Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Σύμφωνα με το γραφείο της τουρκικής προεδρίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu ο Ερντογάν ζήτησε από τον Σολτς η Γερμανία να επανέλθει στην ουδέτερη στάση της απέναντι στις ελληνοτουρκικές διαφορές.
Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και συζήτησαν διμερείς και περιφερειακές σχέσεις, τις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας, καθώς και για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ανακοίνωσε η τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών.
#BREAKING Ankara expects Germany to return to its neutral stance on Türkiye-Greece relations, President Erdogan tells Chancellor Scholz over phone pic.twitter.com/VZGOlYxn5S
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) November 1, 2022
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στον Γερμανό καγκελάριο ότι ο διάλογος Άγκυρας-ΕΕ, οι διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και οι συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα πρέπει να ξαναξεκινήσουν.
Ο Ερντογάν τόνισε επίσης ότι αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία» στον στενό διάλογο με τον Σολτς για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε κάθε τομέα και πως αυτός ο διάλογος θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ.
Η Τουρκία ανακηρύχθηκε επισήμως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ το 1999, αλλά οι ενταξιακές συνομιλίες ουσιαστικά έχουν παγώσει. Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν την επιδείνωση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.
Τον περασμένο μήνα, μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέκρινε την Άγκυρα ότι δεν σημειώνει καμία πρόοδο προς τον στόχο της να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ, επικαλούμενη «σοβαρές ανεπάρκειες στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών [της Τουρκίας]».
Το Βερολίνο, μεταξύ άλλων δυτικών συμμάχων, επικρίνει ανοιχτά την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, είχε δηλώσει αναφερόμενος στην Τουρκία ότι «δεν νοείται κράτη-μέλη της συμμαχίας να αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία άλλης χώρας του ΝΑΤΟ».