Του Νίκου Μελέτη
Την ακυρότητα των δυο Μνημονίων που υπέγραψε ο Τ.Ερντογάν με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φ. Αλ Σαράζ ζητά η Αίγυπτος με επιστολή που απηύθυνε στα Ηνωμένα Έθνη στις 16 Δεκεμβρίου.
Η επιστολή που δημοσιεύθηκε από τον ΟΗΕ (S/2019/951) και υπογράφεται από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη, περιγράφει αναλυτικά τους λόγους ακυρότητας των Μνημονίων και επισημαίνει ότι με την συμφωνία που προβλέπει και την μεταφορά όπλων από την Τουρκία και παροχή στρατιωτικής βοήθειας παραβιάζονται προηγούμενες αποφάσεις του ίδιου του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει και η επίσημη πλέον και στο πλαίσιο του ΟΗΕ τοποθέτηση της Αιγύπτου για το θέμα του Μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, καθώς ζητά να απορριφθεί το αίτημα της Τουρκίας για την καταχώρηση και δημοσίευση των συντεταγμένων που έδωσε η Τουρκία, στις επίσημες εκδόσεις της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας. Και η κίνηση αυτή έχει σημασία καθώς η Αίγυπτος θεωρητικά εφόσον γίνονταν αποδεκτή η παράνομη και αυθαίρετη αξίωση της Τουρκίας για «διαγραφή» της επήρειας όλων των ελληνικών νησιών ,όχι μόνο του Καστελόριζου αλλά και αυτής ακόμη της Κρήτης αλλά και της Κύπρου, θα κέρδιζε ένα σημαντικό κομμάτι υφαλοκρηπίδας εις βάρος φυσικά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Το κειμενο της επιστολής της Αιγύπτου:
«Επιστολή της 16ης Δεκεμβρίου από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη ,απευθυνόμενη στον Προέδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Αναφέρομαι στα δύο Μνημόνια Κατανόησης που υπεγράφησαν στις 27 Οκτωβρίου 2019 στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας στη Λιβύη, όσον αφορά, αντιστοίχως, τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιωμάτων στην Μεσόγειο και στην στρατιωτική συνεργασία. Έχω την τιμή να διαβιβάσω τα ακόλουθα σημεία:
η κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου απορρίπτει και δεν αναγνωρίζει τα δύο μνημόνια κατανόησης. Τα θεωρεί άκυρα και χωρίς νομική ισχύ με το αιτιολογικό ότι:
• η διαδικασία με την οποία συνήφθησαν δεν συνάδει και παραβιάζει την πολιτική συμφωνία της Λιβύης που συνήφθη στην Skhirat στις 17 Δεκεμβρίου 2015, την οποία καλωσόρισε το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισμα 2259 (2015) της 23ης Δεκεμβρίου 2015. Στο άρθρο 8 παράγραφος 2 σημειο F) της συμφωνίας, δηλώνεται ότι τα προνόμια του Συμβουλίου της Προεδρίας στο σύνολό του, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Προεδρίας που ενεργεί μόνος του, περιλαμβάνουν τη σύναψη διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά εγκρίνονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων(HOR). Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Προεδρίας, Faiez Serraj, αγνόησε αυτή τη διάταξη, και η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν ενέκρινε τα Μνημόνια Κατανόησης.
• Το Μνημονιο συνεννόησης για τη στρατιωτική συνεργασία επιτρέπει διάφορες μορφές στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας και τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών στον κ. Serraj και στις δυτικές πολιτοφυλακές. Η διάταξη αυτή παραβιάζει σαφώς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τη Λιβύη και, ειδικότερα, την παράγραφο 9 του ψηφίσματος 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας (2011).
Η κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου απορρίπτει και δεν αναγνωρίζει μέτρα, συμπεριφορές ή έννομα αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν από τα μνημόνια κατανόησης.
Η κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου καλεί τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να απορρίψει κάθε αίτημα για τη δημοσίευση των μνημονίων κατανόησης σύμφωνα με το άρθρο 102 του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου κάθε αιτήματος για δημοσίευση των συντεταγμένων που ορίζονται στο Μνημονιο σχετικά με τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιωμάτων στη Μεσόγειο, με οποιαδήποτε μορφή ,από την Διεύθυνσή Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας.
Mohamed Edrees Μόνιμος αντιπρόσωπος Αιγύπτου.».
Δείτε την επιστολή: