Λ. Αυγενάκης: Σε ισχύ το «αγροτικό 112» – SMS 72 ώρες πριν από το καιρικό φαινόμενο

Λ. Αυγενάκης: Σε ισχύ το «αγροτικό 112» – SMS 72 ώρες πριν από το καιρικό φαινόμενο

Προειδοποίηση 112 για τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους πρόκειται να δημιουργηθεί, η προειδοποίηση θα δίνεται με την αποστολή SMS 72 ώρες πριν από την έλευση του καιρικού φαινομένου και θα συνοδεύεται με αντίστοιχες οδηγίες αντιμετώπισής του, ανάλογα με το είδος του καιρικού φαινομένου. Αυτό ανακοίνωσε –μεταξύ άλλων– ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της 30ης Έκθεσης Agrotica, στη Θεσσαλονίκη.

Όσο για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς για ζημίες του 2023, θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από τις 20 Φεβρουαρίου 2024, δύο μήνες νωρίτερα από τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία αλλά και τη δημιουργία τηλεφωνικού Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το πρόγραμμα για τις

παρακάρλιες περιοχές ανέρχεται σε 40.394.378,80 ευρώ, το δε πρόγραμμα αφορά τους παραγωγούς 180.000 στρεμμάτων που είναι καλυμμένα με νερό.

Αναλυτικά όσα είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

«Βρισκόμαστε εδώ, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η επετειακή 30η Agrotica, αλλά η σκέψη μας και η ψυχή μας βρίσκεται στους αγρότες μας, που αγωνιούν για το αύριο και βιώνουν την αβεβαιότητα, που προκαλεί η κλιματική αλλά και ενεργειακή κρίση.

Αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους και αναδεικνύουν αιτήματα και προβλήματα πραγματικά. Τιμάμε και σεβόμαστε τις αγωνίες τους και τους ευχαριστούμε γιατί πολλά γίνονται και με τη δική τους συμμετοχή και συμβολή.

Η Agrotica είναι η μεγαλύτερη κλαδική Έκθεση που αφορά στον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας και γίνεται εδώ στη βασίλισσα του Βορρά, τη Θεσσαλονίκη.

Η 30η Agrotica πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Η χώρα μας από την απόλυτη οικονομική απαξίωση που βίωσε προ μιας δεκαετίας, εισπράττει σήμερα τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας καθώς χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και στη ρεαλιστική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρωτοπορεί τους ρυθμούς ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζει ο πρωτογενής τομέας.

Απόφαση του πρωθυπουργού και όλης της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να στηρίξουμε τις στρατηγικές, που προωθούν, μέσα από τα στοχευμένα μέτρα και παρεμβάσεις, τη δομική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, θέτοντας στο επίκεντρο την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, με την προσέλκυση νέων στην αγροτική οικονομία.

Στόχος μας είναι να κάνουμε το αγροτικό επάγγελμα πιο ελκυστικό.

Οι νέοι να ασχολούνται με αυτό όχι από ανάγκη ή λόγω κληρονομικότητας, αλλά από επιλογή. Επειδή θέλουν να γίνουν επαγγελματίες στον κλάδο. Να ξεφύγουν από τις παραδοσιακές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και να περάσουν στις αγροτικές επιχειρήσεις.

Και όλα αυτά σε μια εποχή προκλήσεων. Προκλήσεις γεωπολιτικές, οικονομικές, κλιματικές, κοινωνικές.

Προκλήσεις μεγάλες και προβλήματα πρωτόγνωρα, που έφεραν τον κόσμο της υπαίθρου στα όριά του καθώς πολλοί είδαν το βιός τους να χάνεται σε λίγες ώρες.

Αναφέρομαι στους αγρότες της Θεσσαλίας, με τους οποίους έχουμε συνδεθεί και ψυχικά μετά από όλα όσα ζήσαμε μαζί και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί.

Χρέος μας να στεκόμαστε- και το πράττουμε με όλες μας τις δυνάμεις-  στο πλευρό όσων πλήττονται από την κλιματική κρίση αλλά και να διορθώσουμε τις όποιες ατέλειες υπάρχουν για να παράσχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στους παραγωγούς.

Σε ισχύ το «αγροτικό 112» – SMS 72 ώρες πριν από το καιρικό φαινόμενο

Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι αποφάσεις μας για αλλαγή, ύστερα από 25 χρόνια του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Θέλουμε έναν αγροτικό ασφαλιστικό φορέα, που θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του, αλλά θα προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στους παραγωγούς μας.

Ήταν πάγιο αίτημα των αγροτών και γίνεται πράξη μετά από πολλή δουλειά με την ηγεσία του ΕΛΓΑ, τα στελέχη του και τους συνεργάτες στο Υπουργείο.

Την τετραετία 2020-2023 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του ενός δις, με μόνο το μισό ποσό να καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

Κατόπιν εισήγησής μου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, στη χθεσινή συνεδρίαση, αποφάσισε την έναρξη της πληρωμής αποζημιώσεων στους παραγωγούς για ζημίες του έτους 2023, από την 20η Φεβρουαρίου 2024.

Οι πληρωμές αποζημιώσεων καταβάλλονται δύο μήνες νωρίτερα από τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα, με την οποία οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα έπρεπε να ξεκινήσουν να καταβάλλονται μετά την 15ηΑπριλίου 2024, και αφού μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 οι παραγωγοί θα είχαν καταβάλλει την οφειλόμενη Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά για το έτος 2023.

Οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας, σύμφωνα με τα πορίσματα τα οποία καταχωρούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Οργανισμού, σε αντίθεση με όσα σκοπίμως εδιαδίδοντο τις τελευταίες μέρες περί οριζόντιας μείωσης των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, με στόχο την πρόκληση αναταραχής και αντιδράσεων. Ευχαριστώ τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τους συνεργάτες του.

Αγροτικό 112

Στην λογική της παροχής όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ασφάλειας στους παραγωγούς, κινείται και η πρωτοβουλία μας για την δημιουργία ενός νέου συστήματος προειδοποίησης των αγροτών για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Ενός αντίστοιχου 112 για τους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.

Η νέα αυτή υπηρεσία συνδυάζει τα γεωχωρικά δεδομένα των αγροτεμαχίων (όπως αυτά δηλώνονται από τους αγρότες μας στη δήλωση ΟΣΔΕ), τη δυνατότητα πρόβλεψης συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή (παγετός, καύσωνας, χαλάζι, βροχόπτωση, κεραυνοί) και την έγκαιρη ενημέρωση- προειδοποίηση των γεωργών ή κτηνοτρόφων που βρίσκονται στη ζώνη προειδοποίησης, που αναμένεται να  πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα.

Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ  στο πλαίσιο της πρόληψης, που άμεσα θα φέρει στη διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ και θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες που θα μπορούν  έγκαιρα να προστατεύσουν την περιουσία τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η προειδοποίηση θα δίδεται με την αποστολή SMS 72 ώρες πριν την έλευση του καιρικού φαινομένου και θα συνοδεύεται με αντίστοιχες οδηγίες αντιμετώπισής του, ανάλογα με το είδος του καιρικού φαινομένου.

ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ξεκινήσει τον αποχαρακτηρισμό των περίπου 16.000 δεσμευμένων δικαιούχων ΑΦΜ με βάση την αιτία δέσμευση τους, μέσω διοικητικών ελέγχων και όπου απαιτείται προγραμματίζεται άμεσα  επιτόπιος έλεγχος (για τα έτη 2020 – 2023). Στόχος του Οργανισμού και της νέας διοίκησης είναι όσοι νόμιμα το δικαιούνται να τους καταβληθούν τα χρήματα που δικαιούνται και οι υπόλοιποι να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση. Επίσης έχει δοθεί άμεση εντολή όσοι δικαιούχοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κι έχουν δικαιωθεί, να προγραμματιστεί και η εξόφλησή τους όπως έχει γίνει καιρό τώρα.

Οι μέχρι σήμερα εν δυνάμει δικαιούχοι ανέρχονται περίπου σε 370.000 και το ποσό της ενίσχυσης σε 425.000.000€.

Έως 15/2/2024 αναμένεται το άνοιγμα της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023 για τα Οικολογικά Σχήματα αφού έχει προηγηθεί νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου θα απλοποιεί τις διαδικασίες προκειμένου οι δικαιούχοι να διορθώσουν τις αιτήσεις τους και με την δυνατότητα υποβολής τυχών νέων αιτήσεων. Στην συνέχεια ο Οργανισμός θα προβεί σε διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους και υπολογίζεται η πληρωμή του παραπάνω ποσού πριν το Πάσχα.

Διόρθωση Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023

Διορθώνουμε τα διοικητικά λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης θητείας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Γίνεται δεκτό το αίτημα των δικαιούχων για διορθώσεις γενικά της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων του 2023 και η διορθωτική πληρωμή, που αναμένεται κι αυτή να γίνει λίγο πριν το Πάσχα, θα απορροφήσει τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούμενου έτους, ύψους 88.000.000€.

Το άνοιγμα της αίτησης θα γίνει ταυτόχρονα με αυτήν των Οικολογικών Σχημάτων.

Πληρωμή Συνδεδεμένων ενισχύσεων

Η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων υπολογίζεται  να πραγματοποιηθεί εντός Απριλίου και το ποσό ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ.

Άνοιγμα ΕΑΕ 2024

Επιστρέφουμε επιτέλους στην κανονικότητα και λειτουργούμε με διαφάνεια.

Σχεδιάζεται το άνοιγμα της αίτηση ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο προκειμένου ο Οργανισμός να κάνει έγκαιρα ελέγχους και έγκυρες πληρωμές, αξιοποιώντας σωστά και το τελευταίο ευρώ, που καταλήγει στο ταμείο του.

Εκκαθάριση Αιτήσεων Παλαιότερων Ετών

Ο Οργανισμός έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες με την ανάδοχο εταιρεία προκειμένου να διορθωθούν και να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014 – 2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για την μεταβατική περίοδο 2020 – 2022.

Ποσά και ημερομηνίες θα είμαστε σε θέση να δώσουμε σύντομα.

Τηλεφωνικό Κέντρο ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Οργανισμός και οι περιφερειακές διευθύνσεις του ανοίγουν τις πόρτες στους δικαιούχους, αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, των κοινοτικών ενισχύσεων και όχι μόνο.

Χθες (31/1) μετά από εισήγησή μου εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ η υποστήριξη του οργανισμού με Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σχεδιάζει ένα σύγχρονο περιβάλλον τηλεφωνικού κέντρου που θα παρέχει υπηρεσίες προς διευκόλυνση της καθημερινότητα και όχι μόνο, των δικαιούχων.

Αποκαθιστούμε την αυτονόητη και απαραίτητη παροχή πληροφοριών και απαντήσεις στα ερωτήματα και απορίες των αγροτών της χώρας μας. Ο Οργανισμός ανήκει στους αγρότες της χώρας. Δεν είναι άβατο!

Θεσσαλία

Μέτρο 5.2

Αναμένεται αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για το μέτρο, με βάση 45 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η πρόσκληση και μέχρι τις 10/2 θα έχει ανοίξει η εφαρμογή του.

Θα παρέχεται η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Θεσσαλίας δωρεάν εκπόνησης των επενδυτικών σχεδίων και το ποσοστό της επιδότησης των επιλέξιμων δαπανών θα είναι 100%.

Στην πράξη πρόκειται για ένα γενναίο μέτρο μέσα από το οποίο θα υπάρξει δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και επίσης πλήρης 100% κάλυψη των δαπανών για επισκευή ή ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αλλά και δαπανών, που αφορούν τους μελισσοκόμους.

Αποζημίωση Αλιέων Παγασητικού (de minimis – 1.489.000)

Με το ποσό του 1,5 εκατ. αναμένεται να ενισχύσουμε του αλιείς του Παγασητικού.

Στο νομοσχέδιο μας που αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα Φεβρουαρίου έχουμε ήδη συμπεριλάβει διάταξη για το ακατάσχετο των αποζημιώσεων (προϋπόθεση για τις πληρωμές)

Η Διεύθυνση Αλιείας έχει ήδη ξεκινήσει να ελέγχει τις 480 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τις 12 Ιανουαρίου και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν αποζημιωθεί  η δικαιούχοι. Έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τους αναλυτικά.

Γεωργικό Αποθεματικό 15.765.558€

Αυτό το ποσό αφορά το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί στη χώρα, που δεν είχαν ασφαλιστεί ή που δε δικαιούνταν να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ.

Ξεκίνησαν χθες  (31/1) οι πληρωμές των παραγωγών οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση ασφάλισης  στον ΕΛΓΑ.

Δικαιούχοι είναι οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή χοίρων, πουλερικών, κουνελιών, στην καλλιέργεια ανθών και καλλωπιστικών, ακακιών, κάνναβης, παυλόνιας, κηπευτικών υπό κάλυψη, φυτωρίων ελάτης και λοιπών δασικών δέντρων, φυτωρίων καρποφόρων δέντρων και θάμνων, γκαζόν, κράνων, θερμοκηπίων και μανιταριών, οι οποίοι επλήγησαν από πυρκαγιές την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 2023 και από πλημμύρες κατά τον Σεπτέμβριο 2023.

Η αποζημίωση χορηγήθηκε σύμφωνα με τις δηλωθείσες ζημίες των γεωργών ανά στρέμμα για τις καλλιέργειες φυτικής παραγωγής, ανά ζώο για τη ζωική παραγωγή και ανά κυψέλη για τους παραγωγούς μελιού.

Οι δικαιούχοι της φυτικής παραγωγής ανέρχονται σε 227 και το ποσό την αποζημίωση τους ανέρχεται σε 4.193.007€

Οι δικαιούχοι της ζωικής παραγωγής ανέρχονται σε 56 και το ποσό της αποζημίωση τους ανέρχεται σε 6.679.836€

Οι μελλισοκόμοι ανέρχονται σε 3.038 και το ποσό της αποζημίωση τους ανέρχεται σε 4.892.715€

Προστασία και βελτίωση κατάστασης υδροφόρου ορίζοντα Παρακάρλιων περιοχών με παύση καλλιεργητικής δραστηριότητας

Σήμερα 1/2/2024 υποβάλλεται στην Κοινότητα το τελικό Τεχνικό Δελτίο του Μέτρου 10.01.11 που αφορά σε Αρόσιμες, Δενδρώδεις και Κηπευτικές Καλλιέργειες, προϋπολογισμού 40.394.378,80€.  Αφορά τα περίπου 180.000 – παραγωγικών μέχρι πρότινος- στρεμμάτων που βρίσκονται κάτω από το νερό.

Σε όσες περιπτώσεις απαιτήθηκε ή απαιτείται συνεργασία με την περιφέρεια Θεσσαλίας, η συνεργασία με τον ίδιο τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα ήταν και είναι άψογη, γεγονός, που συμβάλλει στην από κοινού προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Η συνεργασία αυτή αποτυπώνεται και στην υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης, τα οποία αυξήθηκαν κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας το ποσό των 37 εκατομμυρίων συνολικά.

Απονιτροποίηση

Για την μείωση των νιτρικών στη Γεωργία προδημοσιεύσαμε νέα πρόσκληση ύψους 100 εκ. € για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες, ενώ για το Μέτρο το οποίο βρίσκεται σε ισχύ και λήγει τον Φεβρουάριο του 2024, παρατείνουμε τη διάρκειά του για ένα έτος, με επί πλέον προϋπολογισμό 50 εκ. €.

Δηλαδή, το σύνολο των προγραμμάτων απονιτροποίησης για τις πληγείσες περιοχές ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ

Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες

Αγρανάπαυση

Είναι σημαντική η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για τρίτη χρονιά οι παραγωγοί μπορούν να καλλιεργήσουν σε εκτάσεις που εκ του κανονισμού της ΚΑΠ έπρεπε να μείνουν ακαλλιέργητες.

Με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υποβλήθηκε από τη Γαλλία με τη απόλυτη στήριξη της Ελλάδας και συνυπογραφή του αιτήματος από μέρους μας, οι αγρότες μπορούν να καλλιεργήσουν σε εκτάσεις που έπρεπε να παραμείνουν σε αγρανάπαυση με αποτέλεσμα να τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν διπλό κέρδος, αφού θα μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα που θα καλλιεργήσουν στις συγκεκριμένες εκτάσεις, χωρίς να εξαιρεθούν της προβλεπόμενης ενίσχυσης. Επιπρόσθετα απαλλάσσονται από οποιονδήποτε έλεγχο – πρόστιμο.

Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της απόφασης θα σας αναφέρω δύο αριθμούς: Αφορά 1.480.972 καλλιεργήσιμα στρέμματα στη χώρα μας και 127.232 Αγρότες*

Η πρόταση, μετά τη σημερινή διαδικασία που συμμετέχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα ισχύει αναδρομικά από 01/01/2024.

Παράλληλα, κατόπιν δικής μας πρωτοβουλίας με τη σύμφωνη γνώμη της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μάλτας, Κροατίας, Σλοβενίας και Κύπρου, δηλαδή των εννέα χωρών της Μεσογείου που αποτελούμε την EUMED-9, έχουμε καταθέσει πρόταση για:

-αξιοποίηση 2% της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως αυτή που προκάλεσε την πλημμύρα Daniel,

-η αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού που διαθέτει η ΕΕ,

-η δημιουργία νέου ταμείου για την κάλυψη απώλειας παραγωγής εξαιτίας έντονων φαινομένων της κλιματικής κρίσης,

-η απλούστευση των διαδικασιών για την αύξηση της απορροφητικότητας ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά ακόμα και απλούστευση της λειτουργίας της ΚΑΠ 2023-2027,

-αντιμετώπιση, κεντρικά πλέον, του περονόσπορου και της ακαρπίας, καθώς και των ψαριών εισβολέων.

Αγροτικά επιμελητήρια

Στο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή προβλέπεται η σύσταση αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια της χώρας, που θα τονώσει την αγροτική επιχειρηματικότητα και θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στους αγρότες σε θέματα, που τους απασχολούν.

Ανοίγει οργανωμένα πλέον σε όλη τη χώρα η πόρτα της επιχειρηματικότητας για τους συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, μεμονωμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους, που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα στην τυποποίηση και εμπορεία. Παράλληλα χτίζουμε ένα σύγχρονο, πλούσιο σε πληροφορίες και στοιχεία Μητρώο Επαγγελματιών γεωργών, Κτηνοτρόφων, Μελισσοκόμων και Αλιέων.

Έλεγχοι- τιμή αγορά γάλακτος

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, οι έλεγχοι σε σημεία λιανικής πώλησης και στις πύλες εισόδου της χώρας, από τα μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ.

Από τις 18 Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησαν οι σαρωτικοί έλεγχοι, έως και σήμερα έχουν ληφθεί δείγματα από σημεία λιανικής πώλησης στην Αττική, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στα Ιωάννινα, στην Πάτρα. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα. Στόχος μας η προστασία των παραγωγών και καταναλωτών, αλλά και των έντιμων γαλακτοβιομηχάνων και τυροκόμων. Η τιμή του γάλακτος πρέπει να προστατευθεί. Παράλληλα προστατεύουμε τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά τα ΠΟΠ. Σε αυτό θα είμαστε αμείλικτοι».