Ερντογάν σε Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα υπεύθυνη για την ένταση με την Τουρκία

Ερντογάν σε Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα υπεύθυνη για την ένταση με την Τουρκία

Οι ελληνοτουρκικές διαφορές ήταν μεταξύ των θεμάτων που έπεσαν στο τραπέζι της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. 

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν δήλωσε στον επικεφαλής της Συμμαχίας ότι «η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την κλιμάκωση με την Τουρκία και υπογράμμισε ότι θα ήταν χρήσιμο να ενθαρρύνει την Αθήνα να μπει σε διάλογο με την Άγκυρα». 

 

 

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ερντογάν συζήτησε με τον Στολτενμπεργκ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το τριμερές μνημόνιο Τουρκίας-Φινλανδίας- Σουηδίας που υπεγράφη στη Μαδρίτη. 

 

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι οι ενέργειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα καθορίσουν τον ρυθμό και τον χρόνο της επικύρωσης της διαδικασίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. 

Η τριήμερη επίσκεψη του Στόλτενμπεργκ που είχε βασική αποστολή την προώθηση της ένταξης Σουηδίας-Φινλανδίας λαμβάνει χώρα την ώρα που η τουρκική επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας μέσω δηλώσεων Ερντογάν έχει κορυφωθεί ενώ πριν λίγα 24ωρα συνέβη το επεισόδιο ανοιχτά της Σάμου με την τουρκική ακταιωρό να εμποδίζει σκάφος του ελληνικού λιμενικού. 

Παράλληλα με αυτόν τον κύριο στόχο της επίσκεψης Στόλτενμπεργκ στην 'Αγκυρα, αναμενόταν ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ θα έθετε το θέμα των ελληνοτουρκικών και την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, η οποία προκαλείται από τις επιθετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για αμφισβήτηση κυριαρχικών εδαφών της Ελλάδας, όπως τα νησιά του Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική προκλητικότητα συζητήθηκε και στην πρόσφατη κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο Έλληνας Υπουργός 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, μετά από αίτημα του τελευταίου. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι έμενε να διαπιστωθεί  αν ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ όντως θα τηρούσε τέτοια γραμμή κατά την επίσκεψή του. 

Πάντως, σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό ο Στόλτενμπεργκ για τη συνάντηση με τον Ερντογάν, δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα των ελληνικοτουρκικών. 

«Υπέροχο να έχω οικοδεσπότη τον πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Τον ευχαρίστησαν για τον ζωτικό του ρόλο στην εξασφάλιση της συνέχισης της συμφωνίας για τα σιτηρά της Ουκρανίας. Επίσης συζητήσαμε για την ολοκλήρωση της υποψηφιότητας στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που θα κάνει τη Συμμαχία μας ισχυρότερη». 

 

Ο Τούρκος πρόεδρος, που την Τρίτη θα υποδεχθεί στην Άγκυρα τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, μπλοκάρει από τον Μάιο την ένταξη των δύο χωρών. Η Τουρκία κατηγορεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεων που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Προκειμένου η Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της, οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα μνημόνιο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον Ιούνιο, που αφορά κατά κύριο λόγο το αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση υπόπτων.

Ο Στόλτενμπεργκ «χαιρέτισε τα σημαντικά και συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ήδη λάβει οι δύο χώρες για να εφαρμόσουν το μνημόνιο και υπογράμμισε ότι η ένταξή τους θα ενίσχυε το ΝΑΤΟ», ανέφερε η Συμμαχία στη δική της ανακοίνωση.

Χθες, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε να γίνουν δεκτές στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία ώστε «να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία».

Μέχρι σήμερα 28 από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει την ένταξη που πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα. Μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν δώσει το «πράσινο φως».