μπορεί να έχει άλλη τιμή σήμερα, άλλη στις γιορτές και άλλη μετά τις γιορτές. Και η τιμή εξαρτάται, βέβαια, από τη ζήτηση.

Από τον Ιανουάριο του 2024 μέχρι και σήμερα οι τιμές εκτοξεύθηκαν, με αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση. Βέβαια, οι ποσότητες έφυγαν, καθώς εκτός από την εγχώρια κατανάλωση έχουμε και τις εξαγωγές. Βέβαια, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το τι θα συμβεί στο μέλλον, καθώς οποιεσδήποτε απρόβλεπτες εξελίξεις, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή. 

Όπως, μάλιστα αναφέρουν και άλλοι αγροτικοί  συνεταιρισμοί τα μεγαλύτερα προβλήματα συσσωρεύονται σε περιφέρειες, οι οποίες τους προηγούμενους μήνες δεν πούλησαν, περιμένοντας τιμές άνω των 10 ευρώ το κιλό. Σε ό,τι αφορά την ποιότητα, είναι ικανοποιητική για τα ποτιστικά ελαιόδενδρα ενώ η παραγωγή από τις ξερικές ελιές βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται αν δε βρέξει τις επόμενες 1-2 βδομάδες ίσως η παραγωγή να μειωθεί και να φθάσει ακόμη και  κάτω και από τους 200.000 τόνους, έναντι εκτιμήσεων για 250.000 ως 280.000 τόνους.