Ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου μίας ώρας στο λιμάνι Τασούτζου της Μερσίνας η τελετή για τον απόπλου του Αμπντουλχαμίντ Χαν, του 4ου γεωτρύπανου στην ανατολική Μεσόγειο παρουσία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σε ζωντανή μετάδοση από την τουρκική τηλεόραση που φιλοξενεί επικών τόνων ρεπορτάζ για τις δυνατότητες του.
Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα, έφθασε με ελικόπτερο το οποίο προσγειώθηκε στο Αμπντουλχαμίντ Χαν για την τελετή της αποστολής του τουρκικού γεωτρύπανου στη Μεσόγειο.
#CANLI Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın helikopteri Abdülhamid Han sondaj gemisine iniyor https://t.co/hdX66TAcMj https://t.co/304UURsE7p
— Star Gazetesi 🇹🇷 (@stargazete) August 9, 2022
Το πλωτό γεωτρύπανο αναμένεται να κατευθυνθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, εκτελώντας τις παράνομες άδειες που έχει λάβει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος.
«Θα χαιρετίσουμε το απόπλου του τέταρτου γεωτρύπανού μας, το οποίο έχει εξοπλιστεί με τεχνολογία νέας γενιάς, από το λιμάνι Τασούτζου της Μερσίνας» είχε δηλώσει χθες ο Τούρκος πρόεδρος.
Σήμερα δε πριν λίγο από τον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ανέβασε φωτογραφία του από την ώρα που πετούσε επάνω από το πλωτό γεωτρύπανο.
Abdülhamid Han... 🇹🇷 pic.twitter.com/TCytpMtlHA
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) August 9, 2022
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες συνέχισε τις προκλητικές του δηλώσεις εν όψει της εξόδου του γεωτρύπανου υποστηρίζοντας ότι "Έλληνες και Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να στείλουν εννέα φορές πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας αλλά τους αποτρέψαμε τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι».
Τελευταίοι έλεγχοι
Λίγο νωρίτερα το πλοίο υποβλήθηκε στους τελευταίους ελέγχους, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu που επικαλείται την κρατική εταιρεία ενέργειας TPAO.
Το τέταρτο από τα πλοία γεωτρύπανα της γείτονος μπορεί να έχει πλήρωμα μέχρι 200 άτομα ενώ το μεγαλύτερο βάθος που μπορεί να φτάσει στην γεώτρηση είναι τα 12.200 μέτρα.
Έχει μήκος 238 μέτρα μήκος και πλάτος 42 μέτρα, πύργο ύψους 104 μέτρων και βάρος 68.000 τόνων σύμφωνα με το Anadolu.
Countdown to first mission of Türkiye's Abdulhamid Han drill ship begins https://t.co/FenytuKtYQ pic.twitter.com/ckIyqRLt0V
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) August 9, 2022
Τα πιθανά σενάρια
Φωτιά έχουν πάρει τα σενάρια για την διαδρομή που θα ακολουθήσει το γεωτρύπανο που αναμένεται να ανεβάσει στο κόκκινο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην αρχική κίνησή του το τουρκικό γεωτρύπανο ενδεχομένως να κατευθυνθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, εκτελώντας τις παράνομες άδειες που έχει λάβει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος.
Çift kule ile aktif konumlandırma sistemine sahip, 200 mürettebat kapasiteli Abdulhamid Han, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yapabilme yeteneğiyle mavi sularda etkin araştırma yürütülmesinde önemli rol oynayacak.pic.twitter.com/btuvgL52wS
— AK PARTİ Amasya Gönüllüleri 🇹🇷🇹🇷 (@akpartdurmakyok) August 9, 2022
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, Δρ. του Παντείου και Τουρκολόγο που μίλησε στην ΕΡΤ, ο πλους του «Αμπτουλχαμίντ Χαν», θα είναι αρχικά στο πλαίσιο της βόρειας Κύπρου, στη συνέχεια ενδεχομένως να πάει σε κάποιο οριοθετημένο τεμάχιο θαλάσσιο της Κύπρου. Με τις πληροφορίες να υποδεικνύουν ότι το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα κινηθεί εν συνεχεία στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου 6, η Τουρκία θα αμφισβητήσει για ακόμα μία φορά την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Όπως δήλωσε επίσης στην ΕΡΤ ο στρατηγός εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης, «αν επιχειρήσει μια γεώτρηση είναι μια πολύ σοβαρή ενέργεια, δημιουργεί ένα τεχνητό νησί στο σημείο αυτό, δεν μιλάμε για ένα ερευνητικό σκάφος που απλώνει καλώδια κι ενδεχομένως κάποιος μπορεί να πει ότι δεν δημιουργεί μόνιμη βλάβη».
Στο τρίτο σενάριο, οι Τούρκοι θα στείλουν το γεωτρύπανο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή στην περιοχή που ξεκινά νότια της Ρόδου κι φθάνει έως και έξι μίλια έξω από την Πάφο, αμφισβητώντας τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η Άγκυρα θα στήσει έτσι ένα νέο σκηνικό έντασης, όπως το καλοκαίρι του 2020.
Διαβάστε ακόμα: Τα σενάρια για τις κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου