Ανενόχλητη συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία

Ανενόχλητη συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία

Χωρίς τέλος είναι οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, όπου πλέον αποθρασυμένη από την στήριξη των Γερμανών και την σιωπή και ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης, έφτασε χθες στο σημείο να αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για Έρευνα και Διάσωση, ακόμη και μερικές εκατοντάδες μέτρα από την παραλία Σκάλα Συκαμιάς της Λέσβου, ενώ δημοσίευσαν χάρτη τουρκικής άσκησης που επικαλύπτει και έδαφος της Λέσβου.

Ταυτόχρονα, έσπευσε να ανανεώσει την NAVTEX για την διενέργεια άσκησης Έρευνας και Διάσωσης στο κέντρο του Αιγαίου εκτός του διημέρου 27-28 Απριλίου και  για το διάστημα 7-8 Μαΐου (NAVTEX 321/16).

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι οι αρμόδιες τουρκικές αρχές στην νέα άσκηση SAR που προανήγγειλαν για τις 7 και 8 Μαΐου δημοσίευσαν και χάρτη ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο χωρικά ύδατα αλλά και μεγάλο τμήμα του εδάφους της Λέσβου…

Οι ελληνικές αρχές χθες στις 11 π.μ. εξέδωσαν έκτακτη αναγγελία (NOTAM A0921/16) για βάρκα που βρίσκονταν σε κίνδυνο λίγες εκατοντάδες μετρά ανοικτά της Συκαμιάς, στην Βόρειο Λέσβο δηλώνοντας συγχρόνως ότι αρχίζει η επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης με αποτέλεσμα όλα τα μέσα που βρίσκονται στην περιοχή να πρέπει να συντονιστούν με το αρμόδιο Κέντρο του Πειραιά (Piraeus JRCC).

Η τουρκική  πλευρά έσπευσε λίγη ώρα αργότερα με δυο δικές της ΝΟΤΑΜ να επαναλάβει όλο το πλαίσιο αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Η Τουρκία με τις ΝΟΤΑΜ'' s Α1881/16 και Α1891/16 δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τον καθορισμό της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης στην βάση του FIR Αθηνών και επαναφέρει τον γνωστό ισχυρισμό ότι βάσει της Συνθήκης του Αμβούργου (1979) η Τουρκία έχει τις δυνατότητες για να πραγματοποιεί τις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην περιοχή δικής της Ευθύνης (Search and Rescue Region - SRR) και συνεπώς όλες οι επιχειρήσεις SAR πρέπει να συντονίζονται στις συγκεκριμένες περιοχές από το Τουρκικό Κέντρο.

Η Αθήνα με την σειρά της απάντησε με την ΝΟΤΑΜ Α0924/16 ότι η τουρκική αναγγελία είναι παράνομη και άκυρη καθώς η περιοχή ευθύνης της Ελλάδας για Έρευνα και Διάσωση συμπίπτει με το FIR Αθηνών, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Περιφερειακών Συναντήσεων του ICAO (Κωνσταντινούπολη 1950, Παρίσι 1952 και Γενεύη 1958) που έγινε αποδεκτή ομόφωνα από τους συμμετέχοντες, στους οποίους μάλιστα περιλαμβάνονταν και η Τουρκία, ενώ δημοσιεύτηκε και στον ΙΜΟ, ώστε ο συντονισμός σε όλη την περιοχή να ανήκει στον Πειραιά.

Με την ΝΟΤΑΜ Α0924/16 οι ελληνικές αρχές δηλώνουν κατηγορηματικά ότι η συγκεκριμένη περιοχή στην Συκαμιά Λέσβου, κείται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και ελληνικού εναερίου χώρου όπου η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Και η Αθήνα επισημαίνει ότι όπως και στο παρελθόν, η παρερμηνεία και η διαστρέβλωση του γράμματος και του πνεύματος των Διεθνών Κειμένων σχετικά με τις αρμοδιότητες για Έρευνα και Διάσωση εκ μέρους της Τουρκίας, απορρίπτονται από την Ελλάδα, καθώς δημιουργούν προβλήματα στην εκτέλεση των επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης.

Η Άγκυρα έτσι για μια ακόμη φορά, με την ΝΟΤΑΜ 1891/16 που εξέδωσε χθες στις 13.21μ.μ. δηλώνει ότι το όριο του FIR Κωνσταντινούπολης που συνδέει το σημείο των χερσαίων συνόρων στον Έβρο με το σημείο με συντεταγμένες 36.04Ν 029.59 στο Καστελόριζο είναι απολύτως θεωρητικό και δεν αποτελεί σύνορο μεταξύ των δυο χώρων.