Για «προκλητική ομιλία» και «σκανδαλώδεις ισχυρισμούς» γίνεται λόγος στον τουρκικό Τύπο, ο οποίος αντέδρασε άμεσα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν και την ιστορική του τοποθέτηση στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η Milliyet φτάνει μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει την Ελλάδα 51η πολιτεία των ΗΠΑ.
Η εφημερίδα Sabah κάνει ειδική μνεία στο ότι «ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι η λύση δύο κρατών στην Κύπρο είναι 'απαράδεκτη' και χειροκροτήθηκε από τα μέλη του Κογκρέσου».
Η Sabah αναφέρει επίσης, ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος μετέβη στις ΗΠΑ όπου είχε διάφορες επαφές, φιλοξενήθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο» και προσθέτει ότι «απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου, ο Μητσοτάκης εξήρε τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στα ελληνικά νησιά».
«Στην προκλητική ομιλία του, ο Μητσοτάκης ζήτησε από τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν όλη τους την επιρροή στη διαπραγματευτική διαδικασία για την Κύπρο», τονίζει η τουρκική εφημερίδα.
«Διαμηνύοντας ότι δεν θα δεχτούν ποτέ λύση δύο κρατών στο νησί της Κύπρου, ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Τουρκία παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς να δώσει ονόματα και ζήτησε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εξετάσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με τις πιθανές πωλήσεις όπλων σε Τουρκία» αναφέρει η Sabah.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στόχευσε την Τουρκία. Έδειξε τον χάρτη της “Γαλάζιας πατρίδας”».
Σε άρθρο με τίτλο «Oι κλακαδόροι του Μητσοτάκη! Τα μέλη του Κογκρέσου χειροκρότησαν όρθιοι τα σκανδαλώδη λόγια του σχετικά με την Κύπρο» αποδίδει αντιτουρκικό πρόσημο στη συνάντηση των δύο ηγετών. Ενώ σε άρθρο γνώμης της Μilliyet, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως «η 51η πολιτεία των ΗΠΑ».
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα της και η Timeturk τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έθιξε τα παράπονα της χώρας του σχετικά με προβλήματα που αφορούν στην Τουρκία, η εφημερίδα Takvim υποστήριξε ήταν «γεμάτη προβοκάτσιες» η ομιλία Μητσοτάκη, αλλά τον χειροκρότησαν όλοι στο Κογκρέσο, ενώ το ίδιο επεσήμανε και το δίκτυο Haber Global σημειώνοντας ότι ο τελευταίος ξένος ηγέτης που απευθύνθηκε στο Κοκρέσο ήταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι.