Την στιγμή που ο Τ. Ερντογάν κλιμακώνει το παζάρι με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για την ένταξη της Σουηδίας προβάλλοντας όλο και νέες απαιτήσεις, ξεδιπλώνει συγχρόνως τον «οδικό χάρτη» που έχει όπως ο ίδιος ανακοινώσει προ ημερών για τα Ελληνοτουρκικά.
Ευρισκόμενος στα Κατεχόμενα της Κύπρου ο Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι ο τουρκικός «οδικός χάρτης είναι σαφής και έχει σημείο αναφοράς την ειρήνη …εμείς δεν θέλουμε να υπάρξουν εμπόδια και το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης …αλλά αν υπάρχουν αυτοί που θέλουν να αποτρέψουν την ειρήνη τότε θα αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε διαφορετικό σχέδιο..».
Σε νέες του δηλώσεις χθες ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επιβεβαίωσε ότι εάν ζητηθεί θα υπάρξει συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη στο Βίλνιους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου. Ο Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι επιδίωξη είναι η μείωση της εχθρότητας και όχι η αύξησή της εφόσον δεν εκπέμπονται αρνητικά μηνύματα εκατέρωθεν και φρόντισε όμως να διευκρινίσει ότι δεν θα πρόκειται περί τυπικής συνάντησης όπου απλώς θα ανταλλαγούν ..αβροφροσύνες και συγχαρητήρια μετά το τέλος του εκλογικού κύκλου στις δυο χώρες.
Ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα θέσει στον Έλληνα πρωθυπουργό θα είναι αυτό των εξοπλισμών, και χωρίς να περιορίζει το θέμα μόνο στην αποστρατικοποίηση των νησιών τόνισε ότι θα ζητήσει από την Αθήνα να σταματήσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα αφήνοντας αιχμές για τη στάση των ΗΠΑ και της στρατηγικής σχέσης με την Ελλάδα. «..Πού πηγαίνετε με όλους αυτούς τους εξοπλισμούς; Η Αμερική συνεχίζει να σας δίνει άφθονα όπλα Τα παίρνετε επειδή σας τα δίνει δωρεάν, τα παίρνετε επειδή δεν ζητά χρήματα; Πιστεύω ότι θα μιλήσουμε για αυτά τα πράγματα (σ.σ με τον Έλληνα πρωθυπουργό)» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Είναι προφανές ότι η πρώτη συνάντηση Ερντογάν -Μητσοτάκη (εφόσον βεβαίως αναδειχθεί νικητής στις εκλογές της 25ης Μαΐου) 15 μήνες μετά τη συνάντηση τους στην Κωνσταντινούπολη και 13 μήνες από την επεισοδιακή διακοπή των διαύλων και επαφών μεταξύ των δυο ηγετών μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, δεν θα είναι εύκολη.
Εφόσον τεθεί θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών ή ακόμη κι αν τεθεί το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα από τον κ. Ερντογάν την ώρα που ο ίδιος καθημερινά επαίρεται για τα επιτεύγματα της τουρκικής Πολεμικής Βιομηχανίας και συνεπώς η απαίτηση από την Ελλάδα να μην εξοπλίζεται θα είναι τουλάχιστον προσχηματική, προκλητική και παράλογη. Όμως κυρίως ο κ. Ερντογαν στρέφεται και εναντίον των ΗΠΑ με δεδομένο τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35 και τα F-16 και με την γνωστή θεώρηση ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να πιέσουν την Τουρκία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός που θα βρεθεί απέναντι από τον Ερντογάν στο Βίλνιους δεν μπορεί να αποδεχθεί συζήτηση που αφορά στην άμυνα της χώρας και αυτό θα είναι ένα πρώτο ζήτημα που δεν θα διευκολύνει το σπάσιμο των πάγων. Κάτι που θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο όταν ο κ. Μητσοτάκης θέσει όπως έχει δεσμευθεί το θέμα της παρέμβασης του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής στην εκλογική διαδικασία…
Η συνάντηση θα γίνει στην σκιά του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στο θέμα της Σουηδίας, καθώς μετά την συνεδρίαση του τριμερούς μηχανισμού Τουρκίας-Σουηδίας-Φιλανδίας, συμφωνήθηκε απλώς να συνεχισθούν οι διαβουλεύσεις… Η Τουρκία παραδέχθηκε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα με την εφαρμογή του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου στην Σουηδία αλλά θεωρεί ότι η συνέχιση διαδηλώσεων από συμπαθούντες του ΠΚΚ συνιστά παραβίαση του Μνημονίου της Μαδρίτης (2022), ενώ στην Άγκυρα έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων η είδηση ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας έκρινε ότι η Αστυνομία δεν είχε δικαίωμα να εμποδίσει τις δυο εκδηλώσεις για το κάψιμο του Κορανίου…
«Μην περιμένετε κάτι διαφορετικό στο Βίλνιους… Αν δεν επιλυθεί αυτό το ζήτημα, δεν μπορούμε να σηκωθούμε και να πούμε καλώς το αγόρι το ωραίο (εννοεί την Σουηδία) στο Βίλνιους...» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.
Όσο περνούν οι ημέρες πάντως στενεύουν τα περιθώρια ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να γίνει με πανηγυρικό χαρακτήρα η υποδοχή της Σουηδίας ως μέλους της Συμμαχίας στην Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Τζέφρυ Φλέικ σε ομιλία του στην διάρκεια δεξίωσης για την αμερικανική Εθνική Εορτή δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι η πώληση των F-16 συνδέεται ευθέως με την ένταξη της Σουηδίας αλλά έσπευσε να τονίσει ότι τα μέλη του Κογκρέσου έχουν επίσης δικαίωμα λόγου και έχουν πολύ έντονη άποψη για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», προκαλώντας τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής μάλιστα αναφέρθηκε με ενθουσιασμό και στο κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ζητώντας συνέχεια στο θετικό κλίμα, δηλώνοντας ότι είναι «υπέροχο να βλέπουμε την Άγκυρα και την Αθήνα να συνυπάρχουν ειρηνικά. Και στις δύο χώρες έχουν εκλεγεί νέες κυβερνήσεις. Είναι μια καλή στιγμή για να συνεχιστεί αυτή η θετική ατμόσφαιρα»…