«Ο κ. Ερντογάν μας έχει συνηθίσει σε απειλές. Είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα. Αν αυτές οι απειλές γίνουν πράξεις, θα μας βρει έτοιμους. Πολιτικά και επιχειρησιακά είμαστε αποφασισμένοι να τις αντιμετωπίσουμε. Αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού». Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.
Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ότι οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει λάθος πλευρά στο Αιγαίο για να συνταχθούν, επισήμανε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ότι μαρτυρούν το μέγεθος της απομόνωσής του.
«Καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πόσο έχει ενοχλήσει όλο αυτό το πλέγμα των αμυντικών και διπλωματικών συμφωνιών που έχει κάνει η Ελλάδα και πόση ισχύ δίνουν στη χώρα μας απέναντι στην τουρκική απειλή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Και, αφού υπενθύμισε την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης τόσο στην ελληνογαλλική όσο και στην ελληνοαμερικάνικη συμφωνία, υπογράμμισε ότι αυτά τα θέματα δεν είναι το πεδίο όπου πρέπει να κάνουμε αντιπολίτευση, αλλά όπου πρέπει να δείχνουμε πνεύμα ομοθυμίας και αποφασιστικότητας απέναντι στην τουρκική απειλή.
Ερωτώμενος για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και με αφορμή τις ερωτήσεις της Ολλανδής δημοσιογράφου κατά την πρόσφατη συνέντευξη του Έλληνα και Ολλανδού Πρωθυπουργού, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα σύννομη με όσα προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.
Και πρόσθεσε ότι, σε αντίθεση με την τουρκική προπαγάνδα, στην Ευρώπη κανείς δεν κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει σωστά τις συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή ότι πνιγεί ανθρώπους στη θάλασσα. «Αν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που κινδυνεύει, τον διασώζουμε, δεν υπάρχει αμφιβολία», δήλωσε.
Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Βαρβιτσιώτης παρατήρησε ότι η Ευρώπη έχει θορυβηθεί από όσα συμβαίνουν στην Πολωνία και τη Λιθουανία και έχει πλέον αντιληφθεί ότι «η εργαλειοποίηση των μεταναστών είναι μία ευθεία απειλή. «Είναι κάτι που το λέγαμε και σήμερα έχει γίνει κοινός τόπος», τόνισε.
Κατέληξε δε λέγοντας ότι η Τουρκία έχει φτάσει να αποτελεί μόνιμο θέμα στην Ευρώπη, για θέματα είτε αλιείας είτε ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε οικονομίας είτε ασφάλειας. «Και πάντα όταν συζητάμε για αυτή, υπάρχει παράβαση», σχολίασε.