(Φωτ.: Αθήνα, 08/01/2016. Συνάντηση του Έλληνα υπουργου Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον ηγέτη του συγκυβερνόντος στα Σκόπια αλβανικού κόμματος DUI, Ali Ahmeti)
Φωτιές έχει ανάψει στα Σκόπια η επίσκεψη στην Αθήνα και οι συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο ηγέτης του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Ali Ahmeti, και οι πληροφορίες ότι μεθοδεύεται συμφωνία για λύση του θέματος της ονομασίας είτε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές είτε με την υπογραφή των αρχηγών όλων των κομμάτων, ώστε να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος
Ο κ. Ahmeti δήλωσε ότι συζήτησε το θέμα της ονομασίας στην Αθήνα και ότι διαπίστωσε καλή διάθεση στην ελληνική πλευρά, ενώ πριν αναχωρήσει από τα Σκόπια, το κόμμα του είχε χαρακτηρίσει την περίοδο της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης ως την πιο κατάλληλη για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Το σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει αυστηρώς κομματική την επίσκεψη του Ali Ahmeti στην Αθήνα για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση δηλώνοντας ότι δεν μπορεί ο κάθε κυβερνητικός εταίρος να διαπραγματεύεται το θέμα της ονομασίας.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Nikola Gruevski, πάντως, θέλοντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, υποβάθμισε τις συνομιλίες του Ali Ahmeti στην Αθήνα, δηλώνοντας ότι το κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί διεθνείς επαφές.
Το SDSM, το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα DPA, η εθνικιστική «Μακεδονική Συμμαχία» και το «Φόρουμ Ελεύθερων Πατριωτών» επιτέθηκαν στην κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι δεν έχει δικαίωμα το αλβανικό συγκυβερνών κόμμα DUI να διαπραγματεύεται με την Ελλάδα.
Ιvica Bocevski: Τα 2 σενάρια που... δεν παίζουν
Όμως ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ήταν το άρθρο του Ivica Bocevski, πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και νυν συμβούλου του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Gjorge Ivanov, στην εφημερίδα Nova Makedonija, που καταγράφει τα σενάρια τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες για το πώς θα μπορούσε να λυθεί τώρα το θέμα της ονομασίας.
--- Το πρώτο σενάριο προβλέπει την έναρξη συνομιλιών στη διάρκεια της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία και θα κληθεί να υπογράψει τη συμφωνία και ταυτόχρονα θα είναι αυτή που θα υπογράψει και την Πράξη Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ... Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, καμία πολιτική δύναμη και κανένας πολιτικός ηγέτης δεν θα αναλάβει το πολιτικό κόστος για τον συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας, ενώ συγχρόνως θα ανοίξει ο δρόμος της χώρας για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε...
--- Το άλλο σενάριο προβλέπει την υιοθέτηση της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για τη συμφωνία του Przino για το ξεπέρασμα της πολιτικής κρίσης στην πΓΔΜ, όπου οι ηγέτες των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων, σε συνεργασία με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Ε.Ε., θα διαμόρφωναν το Σχέδιο Συμφωνίας με την Ελλάδα και κατόπιν θα υπέγραφαν όλοι τη Συμφωνία, ώστε να διαχυθεί το πολιτικό κόστος.
Ο κ. Bocevski όμως με πολύ σαφή τρόπο εξηγεί ότι κανένα από τα δυο σενάρια δεν μπορεί να προχωρήσει, καθώς η μεν υπηρεσιακή - μεταβατική κυβέρνηση δεν έχει εντολή παρά μόνο για την προετοιμασία της διεξαγωγής των εκλογών και της ομαλής λειτουργίας του κράτους στην περίοδο αυτή, ενώ παραγνωρίζεται, όπως είπε, ότι κανένας αρχηγός κόμματος δεν θα δεχθεί να παίξει τέτοια παιγνίδια ερχόμενος σε αντίθεση με τη «μακεδονική κοινωνία» και κανένας «αξιοπρεπής άνθρωπος στη “Μακεδονία” δεν επιθυμεί την επίτευξη συμβιβασμού με την Ελλάδα με κάθε κόστος…».
«Αρρωστημένα μυαλά»
Τα σενάρια αυτά κινούνται από «αρρωστημένα μυαλά», είπε ο σύμβουλος του Προέδρου της πΓΔΜ, καθώς, όπως είπε, οι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί θα ήταν τρελοί, εάν υπέγραφαν μια τέτοια συμφωνία που ισοδυναμεί με τον πολιτικό θάνατο τους.
Ο κ. Bocevski δηλώνει ότι η μάχη για το όνομα είναι η τελευταία «μάχη για τη μακεδονική κρατική υπόσταση και τη μακεδονική ταχύτητα» και ο μόνος δρόμος είναι αυτός που ξεκίνησε με την υιοθέτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μέχρι να βρεθεί, όπως είπε, λύση που θα «μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τον μακεδονικό λαό και να αποκτήσει νομιμοποίηση μέσω ενός δημοψηφίσματος».