Σε πορεία εκτροχιασμού οδηγεί ο Ταγίπ Ερντογάν την Τουρκία και ολόκληρη την περιοχή, καθώς πλέον στην γενική ανισορροπία του προστίθεται η εμμονή με την Ελλάδα και την Κύπρο, θεωρώντας ότι πρόκειται για πολύ μικρά «εμπόδια» στην υλοποίηση των επεκτατικών επιδιώξεων και της ηγεμονικής ματαιοδοξίας του που πρέπει να εξαλειφθούν. Τα μηνύματα από όλους τους διεθνείς παράγοντες είναι αρνητικά καθώς όλες οι προσπάθειες για «μεσολάβηση» ή για εκτόνωση της έντασης βρίσκουν «τοίχο» στην τουρκική πλευρά.
Αυτή η κατάσταση αυξάνει κατακόρυφα την επικινδυνότητα και το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθεί η δήλωση του γερμανού ΥΠΕΞ Χ. Μάας ότι αρκεί μια σπίθα για να φέρει γενική ανάφλεξη στην περιοχή, είναι πλέον ορατό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μ. Πομπέο στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται και μετέφερε την εκτίμηση ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα με τον Ερντογάν». Δήλωση που αποτυπώνει και το αδιέξοδο ή πιο απλά την περιφρόνηση που έδειξε ο τούρκος ηγέτης στις έστω και τυπικές παραινέσεις του Αμερικανού προέδρου. Ντ. Τραμπ, για εκτόνωση της έντασης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν προ ημερών.
Ρίχνοντας γέφυρες και με τις «μεσολαβητικές» προσπάθειες της Ευρώπης, ο κ. Ερντογάν έχει αφήσει την Γερμανίδα καγκελάριο να εκτίθεται, καθώς αποφεύγει να ανταποκριθεί στις προσπάθειες της για να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσει «ενοχικό» σύνδρομο στην όχι και τόσο έμπειρη σε τέτοια ζητήματα γερμανική διπλωματία. Και αυτό καθώς με την ανοχή και των Γερμανών η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ευθύνεται για την αποτυχία της πρώτης προσπάθειας επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μετά το 2016 επειδή συνήψε την Συμφωνία με την Αίγυπτο. Μια θέση η οποία εξομοιώνει τις παράνομες πειρατικές κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών...
Συγχρόνως ο αμήχανος και διαρκώς «ανυποψίαστος» Ύπατος Εκπρόσωπος Ζ. Μπορέλ φέρεται να έχει ενημερωθεί από την τουρκική ηγεσία, στην τελευταία επικοινωνία που είχε με τον Μ. Τσαβούσογλου, ότι η Τουρκία «δεν πρόκειται να κάνει πίσω στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα».
Η Αθήνα προσπαθεί να κρατήσει υπό έλεγχο το «παιχνίδι». Ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει στην Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να εξηγήσει την κατάσταση και να διερευνήσει τις δυνατότητες ακόμη και προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εάν επιδεινωθεί η κατάσταση.
Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να περάσει ένα πιο δύσκολο τεστ σε λίγες ημέρες θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα συμπράττει σε κάθε ειλικρινή πρωτοβουλία ειρήνης και διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά συγχρόνως δεν υποχωρεί υπό την πίεση των απειλών, ενώ αντιθέτως η κυβέρνηση του έχει την δυνατότητα εμβάθυνσης των σχέσεων με ισχυρούς στρατιωτικούς, πολιτικούς - διπλωματικούς ή οικονομικούς παράγοντες στην ευρύτερη περιοχή.
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή κίνηση των Αμερικανών, είναι προφανές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ενδιαφέρεται και δεν έχει την δυνατότητα να αγοράσει αμερικάνικους εξοπλισμούς, αλλά το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή που ξεκίνησε με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας από τον κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη με τον Μ. Πομπέο και επικυρώθηκε τελικά μερικούς μήνες αργότερα με υπογραφή του Ντ. Τραμπ και ανακοινώθηκε χθες, εμπεριέχει σαφές μήνυμά προς την Άγκυρα.
Ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία αντιδρά τις τελευταίες δύο μέρες με υστερικό τρόπο εκδίδοντας ανακοινώσεις, με τις οποίες επιτίθεται στην Ρωσία για τις επαφές με τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τους πιο εχθρικούς «τρομοκράτες», με ανακοινώσεις εναντίον της Γαλλίας για την αμυντική συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία και τελικά εναντίον των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων εις βάρος της Κύπρου, δείχνουν το αδιέξοδο της πολιτικής Ερντογάν. Ένα αδιέξοδο που κάθε άλλο παρά είναι ευχάριστο ή «ευλογία» για την Ελλάδα, καθώς τα αδιέξοδα πολύ συχνά οδηγούν τελικά σε συγκρούσεις. Πρόκειται περί εμμονής του τουρκικού καθεστώτος και του ίδιου του Τ. Ερντογάν που θεωρεί ότι οι «μικροί» γείτονες είτε εξαφανίζονται» είτε υποκύπτουν.
Η ανακοίνωση του τουρκικου ΥΠΕΞ:
Χαρακτηριστική πάντως των παραπάνω είναι η χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με την άρση του εμπάργκο όπλο των ΗΠΑ προς την Κύπρο. «Η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης σήμερα (1 Σεπτεμβρίου) αγνοεί την ισότητα και την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί.
Είναι βέβαιο ότι αυτή η απόφαση θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
……Σε μια εποχή που καταβάλλονται προσπάθειες για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η υπογραφή μιας τέτοιας απόφασης από τις ΗΠΑ που δηλητηριάζει το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα συμμαχίας.
Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτήν την απόφαση και να υποστηρίξουν τις υπάρχουσες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή….
…Διαφορετικά, η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, προκειμένου να συμμορφωθεί με τη νομική και ιστορική ευθύνη της απέναντι στον τουρκοκυπριακό λαό, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια του, θα λάβει αποφασιστικά μέτρα".