Το μήνυμα πως η Τουρκία έμπρακτα θα πρέπει να δείξει ότι επιθυμεί πραγματικά να οδηγηθούμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, έστειλε εκ νέου κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.
Κληθείς να προσδιορίσει το "βάθος χρόνου" το οποίο θα πρέπει να διανυθεί για να καθίσει η Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως η απόφαση είναι πολιτική και θα κριθεί όταν υπάρξει ένας χρονικός ορίζοντας στον οποίο η Άγκυρα θα αποφύγει προκλητικές ενέργειες, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρχει μια συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση από τουρκικής πλευράς. Προσέθεσε πως θα πρέπει να είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα, εκφράζοντας την άποψή του ότι θα πρέπει να είναι μία περίοδος εβδομάδων.
Υπενθύμισε ότι κατά την τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Μπρατισλάβα, στις 8 Οκτωβρίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στον Νίκο Δένδια ότι θα δώσει ημερομηνίες για τις διερευνητικές και αντ’ αυτού είχαμε 6 Navtex και το "πικ-νικ" στα Βαρώσια, επισημαίνοντας πως αυτή η συμπεριφορά μόνο εποικοδομητική δεν ήταν. Περαιτέρω, τόνισε πως το όψιμο ενδιαφέρον που δείχνει ξαφνικά η Τουρκία δεν είναι επαρκές για να κρύψει αυτά που έχει κάνει τουλάχιστον τους τελευταίους δύο μήνες, από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, υπογράμμισε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι ένα πρόβλημα ελληνοτουρκικό αλλά ευρωπαϊκό, και θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή κατανόηση και πάνω σε αυτή και μια κοινή απάντηση. Απάντηση που θα πρέπει να βασιστεί στα συμπεράσματα του περασμένου Οκτωβρίου, τα οποία ξεκάθαρα αναφέρουν ότι «η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεση της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της Συνθήκης της ΕΕ και το άρθρο 215 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της». Προσδιόρισε ως σημαντικό ότι πάνω σε αυτή τη βάση θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις.
Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ έδωσαν μια ευκαιρία στην Τουρκία, η οποία δυστυχώς έκανε ακριβώς το αντίθετο. Σημείωσε, ότι τα περιθώρια για θετική ατζέντα έχουν εξαϋλωθεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Συμπλήρωσε, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέφεραν ότι μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξετάσουν αφενός την κατάσταση και αφετέρου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, στη βάση της συμπεριφοράς της Τουρκίας που έχει επιδείξει τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες.
Παράλληλα, δίνοντας ένα στίγμα των μαραθώνιων τηλεφωνικών επικοινωνιών που έχει ο υπουργός Εξωτερικών με Ευρωπαίους ομολόγους του ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ερχόμενης Δευτέρας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης Πέμπτης-Παρασκευής, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως έγιναν σε πολύ εγκάρδιο κλίμα και υπήρξε ενθαρρυντικά μια κατανόηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, με τον κ. Δένδια να επαναλαμβάνει τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά την τουρκική παραβατική και προκλητική συμπεριφορά. Ενημέρωσε εξάλλου πως ο κ. Δένδιας θα συνεχίσει τις τηλεφωνικές επαφές ενόψει των κρίσιμων συμβουλίων της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά και διά ζώσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Σε ερώτηση για το casus belli της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επισήμανε πως η Άγκυρα παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και σημείωσε πως για τη χώρα μας είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα και προτίθεται να το θέσει όχι μόνο προς την τουρκική πλευρά, αλλά και προς όλους τους συνομιλητές μας, αρχής γενομένης στους Ευρωπαίους.
Η Ελλάδα έτοιμη να συμμετάσχει σε μια πενταμερή για το Κυπριακό
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου είπε πως χθες, Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης συναντήθηκε με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Ενημέρωσε πως το βασικό μήνυμα που μετέφερε η ελληνική πλευρά είναι ότι, εφόσον προσκληθεί σε μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη συν τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, είναι έτοιμη να συμμετάσχει, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή η άτυπη συνάντηση να γίνει τις προσεχείς εβδομάδες. Επίσης, τόνισε πως η Ελλάδα, αλλά και όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραμένουν προσηλωμένοι σε μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και λαμβάνοντας υπόψη και το κοινοτικό κεκτημένο. Ξεκαθάρισε ακόμα πως εφόσον επανεκκινήσουν οι συνομιλίες, θα πρέπει να ξεκινήσουν από το σημείο το οποίο σταμάτησαν το 2017 στο Κραν Μοντανά.
Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών
Αύριο, Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί αρχικά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Επίσης, από τη Λευκωσία ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ και αργότερα στη συνάντηση Med Dialogue, που διοργανώνει η Ιταλία.
Τη Δευτέρα, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Σημείωσε ότι το Συμβούλιο θα γίνει με φυσική παρουσία, χαρακτηρίζοντας το θετική εξέλιξη.
Ενημέρωσε ακόμα πως προγραμματίζεται η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στο Αμάν. Θα γίνει είτε τη Δευτέρα είτε την Τρίτη και εκτός απροόπτου με φυσική παρουσία, συμπλήρωσε.
Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στην ολλανδική Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ελευθερία του Τύπου.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ανέφερε ότι την επόμενη Τρίτη θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Όσον αφορά τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, ενημέρωσε ότι κατά το διάστημα 8-10 Δεκεμβρίου θα είναι επικεφαλής του 4ου γύρου του Ελληνογερμανικού Σχεδίου Δράσης, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Σε αυτή την εκδήλωση θα συμμετάσχουν από την ελληνική πλευρά τα υπουργεία Εξωτερικών, Μετανάστευσης & Ασύλου, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού & Αθλητισμου. Αρχικά θα γίνουν τομεακές συναντήσεις και στο τέλος θα διεξαχθεί συνάντηση ολομέλειας.
Αναφορικά με το πρόγραμμα του ετέρου υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Βλάση, την επόμενη Τετάρτη θα συμμετάσχει στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, με θέμα «Οι θρησκείες και οι προκλήσεις στη νέα δεκαετία», το οποίο διοργανώνει το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων μαζί με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με την υποστήριξη της ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs.