Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα παρούσα στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα παρούσα στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας

Τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία «με κάθε δυνατό τρόπο», επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στον χαιρετισμό του στο Διεθνές Συνέδριο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της χώρας που δέχεται την επίθεση αυτή και θα στηρίξουμε την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο στη μάχη που δίνει για την κυριαρχία της», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης ενώ αναφέρθηκε και στην ανοικοδόμηση της χώρας.

«Πρωταρχικός στόχος της ανοικοδόμησης θα πρέπει να είναι ο μετασχηματισμός της ουκρανικής οικονομίας και κοινωνίας με τις αναγκαίες εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις για τις υποδομές στους οικονομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς επί τη βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του:

Αγαπητοί Υπουργοί, διακεκριμένοι προσκεκλημένοι,

Σας καλωσορίζω στην Αθήνα, ιδίως τους φίλους μας από την Ουκρανία. Είναι εξαιρετική τιμή να διοργανώνουμε αυτή τη σπουδαία εκδήλωση εδώ στην Αθήνα. Και προσβλέπουμε σε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ουκρανία συνεχίζεται η απάνθρωπη επιθετικότητα της Ρωσίας εις βάρος ενός κυρίαρχου κράτους. Και αναμένουμε να συζητήσουμε για τον τερματισμό αυτής της τρομερής κατάστασης και για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Αγαπητοί Υπουργοί, Αγαπητέ Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Nemchinov.

Συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες, δύο χρόνια από την έναρξη της παράνομης και απρόκλητης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, κατά παραβίαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου, η οποία δυστυχώς εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από την πρώτη μέρα του πολέμου, από κοινού με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα έλαβε μια ξεκάθαρη θέση αρχής. Υπεστήριξε απολύτως την Ουκρανία, στάθηκε σταθερά στο πλευρό του Διεθνούς Δικαίου απέναντι σε οποιαδήποτε απρόκλητη επίθεση, απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση κυριαρχίας, απέναντι σε οποιαδήποτε διάθεση αναθεωρητισμού. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της χώρας που δέχεται την επίθεση αυτή και θα στηρίξουμε την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο στη μάχη που δίνει για την κυριαρχία της.

Υπάρχουν όμως και μακροχρόνιοι ιστορικοί δεσμοί που δικαιολογούν αυτήν τη στάση της ελληνικής πολιτείας, πέρα από την εξωτερική πολιτική αρχών, την οποία απαρέγκλιτα τηρεί η χώρα μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Πολίτες ελληνικής καταγωγής έζησαν ειρηνικά επί αιώνες στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, γι’ αυτό και κανείς δεν ξεχνά τα εγκλήματα στη Μαριούπολη. Μία πόλη με ελληνικό όνομα και με σημαντικό πληθυσμό ελληνικής καταγωγής, όπως επίσης δεν ξεχνάμε τις μάχες και τις απώλειες στην Οδησσό.

Η ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας δεν συνιστά απειλή μόνο για την ασφάλεια της Ευρώπης. Θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το παγιωμένο Διεθνές Δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό.

Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την ανεξαρτησία της Ουκρανίας στο πλαίσιο των αναγνωρισμένων κυριαρχικά συνόρων της. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και διαυγής. Καμία αναθεωρητική επιχείρηση δεν μπορεί να σταθεί στη σύγχρονη εποχή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να προκαλεί ανθρώπινες απώλειες, έχοντας εκτοπίσει εκατομμύρια Ουκρανούς και έχοντας καταστρέψει βασικές υποδομές, μεταξύ των οποίων και σημαντικά μνημεία οικουμενικού πολιτισμού.

Το σημερινό Συνέδριο, που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια της χώρας μας να συνδράμει στην ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας. Στόχος του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη της σταθερής πολιτικής δέσμευσης και αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, με παράλληλη αναγνώριση του σημαντικού ρόλου του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην πράσινη, στην κοινωνική, στην ψηφιακή μετάβαση της Ουκρανίας, καθώς η χώρα προβαίνει σε βασικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο και της υποψηφιότητάς της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ένταξη την οποία η Ελλάδα ενθαρρύνει απαρέγκλιτα.

Πρωταρχικός στόχος της ανοικοδόμησης θα πρέπει να είναι ο μετασχηματισμός της ουκρανικής οικονομίας και κοινωνίας με τις αναγκαίες εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις για τις υποδομές στους οικονομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς επί τη βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η βιώσιμη ανάπτυξη και η ανοικοδόμηση προϋποθέτει την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου του ιδιωτικού τομέα, μέσω των επενδύσεων και των εταιρικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρήσεων. Ο αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, κ. Φραγκογιάννης, παρακολουθεί στενά το ζήτημα αυτό και θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των ενδιαφερομένων.

Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ουκρανίας, η ανθεκτικότητα της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η διαφοροποιημένη οικονομία της στο σημαντικό μέγεθος αγοράς και το υψηλής ποιότητας εργατικό δυναμικό καταδεικνύουν τις σημαντικές ευκαιρίες για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Και βεβαίως να μην ξεχνούμε ότι η Ουκρανία αποτελεί και έναν πόλο σε ό,τι αφορά στη διατροφική αλυσίδα, έχοντας ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς στη διακίνηση των σιτηρών που έχει πληγεί εξαιτίας της ρωσικής στάσης σε σχέση με την πρωτοβουλία για τα σιτηρά.

Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, επιθυμεί να δώσει ένα δυναμικό παρών. Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις και φορείς με συσσωρευμένη εμπειρία και συγκριτικό πλεονέκτημα στο χώρο της ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης. Τέτοιοι τομείς είναι οι ενεργειακές υποδομές, η ναυτιλία, η ψηφιοποίηση, οι κατασκευές, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός και πολλοί άλλοι τομείς.

Η κινητοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και του δημοσίου τομέα της χώρας μας για συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα συμβάλει ουσιωδώς και στην εκμετάλλευση των αναδυόμενων ευκαιριών που θα υπάρξουν πολύ σύντομα με την κίνηση σημαντικών κονδυλίων που προβλέπεται να δαπανηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πρέπει να ιδωθούν ως μοχλός ανάπτυξης, όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου.

Αξιότιμοι διακεκριμένοι προσκεκλημένοι, αξιότιμοι Σύνεδροι,

δυστυχώς δε θα μπορέσω να παρακολουθήσω εκτενώς τη σημερινή συνεδρία, διότι σε λίγο θα υποδεχθούμε τον Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών.

Έχουμε την ευκαιρία όμως να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί για την Ουκρανία, για τη Μέση Ανατολή, για όλες τις εστίες που σήμερα θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε σήμερα τις τρέχουσες χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, αλλά και περιφερειακές και εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες. Πρόκειται να αναδειχθούν τα διάφορα σημαντικά έργα προτεραιότητας της ουκρανικής πλευράς, ο σχεδιασμός του οργανωτικού πλαισίου για την ανασυγκρότηση, ο προγραμματισμός επιχειρήσεων και φορέων.

 Μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως να ακούσουμε τις παρεμβάσεις που θα γίνουν από τους φίλους μας από την Ουκρανία, έτσι ώστε να αφουγκραστούμε και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας σε σχέση με το έργο αυτό, το οποίο θα είναι τιτάνιο. Η διεθνής κοινότητα θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια, τη δίκαιη προσπάθεια της Ουκρανίας προς ανασυγκρότηση, μετά την αιματηρή σύρραξη που προκάλεσε η απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας. Οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών μελών αποτελούν το κλειδί για την ανασύνταξη της Ουκρανίας.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής αρχών, με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και κατά κάθε έννοιας αναθεωρητισμού στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον, θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της Ουκρανίας και θα βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο κάθε πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση και τη διαμόρφωση σύγχρονων θεσμών που θα βοηθήσουν την Ουκρανία.

Εύχομαι και ελπίζω οι συνεδριάσεις να είναι εποικοδομητικές και τα πορίσματα να αποβούν χρήσιμα για τον σημαντικό σκοπό της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.