Θέμα Λοζάνης επιχειρεί να εγείρει και στον ΟΗΕ η Τουρκία φέρνοντας με επιστολή προς τον ΓΓ όλους τους παράλογους και ανυπόστατους ισχυρισμούς, που αμφισβητούν πρακτικά την κυριαρχία σε όλα τα νησιά του Αιγαίου με το επιχείρημα της «παραβίασης του όρου αποστρατιωτικοποίησης».
Σύμφωνα με το Ανατολού, την Τρίτη ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φ. Σινιρίογλου με επιστολή του στα Ηνωμένα Έθνη κατήγγειλε την Ελλάδα ότι παραβιάζει «κατάφωρα το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».
Βεβαίως, το πλήρες κείμενο της επιστολής Σινιρίογλου δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί αλλά σύμφωνα με το Ανατολού αναφέρει ότι η Ελλάδα αθετεί τις «επίσημες υποχρεώσεις της ως προς τις βασικές διατάξεις των Συνθηκών της Λοζάνης και των Παρισίων που προβλέπουν ότι τα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου που παραχωρήθηκαν στην Αθήνα θα παραμείνουν αποστρατικοποιημένα».
Ο τούρκος διπλωμάτης επισημαίνει επίσης ότι "η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη παραβίαση των διατάξεων αποστρατιωτικοποίησης των Συνθηκών Ειρήνης της Λοζάνης και του Παρισιού, οι οποίες είναι ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη του αντικειμένου και του σκοπού τους, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας…, και έχουν ευρύτερες επιπτώσεις όσον αφορά την απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».
Όμως η «ουσία» της τουρκικής παρέμβασης κρύβεται στη διατύπωση της επιστολής που δημοσιεύει το Ανατολού, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επικαλείται έναντι της Τουρκίας τις ίδιες Συνθήκες για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων. Και διατυπώνει τη θέση που έχει ακουστεί κατά περιόδους από τούρκους αξιωματούχους ότι η Ελλάδα, που δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει των Συνθηκών, δεν μπορεί ταυτόχρονα να της αναγνωριστεί ότι διατηρεί τα δικαιώματα που ισχυρίζεται ότι προέρχονται από αυτές".
Καθώς οι Συνθήκες Λοζάνης και Παρισίων ουσιαστικά οριοθέτησαν και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (στη Δωδεκάνησο) και αποκατέστησαν την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου και τη Δωδεκάνησο, είναι προφανής η τουρκική στόχευση.
Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα έχει επιλέξει να ανεβάσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, θεωρώντας ότι έτσι βρίσκει επιχειρήματα απέναντι στη γενική εικόνα που επικρατεί διεθνώς ότι η Τουρκία είναι ο συνήθης και συστηματικός παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου, ενώ συγχρόνως έχουν ακουστεί και από επίσημα χείλη δηλώσεις που παραπέμπουν σε μια επικαιροποίηση της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών», σύμφωνα με την οποία η μη τήρηση του όρου της αποστρατιωτικοποίησης σημαίνει και ακύρωση της απόδοσης της κυριαρχίας των νησιών στην Ελλάδα!
Για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης (το οποίο έχει φέρει και πάλι στον ΟΗΕ η Τουρκία από τη δεκαετία του '80) έχουν δοθεί απαντήσεις εξαντλητικές από την Ελλάδα. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ, απαντά στους τουρκικούς ισχυρισμούς περί αποστρατιωιτκοποίησης:
«Έχω απαντήσει επανειλημμένως πως ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται. Όσο εκτιμά η Ελλάδα ότι υφίσταται στρατιωτική απειλή για τα νησιά της, τόσο διατηρεί το δικαίωμα να οργανώσει την άμυνα κάθε σπιθαμής του εδάφους της, στα νησιά και στο
σύνολο της εδαφικής εκτάσεώς της...».
Ν. Μ.