Τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τις μεταναστευτικές ροές, οι οποίες, όπως τόνισε, είναι οι μεγαλύτερες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και ότι παρά τη δυσανάλογη επιβάρυνση, έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στο Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να βαρύνονται μόνες τους με το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης και σημείωσε πως υπάρχει ανάγκη για συλλογική δράση, βασισμένη στην δίκαιη κατανομή της ευθύνης για την αντιμετώπιση μιας τέτοιου μεγέθους διεθνούς πρόκλησης.
Σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των τεσσάρων κρατών-μελών της ΕΕ με τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου. «Έχουμε έναν από τους υψηλότερους δείκτες αιτούντων άσυλο ανά κάτοικο», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες ροές μεταναστών και προσφύγων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» καθώς και «βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ως εκ τούτου, εδώ και πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής και της προσφυγικής κρίσης».
Από την ομιλία μου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. #UN #HumanRights #HRC43 #Geneva @UN_HRC pic.twitter.com/LQfKW1YN4V
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 25, 2020
Εν συνεχεία σκιαγράφησε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, αναφερόμενος στη μετεγκατάσταση μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, την έκδοση νέου νόμου για τη διεθνή προστασία των αιτούντων άσυλο και τη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και το πρόγραμμα «Κανένα παιδί μόνο».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση πως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει τη δύναμη να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παγκόσμιες προκλήσεις, χαρακτηρίζοντας την μια παγκόσμια πρόκληση που απειλεί τον πλανήτη μας, τη ζωή μας και τα «ανθρώπινα δικαιώματα» μας.
Η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών δικαιωμάτων και σίγουρα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σημείωσε ακόμα και εξέφρασε την ανησυχία της Ελλάδας για τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά
Συνάντηση Ν. Δένδια - Zohrab Mnatsakanyan
Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, κατά την οποία συζήτησαν τη συνεργασία τους σε διμερές και τριμερές επίπεδο, καθώς και η επικείμενη συνάντηση μέσα στον Μάρτιο της Τριμερής Υπουργική Συνάντηση Κύπρου - Αρμενίας - Ελλάδας.
Επίσης, έγινε γνωστό ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την ανταλλαγή επισκέψεων σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών και για τη συνεργασία τους στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό μου @Zmnatsakanyan στη Γενεύη. Στο επίκεντρο οι ισχυροί δεσμοί των δύο χωρών μας και η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας 🇬🇷🇦🇲. #Geneva #Armenia pic.twitter.com/5DHYI2NtN3
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 25, 2020