Του Νίκου Μελέτη
Σοβαρά ερωτηματικά για το τι ακριβώς συζητήθηκε και συμφωνήθηκε για την αποκλιμάκωση της έντασης στα Ίμια, στην χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας εγείρουν οι δηλώσεις του Binali Yildirim, που υποστηρίζει ότι «εξήγησε ρητά» στον κ. Τσίπρα ότι πρέπει να αποφεύγονται οι παραβιάσεις που προκαλούν την αντίδραση της Τουρκίας και η Ελλάδα να μένει μακριά από τις «αμφισβητούμενες περιοχές».
Ερωτηματικά, τα οποία πρέπει να απαντηθούν πάραυτα, υπάρχουν για το εάν υπήρξε συμφωνία αποκλιμάκωσης και η σταδιακή αποχώρηση σήμερα των σκαφών του τουρκικού λιμενικού που κρατούσαν αποκλεισμένα τα Ίμια, συνδέεται με αντίστοιχη αποχώρηση και σκαφών του ελληνικού λιμενικού, κάτι που θα επιβεβαίωνε με την συναίνεση μάλιστα της Ελλάδας την αποδοχή της τουρκικής διεκδίκησης περί «γκρίζων ζωνών» σε ό,τι αφορά τα Ίμια.
Ο κ. Yildirim λίγο πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στη Λευκορωσία αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι του εξέφρασε ρητά ότι η «παραμονή μακριά από εντάσεις θα είναι καλύτερη για τις σχέσεις των δυο χωρών» και ότι το Αιγαίο θα πρέπει να είναι θάλασσα φιλίας μεταξύ των δυο χωρών και να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ευημερία και των δυο χωρών».
Ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «υπήρξαν ορισμένες παραβιάσεις που ξεκίνησαν στα "Καρντάκ" και δόθηκε απάντηση από την Τουρκία».
Το πρακτορείο Anadolu στο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι στο επεισόδιο που έγινε στις 28 Ιανουαρίου, η τουρκική ακτοφυλακή εμπόδισε τον Υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο να προσεγγίσει τις «τουρκικές βραχονησίδες» και μετά τις προειδοποιήσεις των Tούρκων αξιωματικών το ελληνικό πλοίο «αποχώρησε από τα τουρκικά χωρικά ύδατα».
«Η ένταση και ο κίνδυνος σύγκρουσης δεν είναι μονόπλευρος. Εάν υπάρχει μια παραβίαση γίνεται παραβίαση και από το άλλο μέρος επίσης. Επομένως δεν είναι μόνο η Τουρκία που πρέπει να είναι προσεκτική για την αποφυγή τέτοιων παραβιάσεων. Την ίδια στιγμή, παράγοντες από την Ελλάδα θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να ενεργούν σύμφωνα με τον νόμο και να μένουν μακριά από τις «αμφισβητούμενες περιοχές».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι στο πλαίσιο της συζήτησης με τον κ. Τσίπρα συμφώνησαν στην αποκλιμάκωση της έντασης και να διατηρήσουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μέσω πολιτικών και διπλωματικών δίαυλων.
Ο κ. Yildirim μάλιστα αποκάλυψε ότι οι δυο ΑΓΕΕΘΑ θα συναντηθούν τον Μάιο στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν «αναγκαία μετρά που θα διασφαλίζουν στην μη περαιτέρω κλιμάκωση των κρίσεων».
Τέτοιου είδους ΜΟΕ, πάντως κρύβουν πάντοτε τον κίνδυνο η συζήτηση να εξελιχθεί σε διαπραγμάτευση μέτρων που αποδέχονται την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά απλώς θα τις καθιστούν λιγότερο επικίνδυνες.
Φωτογραφία: Intimenews