Νέες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απείλησε να απαντήσει στις δήθεν «παραβιάσεις της Ελλάδας και στο πεδίο».
«Δεν είναι δυνατόν να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια απέναντι σε ενέργειες κατά της ασφάλειάς μας», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε τόσο νομικά όσο και επιτόπου».
«Η πρόσφατη συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε να γίνει αποδεκτή», διαμήνυσε, κάνοντας λόγο για «στάση αντίθετη με τις σχέσεις γειτονίας και τη συμμαχία».
Υποστήριξε ακόμα ότι «η κύρια ανησυχία της Ελλάδας είναι το ενισχυμένο προφίλ της Τουρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο», χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τη χώρα μας «απελπισμένη» μπροστά στις αντιδράσεις της Άγκυρας απέναντι σε ελληνικές κινήσεις, που χαρακτήρισε «παράνομες».
«Η ελληνική πλευρά καταφεύγει σε παράλογες μεθόδους», είπε, ισχυριζόμενος ακόμα ότι «η Ελλάδα δεν έχει καμία βάση για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της περί παραβίασης του εναέριου χώρου».
«Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα αυξάνει την ένταση παρενοχλώντας τον εναέριο χώρο, τα αεροσκάφη και τους αλιείς μας. Οι ενέργειες αυτές δεν μένουν αναπάντητες από την αεροπορία και την ακτοφυλακή μας», κατέληξε.
Διαβάστε σχετικά:
Νέα τουρκική πρόκληση στο Φαρμακονήσι - Ακταιωρός πήγε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού
«Πανικοβάλλονται όταν λέω τυφώνας»
Συνεχίζοντας στο ίδιο σκληρό και απειλητικό ύφος, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «πανικοβάλλονται όταν λέω "τυφώνας"». «Επί του παρόντος, έχει εμβέλεια 560 χιλιομέτρων, αλλά θα αυξηθεί στα 1.000 χιλιόμετρα», όπως υποστήριξε.
«Θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις» απείλησε, αναφερόμενος στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ ισχυρές».
«Αυτά κάνουμε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας», ανέφερε. «Θα πάρουμε την άδειά τους για αυτά;», αναρωτήθηκε, προσθέτοντας: «Όταν ήρθαμε στην εξουσία θέσαμε ως στόχο μας μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία. Τώρα το συνειδητοποιούμε αυτό βήμα προς βήμα. Συγχαίρω όσους συνέβαλαν, ιδίως τις τουρκικές βιομηχανίες Baykar και TAI.
Ο «τουρκικός αιώνας» και οι «βολές» κατά Ευρώπης
Παράλληλα, έκανε για ακόμα μια φορά λόγο για «τουρκικό αιώνα», τονίζοντας πως πρόκειται για την περίοδο κατά την οποία «η Τουρκία θα γίνει μία από τις πιο εξέχουσες χώρες στον κόσμο με τη δύναμη και την εμπειρία που έχει αποκτήσει την τελευταία περίοδο».
«Ανησυχούμε για την αυξανόμενη αντι-ισλαμική ρητορική και δράση στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις σκανδιναβικές χώρες», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, οποίος διαμήνυσε ότι αναμένει «ειλικρινή βήματα από τη Σουηδία στην καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας».
«Αναμένουμε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους», επανέλαβε.
«Η Σουηδία πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι έχει καταστεί ασφαλές καταφύγιο για μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Το μνημόνιο κατανόησης είναι ο οδικός μας χάρτης. Η πλήρης εκπλήρωση των δεσμεύσεων εδώ αποτελεί προτεραιότητά μας», σημείωσε.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Σουηδία παρέμεινε θεατής στην επίθεση εναντίον του ιερού μας βιβλίου, του Κορανίου. Δεν θεωρούμε τυχαίο το γεγονός ότι μια παρόμοια πράξη πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια στις Κάτω Χώρες. Πώς εξηγείται η αναλγησία απέναντι σε αυτές τις πράξεις που προσβάλλουν τις ιερές αξίες μας», είπε ο Ερντογάν.
Στο ΝΑΤΟ μόνο η Φινλανδία
Ως προς το αίτημα ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι πρόκειται να δώσει έγκριση μόνο στη μία από τις δύο.
«Προς το παρόν, δεν είμαστε υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε την κατάσταση της Φινλανδίας διαφορετικά. Αν η Φινλανδία διεξάγει τη διαδικασία ως έχει τώρα, θα εκπληρώσουμε το δικό μας μέρος όταν το κοινοβούλιό μας ανοίξει», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σχετικά με την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ο Ερντογάν σχολίασε ότι κατά τη γνώμη του δεν αποτελεί «στοιχείο λύσης». «Όλα αυτά είναι ριψοκίνδυνα και ιδιαίτερα χρήσιμα για τους βαρόνους των όπλων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμα:
Επτά χώρες θέλουν τον Ερντογάν υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης
Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση και το ΝΑΤΟ