Ευρωπαϊκό και μάλιστα με μεσογειακό «αέρα» χαστούκι για την ελληνική εξωτερική πολιτική, καθώς η Μάλτα, χώρα φιλικά προσκείμενη προς την Ελλάδα, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε., προχώρησε στη διπλωματική αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Η απόφαση αυτή μάλιστα ανακοινώθηκε, ενώ βρίσκονταν στη Βαλέτα για τις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, από τον οποίο, όπως φαίνεται, δεν υπήρξε ουδεμία αντίδραση, έστω και συμβολική.
Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων στα Σκόπια, «ΜΙΑ», η χώρα συνήψε διπλωματικές σχέσεις με τη Μάλτα, μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σημαντική, μιας και η Μάλτα μαζί με την Κύπρο ήταν οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις, 25 χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της. Το «ΜΙΑ» αναφέρει ότι η αναγνώριση έγινε με το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Τα σκοπιανά ΜΜΕ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Ν. Φραγκόπουλος επισημαίνουν ότι περισσότερες από 130 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με το «συνταγματικό όνομά» της, μεταξύ των οποίων και τρεις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα), ενώ η ΠΓΔΜ έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με πάνω από 170 χώρες.
Η κίνηση της Μάλτας δεν είναι τυχαία, καθώς εκδηλώνεται τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται ακόμη εν μέσω πολιτικής κρίσης και πληθαίνουν οι φωνές στις Βρυξέλλες ότι ευρωπαϊκή πορεία της θα βοηθήσει την αποκατάσταση της ομαλότητας, ενώ ο Επίτροπος Χάαν δήλωσε ότι πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπισθεί το θέμα της ονομασίας. Τέτοιες κινήσεις όπως αυτή της «φίλης» Μάλτας, μάλλον όμως αποθαρρύνουν την επίδειξη ευελιξίας και συναινετικής λογικής από τη σκοπιανή ηγεσία…