Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής ημέρας του Κατάρ στην Αθήνα, ο Καταρινός πρέσβης Άλι Αλ Μανσούρι, σε χαιρετισμό του εξέφρασε την εκτίμηση του Κατάρ στην Ελλάδα για τη «φιλία της με τον αραβικό κόσμο και τις πολλές πρωτοβουλίες της προς επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή και την αποτροπή των συγκρούσεων».
«Ο εορτασμός της Εθνικής Ημέρας του Κατάρ φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται υπό το φως δύσκολων πολιτικών και ανθρωπιστικών συνθηκών, λόγω των συνεχιζόμενων πολέμων ανά τον κόσμο» σημείωσε και εξέφρασε την πλήρη στήριξή της χώρας του για ειρηνική επίλυση των κρίσεων.
Εστιάζοντας τις ελληνοκαταρινές σχέσεις, ο Άλι Αλ Μανσούρι, ο οποίος συμπληρώνει φέτος ένα χρόνο από την ανάληψη της θέσης του πρέσβη του Κατάρ στην Ελλάδα, εξέφρασε τη βούληση της χώρας του για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας. Υπό αυτό το πρίσμα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την «ελληνική Κυβέρνηση και τον φίλο ελληνικό λαό για τη σταθερή και ιστορική φιλία μεταξύ του Κράτους του Κατάρ και της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Ξετυλίγοντας το πλέγμα των διμερών σχέσεων, επισήμανε ότι το 2007 εδραιώθηκαν οι διπλωματικοί δεσμοί των δύο χωρών και έκανε λόγο για άνθησή τους. «Σήμερα ανανεώνουμε τους δεσμούς συνεργασίας μας βασισμένοι στην κοινή μας κληρονομιά, της κοινής πολιτιστικής αλληλοεπίδρασης και των ιστορικών δεσμών, με στόχο την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους δύο λαούς μας» προσέθεσε.
Περιγράφοντας το σημερινό επίπεδο των διμερών σχέσεων, είπε πως «βλέπουμε μια απτή ευημερία στις ελληνοκαταρινές σχέσεις, με αποκορύφωμα την ανταλλαγή επίσημων επισκέψεων του Έλληνα πρωθυπουργού και του Εμίρη του Κράτους του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο των οποίων υπεγράφησαν αριθμός διμερών συμφωνιών, στους τομείς της Άμυνας, της Ασφάλειας και των Πολιτικών Διαβουλεύσεων. Ακολούθησαν σειρά επίσημων επισκέψεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων και από τις δυο φίλες χώρες, συμπλήρωσε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η σύσφιγξη των διμερών σχέσεων είναι εμφανής στην αλληλοϋποστήριξη των δύο χωρών στα διεθνή συνέδρια και οργανισμούς, στο πλαίσιο των κοινών αξιών, ιδεών, δραστηριοτήτων, στόχων και οραμάτων. «Προχωράμε σε εμβάθυνση της συνεργασίας, ανάπτυξη της κοινής εργασίας, με στόχο τη χάραξη μιας ενιαίας πορείας προς τη σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη, που κορυφώνεται με το Πολιτιστικό Έτος Κατάρ - Ελλάδας, το οποίο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το 2027. Το εν λόγω πολιτιστικό γεγονός βρίσκεται στο επίκεντρο της διπλωματίας που συνδέει τους λαούς, μέσω του πολιτισμού, της μουσικής, της λογοτεχνίας, της επιστήμης, της ιστορίας, των μουσείων και της γλώσσας και ενώνει την καταρινή κοινωνία με την ελληνική υπό την ομπρέλα της κοινής κατανόησης και φιλίας» επισήμανε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία της εθνικής ημέρας, τονίζοντας ότι αντιπροσωπεύει την ίδρυση του κράτους από τον ιδρυτή του, Sheikh Jassim bin Mohammed Al Thani, στις 18 Δεκεμβρίου 1878. Αντανακλά, συνέχισε, «την αλληλεγγύη και τη συνοχή του λαού του Κατάρ και τις έννοιες της υπερηφάνειας για την πατρίδα, της πίστης προς τους προγόνους και της σοφής πολιτικής του Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, όντας ηγέτης σπουδαίων επιτευγμάτων, με γνώμονα την ανάπτυξη για την επίτευξη ενός λαμπρού μέλλοντος».
Ο Καταρινός πρέσβης κατέληξε τον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τον εορτασμό της εθνικής ημέρας του Κατάρ στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για «σημαντικά επιτεύγματα» της χώρας του στον πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό, αθλητικό, υγειονομικό και εκπαιδευτικό τομέα, «που αποτελούν την ανεξίτηλη σφραγίδα του, εδραιώνοντας την προνομιακή του θέση μεταξύ των λαών».