Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις γνωστοποιήθηκε η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες. Την υπογραφή Μνημονίου ανακοίνωσε η Άγκυρα, μετά από μια μυστηριώδη και αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαρράι με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Από την ελληνική πλευρά η αντίδραση ήταν έντονη, καθώς ο Νίκος Δένδιας κάλεσε στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα ώστε να ζητήσει εξηγήσεις για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας.
Παράλληλα, με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, έκανε λόγο για παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας από την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες.
«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών», αναφέρεται στη δήλωση του Αλέξανδρου Γεννηματά.
Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον Κύπριο όσο και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ ταυτόχρονα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Κομισιόν και συγκεκριμένα την Εκπρόσωπο σε Θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής και αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Υπενθυμίζεται πως μετά τη συνάντησή του με τον Ολλανδό ομόλογό του, Στεφ Μπλοκ, ο Υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «τελείως αδόκιμη» κάθε συζήτηση για καθορισμό τουρκικής αποκλειστικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, γιατί αντιβαίνει σε κάτι, το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης», ανέφερε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας με νόημα ότι η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει πρέσβη στη Λιβύη, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί.