(Photo by Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image. Η κ. Merkel μεταβαίνει εκτάκτως αύριο στην Άγκυρα σε μια ύστατη προσπάθεια να πειστεί η τουρκική ηγεσία να δείξει εποικοδομητική στάση στο προσφυγικό, όμως οι συνθήκες είναι εντελώς αρνητικές.)
Στα χέρια του… Recep Tayyip Erdogan, του Προέδρου της Τουρκίας, έχει παραδοθεί πλέον η τύχη της παραμονής της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και στη Συνθήκη Σένγκεν, καθώς εάν η Τουρκία δεν πεισθεί ούτε αύριο από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel, να ελέγξει το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ελλάδα, αναλαμβάνει δράση η «συμμαχία των προθύμων» που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προωθεί το σφράγισμα των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ/Σκόπια).
Η κ. Merkel μεταβαίνει εκτάκτως αύριο στην Άγκυρα σε μια ύστατη προσπάθεια να πειστεί η τουρκική ηγεσία να δείξει εποικοδομητική στάση στο προσφυγικό, όμως οι συνθήκες είναι εντελώς αρνητικές, καθώς ήδη στα τουρκοκυπριακά σύνορα καταφθάνουν χιλιάδες νέοι πρόσφυγες που κατόρθωσαν να διαφύγουν από το φλεγόμενο Χαλέπι.
Δεν θέλει άλλους πρόσφυγες η Άγκυρα...
Η Τουρκία όμως, η οποία ήδη φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στο έδαφος της, δεν δείχνει διατεθειμένη να μετατραπεί η ίδια σε στρατόπεδο προσφύγων, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν θεωρεί ότι η τελευταία «έξοδος» προκλήθηκε από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Προέδρου της Συρίας, Bashar al-Assad, με την υποστήριξη της Ρωσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες ημέρες η τουρκική ηγεσία καταγγέλλει τις ρώσικες επιθέσεις, τονίζοντας συγχρόνως ότι δεν θα σταματήσει το προσφυγικό ρεύμα, εάν δεν διακοπεί η αντεπίθεση των δυνάμεων του Assad.
...ούτε με ανταλλάγματα
Τα ανταλλάγματα που προσφέρει προς το παρόν η Ευρώπη, τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, η ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία και η παράβλεψη των σοβαροτάτων παραβιάσεων των ανθρωπινών και μειονοτικών δικαιωμάτων, της στρατιωτικής επιχείρησης καταστολής των Κούρδων και η ευθεία επίθεση στην Ελευθερία του Τύπου δεν είναι αρκετά πλέον για το καθεστώς Ερντογάν.
Η Άγκυρα επιδιώκει με όπλο και πάλι τους χιλιάδες πρόσφυγες που στέλνει στην Ευρώπη να επανακτήσει ρόλο στη συριακή κρίση, εκβιάζοντας τους Ευρωπαίους ώστε να παρέμβουν και να ανακόψουν τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Κάτι που φυσικά είναι αδύνατον.
Η «ομάδα των προθύμων»
Σε αυτό το κλίμα φθάνει στην Άγκυρα η κ. Merkel και καθώς οι προσδοκίες για ουσιαστική συμβολή της Τουρκίας στην ανακοπή των προσφυγικών ροών διαψεύδονται, η «ομάδα των προθύμων» που διαμορφώνεται και όλο διευρύνεται στο εσωτερικό της Ε.Ε. προχωρά ντε φάκτο στην ενίσχυση των συνόρων της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας με την Ελλάδα.
Στην προσπάθεια αυτή πρωτοστατεί η Αυστρία, έχοντας την πλήρη στήριξη των τεσσάρων χώρων Visegrad (Visegrad Group -Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία) άλλα και την ενθάρρυνση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας.
Πρωτοβουλίες
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Sebastian Kurz, υποστήριξε και στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. το Σαββάτο ότι εφόσον δεν μπορεί να λειτουργήσει ο έλεγχος στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τότε πρέπει, είτε διμερώς, είτε με ευρωπαϊκές συνεργασίες, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για ανακοπή του μεταναστευτικού ρεύματος στη βαλκανική διαδρομή του και κρίσιμο ρόλο σε αυτό έχει η συνεργασία με την ΠΓΔΜ και τη Σερβία.
Ο ίδιος ο κ. Kurz αναμένεται να πραγματοποιήσει περιοδεία στα Βαλκάνια αυτήν την εβδομάδα για να εξετάσει τις πολιτικές άλλα και πρακτικές πτυχές του σχεδίου αυτού.
Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, S, ήταν ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού πολιτικοστρατιωτικού μηχανισμού που θα αναλάβει την ανακοπή του μεταναστευτικού ρεύματος προς τις χώρες της Συνθήκης Σένγκεν, προτείνοντας και ο ίδιος ως βασική γραμμή «άμυνας» τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Αν και θα προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Στις 18 - 19 Φεβρουαρίου, στις αρχές του Μαρτίου οι προτάσεις αυτές των Αυστριακών θα τεθούν στο τραπέζι της Αμυντικής Συνεργασίας της Κεντρικής Ευρώπης (CEDC) μιας άτυπης περιφερειακής συνεργασίας στην οποία συμμετέχουν η Αυστρία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, και η Σλοβακία, ενώ στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα κληθούν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της Σερβίας και της ΠΓΔΜ.
Στόχος της συνάντησης αυτής θα είναι η απόφαση για τη συγκρότηση της πολιτικοστρατιωτικής δύναμης που θα έχει αποστολή την προστασία των συνόρων και τη δημιουργία κέντρων υποδοχής στα Σκόπια ή ακόμη και στη Σερβία.
N. Poposki (ΥΠΕΞ Σκοπίων): Η «Μακεδονία είναι μια χώρα στην οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορούν να στηριχτούν»...
Στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. είχε προσκληθεί και ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Nikola Poposki, ο οποίος πρόβαλε τη χώρα του ως τον «αξιόπιστο» σύμμαχο και εταίρο της Ε.Ε., δηλωτέας ότι η «Μακεδονία είναι μια χώρα στην οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορούν να στηριχτούν και ότι ο «έλεγχος των ελληνομακεδονικών συνόρων δεν αποτελεί απλώς σχέδιο, αλλά είναι μία πραγματικότητα», καθώς η χώρα του, όπως είπε, δεν περίμενε ούτε να διαμορφωθούν τα σχέδια, ούτε να εγκριθούν χρηματοδοτήσεις προκειμένου να κάνει εκείνα τα οποία περίμενε από τα Σκόπια η ίδια η Ευρώπη...
...με το αζημίωτο
Ο κ. Poposki ευχαρίστησε τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, για την έμπρακτη ενίσχυση των προσπαθειών αυτών και ο ίδιος πάντως τόνισε ότι είναι προτιμότερο να περιορισθεί το μεταναστευτικό ρεύμα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ώστε να μειωθεί η πίεση και προς τη χώρα του, αλλά εφόσον αυτό δεν επιτυγχάνεται θα «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και για τον λόγο αυτό οι έλεγχοι στα ελληνομακεδονικά σύνορα είναι πια πραγματικότητα».
Και τελικά ο Σκοπιανός υπουργός εξωτερικών βρήκε φυσικά την ευκαιρία να δηλώσει ότι η ΠΓΔΜ, η οποία «ανέλαβε το βάρος της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, το μόνο που ζητά δεν είναι οικονομικά ανταλλάγματα, παρά μόνο τη θέση της ως μέλος της Ε.Ε…