Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Σε κλίμα έντασης ξεκίνησε η συζήτηση επί της πρότασης μομφής της Νέας Δημοκρατία, με την κυβέρνηση ήδη να επιδίδεται σε μια προσπάθεια υπεράσπισης της συμφωνίας.
Την ίδια ώρα, σύσσωμη η αντιπολίτευση με επιχειρήματα αποδομεί πλήρως την ρητορική της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι παραδίδουμε τη Μακεδονία στα Σκόπια.
Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, αφού υπενθύμισε πως είναι παράδοση η διαδικασία να κρατά τρεις ημέρες, τόνισε: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε προς τι αυτή η σπουδή, δεν είναι μόνο η φαλκίδευση κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αλλά τι φοβάται η κυβέρνηση; Τη Βουλή; Αυτή τη συζήτηση; ή μήπως το λαό καθώς έχουν προαναγγελθεί συλλαλητήρια το Σάββατο; Η πρακτική αυτή είναι φοβική απέναντι στο λαό αλλά και αλαζονική ταυτόχρονα».
Την σκυτάλη πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος τονίζοντας ότι για ζητήματα που αφορούν κυβερνητικό έργο αποτελεί υποχρέωση της Βουλής να δώσει χώρο και χρόνο σε κάθε άποψη που θέλει να ακουστεί. Λίγο αργότερα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε να ακολουθηθεί η πεπατημένη των προηγούμενων διαδικασιών.
Ο Νίκος Βούτσης, αντί να δώσει τον λόγο σε εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε ο ίδιος να απαντήσει μολονότι καθόταν στην έδρα του Προέδρου της Βουλής. «Το τελευταίο το οποίο φοβάται αυτή η κυβέρνηση και η έδρα είναι τις μαζικές κινητοποιήσεις, διότι υπάρχει ένα προτέρημα, ένα πρόκριμα, μια παράδοση και μια διαδρομή, γιατί έχουμε συμμετάσχει επί πολλά χρόνια και δεν τις έχουμε δει ούτε από τζάμια ούτε απ' έξω», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Καταλόγισε, δε, στη Νέα Δημοκρατία ότι θέλει να στήσει μια επικοινωνιακή αντιπαράθεση, λέγοντας ότι εκπρόσωπος της Πειραιώς βρέθηκε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μία ώρα πριν τη διάσκεψη να καταγγείλει αυτό ότι ο Βούτσης θέλει Σάββατο μεσημέρι γιατί φοβούνται τις διαδηλώσεις.
Απάντηση στον Νίκο Βούτση έδωσε άμεσα ο Κωστής Χατζηδάκης, τρολάροντας τον ΣΥΡΙΖΑ. «Άκουσα τον Α. Τσίπρα να λέει ότι είναι υπερήφανος για τη συμφωνία με τα σκοπιά. Ε αφού είστε υπερήφανοι δώστε στους εαυτούς σας χρόνο να διαφημίσετε όσα κάνετε αλλά προφανώς δεν πιστεύετε ούτε εσείς τους εαυτού σας».
Εν τέλει ο Νίκος Βούτσης φάνηκε να κάνει βήματα προς τα πίσω, λέγοντας ότι αν υπάρχουν ομιλητές τότε η διαδικασία δεν θα σταματήσει. Ωστόσο, είπε ότι σήμερα και αύριο οι εργασίες της Ολομέλειας θα ολοκληρωθούν στις 1.30 τα μεσάνυχτα.
Γ. Γεωργαντάς: Η υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας ακυρώνει τη συμφωνία
Τους τόνους ανέβασε με το καλημέρα ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς λαμβάνοντας τον λόγο στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. O τομεάρχης διοικητικής ανασυγκρότησης υπογράμμισε ότι η υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας ακυρώνει τη συμφωνία και αναρωτήθηκε αν οι Βοροελλαδίτες πλέον θα πρέπει να αποκαλούν τους Σκοπιανούς… Βορειομακεδόνες. «Σκοπιανούς τους λέγαμε μια ζωή. Θέλετε να τους δώσουμε εθνότητα και γλώσσα μακεδονική. Αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά και ο Παραστατίδης και ο Μπόλαρης και ο Λαζαρίδης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ανέλυσε τα άρθρα της συμφωνίας, συμπεραίνοντας ότι η ίδια η συμφωνία έχει σλάβικες ρίζες. «Είναι πάρα πολύ απλά τα ζητήματα. Κάποιοι είχατε προαποφασίσει αυτή την εξέλιξη. Αδιαφόρησε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για το Κοινοβούλιο», προσέθεσε χαρακτηριστικά. Ειδική μνεία έκανε στην ενδεχόμενη αλλαγή των ελληνικών βιβλίων της Ιστορίας: «Σε ποιο ελληνικό σχολικό βιβλίο υπάρχει αλυτρωτικό στοιχείο; Δεχθήκατε επαναδιαπραγμάτευση της ιστορίας σε αυτό που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο;»
Γ. Κατρούγκαλος: Η συμφωνία άρει κάθε πηγή αλυτρωτισμού
Την υπεράσπιση της συμφωνίας ανέλαβε εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο κ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση πέτυχε να άρει κάθε πηγή αλυτρωτισμού, αναφέροντας ως παράδειγμα την αφαίρεση του ήλιου της Βεργίνας από την σημαία των Σκοπίων.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι για να υπογραφεί η συμφωνία δεν χρειάζεται προέγκριση από την Βουλή, ενώ διαβάζοντας προφανώς με αριστερά γυαλιά σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αναφορά στην εθνότητα ή εθνικότητα, μόνο στην ιθαγένεια ή υπηκοότητα».
Δείτε live τη συνεδρίαση