Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μαζί της.
#URGENT Turkish President Erdogan urges global community to recognize independence of Turkish Republic of Northern Cyprus, establish diplomatic, political, and economic ties pic.twitter.com/U2B1tVX6uL
— Anadolu English (@anadoluagency) September 19, 2023
Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι «μπορεί να μεταμορφωθεί μόνο σε γεωγραφία όπου επικρατούν η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευδαιμονία αν τα δικαιώματα και οι νόμοι όλων των μερών γίνουν σεβαστοί. Δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα άλλων και δεν επιτρέπουμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραγνωρίσει τα δικά μας».
Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία αναμένει από την ΕΕ να «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τις οποίες έχει παραμελήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα», προσθέτοντας ότι «Η αμφίσημη στάση απέναντι στην Τουρκία πρέπει να τερματιστεί».
Η όλο και πιο σύνθετη φύση των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη, τώρα περισσότερο από ποτέ, να προωθηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης σε υγιή βάση", δήλωσε .
"Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσει γρήγορα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που παραμελήθηκαν επί μακρόν έναντι της χώρας μας", δήλωσε ο πρόεδρος.
"Ειδικά η αμφίσημη στάση απέναντι στην Τουρκική Δημοκρατία πρέπει να λάβει τέλος", πρόσθεσε.
Η Τουρκική Δημοκρατία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ το 1987 και είναι υποψήφια χώρα από το 1999.
Οι διαπραγματεύσεις για την πλήρη ένταξη ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2005, αλλά έχουν βαλτώσει τα τελευταία χρόνια λόγω της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας σε ζητήματα όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτνω.
Με έντονα επικριτική διάθεση ο Ερντογάν στράφηκε και κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εκτιμώντας ότι "δεν είναι πλέον εγγυητής της παγκόσμιας ασφάλειας", αλλά έγινε "πεδίο μάχης" για τα 5 μόνιμα κράτη μέλη.
Πολεμοχαρής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, φιλειρηνιστής για την Ουκρανία
Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα της ημέρας, τόνισε ότι στηρίζει «τα βήματα του Αζερμπαϊτζάν για τη διατήρηση της εδαφικής του ακεραιότητας», μετά την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης του Μπακού στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Δήλωσε ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελεί μέρος της κυρίαρχης επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν και η επιβολή άλλου καθεστώτος για την αποσχισθείσα περιοχή είναι απαράδεκτη.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε ωστόσο, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι θα «εντείνει τις (διπλωματικές) προσπάθειές του» ώστε «να μπει ένα τέλος στον πόλεμο» στην Ουκρανία.
«Από την αρχή του ρωσοουκρανικού πολέμου προσπαθούμε να κρατήσουμε τους Ρώσους και τους Ουκρανούς φίλους μας γύρω από το τραπέζι (σ.σ. των διαπραγματεύσεων), πιστεύοντας στην ιδέα ότι ο πόλεμος δεν θα έχει κανέναν νικητή και η ειρήνη κανέναν ηττημένο», είπε ο Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.