Στο προεκλογικό σκηνικό στην Τουρκία και τα ζητήματα του ΝΑΤΟ εστιάζει ο γερμανικός Τύπος, μετά τη ματαίωση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο.
Η Tagesspiegel διαφωνεί με την άποψη των πολλών ότι το μέλλον της Τουρκίας βρίσκεται εντός της συμμαχίας, σημειώνοντας πως «στην Τουρκία υπάρχει μια αντινατοϊκή νοοτροπία εδώ και δεκαετίες». Προσθέτει πως, η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αποτέλεσε τομή και πως ο στρατός "εκκαθαρίστηκε" μαζικά από αξιωματικούς που ήταν φιλικοί προς τo ΝΑΤΟ. «Εν τω μεταξύ, η ηγεσία της Τουρκίας κυριαρχείται από μια αντινατοϊκή παράταξη», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Καταλήγει υπογραμμίζοντας πως «με τις συμμαχίες που έχει συνάψει ο Ερντογάν με τους λεγόμενους ευρασιατικούς κύκλους, είναι σαφές πως, προκειμένου να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των συμμάχων, η Τουρκία πρέπει να απομακρυνθεί από τη Δύση - και ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να ωθήσει το ΝΑΤΟ στα όρια της υπομονής του».
Από την πλευρά της η Tageszeitung αναφέρει ότι «ο συνασπισμός του Ερντογάν κυμαίνεται περί το 41% κατά μέσο όρο, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη χρόνια κακή οικονομική πολιτική και τη διαφθορά».
Η εφημερίδα σημειώνει πως «ακόμη, μετά από χρόνια υποδαύλισης των συγκρούσεων, ο Ερντογάν παίζει, όπως το έφερε η μοίρα, τον ρόλο του ειρηνοφύλακα. Αφού βοήθησε στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας για τα σιτηρά μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν βρίσκεται τώρα και πάλι στο επίκεντρο της δράσης».
Επιπλέον τονίζει πως πλέον γεννιούνται αμφιβολίες για την έκβαση των τουρκικών εκλογών, εξαιτίας, όπως προσθέτει, των εξελίξεων και μιας αμήχανης αντιπολίτευσης που δεν μπορεί να δεσμευτεί σε έναν υποψήφιο. «Ανεξάρτητα από τις δημοσκοπήσεις, και μόνο η μετάθεση των εκλογών για τον Μάιο δείχνει ότι ο Ερντογάν βλέπει τη νίκη σε απόσταση αναπνοής», όπως αναφέρει.
Πηγή: DW