Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*
Για τέταρτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Πρωθυπουργός και για να μην ξεχνιόμαστε και Υπουργός Εξωτερικών κ. Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα Τρίτη στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πρόκειται για μία επίσκεψη που προγραμματιζόταν αρχικά για τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά δεδομένων των τότε συνθηκών η πραγματοποίηση της κρίθηκε «μη σκόπιμη»! Κάτι που σημαίνει ότι τώρα ενάμιση μήνα μετά «κάτι άλλαξε» και κρίθηκε από την Κυβέρνηση… σκόπιμη.
Μετά την βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα (ξέρετε… αυτά με τα οποία δεν «παίζει» ο κ. Θεοχαρόπουλος και ο κ. Θεοδωράκης!) Συμφωνία των Πρεσπών και τα όσα προηγήθηκαν και επακολούθησαν με προχειρότητα, κουτοπονηριά και φυσικά «το αλισβερίσι με εξωτερικούς παράγοντες» φοβόμαστε τα χειρότερα και στα Ελληνοτουρκικά. Όχι μόνο δεν έχει αλλάξει κάτι στην συνεχιζόμενη επιθετική «συμπεριφορά» της Τουρκίας απέναντι στην χώρα μας αλλά έχουμε πλέον και το Δόγμα «της Γαλάζιας Πατρίδας», του οποίου την σημασία μάλλον δεν έχουμε κατανοήσει στην Ελλάδα και Κύπρο. Να τονίσουμε παρεμπιπτόντως ότι η Τουρκία έχει εξαγγείλει την περίοδο 27 Φεβρουαρίου-3 Μαρτίου την μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση που έχει διεξάγει εδώ και 25 χρόνια ως επίδειξη δυνάμεως, με την επωνυμία «Μαβί Βατάν» που σημαίνει «Γαλάζια Πατρίδα». Μία άσκηση που η προσκείμενη στον Ερντογάν εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» την χαρακτήρισε εμφατικά ως πρόβα πολέμου απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Με αυτές τις συνθήκες πιστεύουμε ότι συνιστά στρατηγικό λάθος η σημερινή, για έβδομη φορά, συνάντηση Τσίπρα-Ερνογάν στην Άγκυρα! Εκτός και αν το χρήσιμο «αριστερό» παιδί πιέζεται από «τον ξένο παράγοντα» να «κλείσει» επιτέλους και τις λεγόμενες ελληνοτουρκικές διαφορές! Ενδεχομένως κάποιος που δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει Τουρκικός Αναθεωρητισμός και διάλογος με την απειλή χρήσεως στρατιωτικής βίας μπορεί δικαιολογημένα να ρωτήσει: «Μα γιατί να μην συζητήσουμε τα προβλήματα μας; Ο διάλογος δεν βλάπτει». Λογικό είναι να έχεις καλές σχέσεις με τον γείτονα σου και τα προβλήματα να τα επιλύεις με ειρηνικό διάλογο. Έλα ντε όμως που τα προβλήματα και οι εντάσεις που υπάρχουν με τον γείτονα προέρχονται από τις αυθαίρετες διεκδικήσεις του! Τα ιστορικά διδάγματα για περιπτώσεις που συνδιαλέχτηκες υπό την απειλή χρήσεως στρατιωτικής βίας είναι… αδυσώπητα.
Αν και Πρωθυπουργός εδώ και 4 χρόνια, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να αγνοεί τις απαιτήσεις και το πλαίσιο των κανόνων λειτουργίας του διεθνούς περιβάλλοντος. Ενδιαφέρεται πρωτίστως για την καθεστωτική του εδραίωση, την στήριξη του από «τους ξένους φίλους» για να πετύχει μία διαχειρίσιμη και «αξιοπρεπή» ήττα στις επερχόμενες εκλογές και μετά να…επανέλθει. Ανησυχούμε λοιπόν για το τι δεσμεύσεις μπορεί να αναλάβει απέναντι στον Ερντογάν μιας και δυστυχώς για την Πατρίδα μας, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν περισσότερο σοβαρό έναν συμβιβασμό βλαπτικό για τα εθνικά μας συμφέροντα από την διασύνδεση τους με την εξουσία. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι είδους διπλωματική προετοιμασία έχει γίνει για την συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν! Αν όμως την συγκρίνουμε με αυτήν του Δεκεμβρίου 2017 ίσως και να … «πανικοβληθούμε».
Με διαρροές προς το ΑΠΕ μάθαμε τις τελευταίες ημέρες ότι αναμένεται να συζητηθούν τα διμερή ζητήματα με την ελληνική πλευρά να επιζητά απτές λύσεις που να συμβαδίζουν με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ενώ σίγουρη θεωρείται και μία συζήτηση για την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό. Μας προετοιμάζουν για κάτι; Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι δεν υπάρχουν διμερή προβλήματα πλην αυτού της οριοθετήσεως της Υφαλοκρηπίδας και όλα τα άλλα είναι μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις. Ποιες είναι οι απτές λύσεις που συμβαδίζουν με τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου όταν μάλιστα η Τουρκία το παραβιάζει παντελώς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο! Όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ Κ. Τσαβούσογλου συχνά πυκνά μας λέει ότι πλέον της διπλωματικής λύσεως στα «προβλήματα» μας υπάρχει και… «άλλη», υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς στρατιωτική ενέργεια! Όταν έχουμε πρόσφατη εμφατική επαναφορά του casus belli!
Άλλωστε χθες ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραϊμ Καλίν δεν άφησε καμία αμφιβολία σχετικά με το κλίμα που θα διεξαχθούν οι σημερινές συνομιλίες αναφερόμενος σε ..«τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης, μειονότητα των Ελλήνων στην Τουρκία, αλλά και στις εξελίξεις στο Αιγαίο, στην υφαλοκρηπίδα και στα …νησιά! «Συμπλήρωσε μάλιστα εμφατικά ότι «η Τουρκία θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει αποφασιστική στάση για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα είτε στο Αιγαίο είτε στη Μεσόγειο, είτε στη Μαύρη Θάλασσα».
Για όλα τα παραπάνω η σημερινή συνάντηση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα μείζονα Ελληνικά συμφέροντα. Η γενεσιουργός αιτία της πολυπλοκότητας των Ε/Τ σχέσεων και των εντάσεων στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο είναι η άσκηση της μακρόχρονης τουρκικής αναθεωρητικής και ηγεμονικής πολιτικής. Ποιος Έλληνας πλην των απανταχού «Καρανικαίων» πιστεύει ότι θα μπορούσε ποτέ ο κ. Τσίπρας να πείσει τον Ερντογάν να σεβαστεί τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και να εγκαταλείψει την αναθεωρητική πολιτική του; Αυτό που έμμεσα απαιτεί η Άγκυρα είτε κεμαλική είτε νέο-οθωμανική δηλαδή «να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να τα βρούμε και να αφήσουμε τα προβλήματα πίσω μας» είναι μία τεράστια παγίδα. Με απλά λόγια ελάτε να συζητήσετε αυτά που διεκδικούμε εμείς και τότε θα ισχύσει η «καλή γειτονία» και θα έχουμε ειρήνη! Να πετούν δηλαδή τα τούρκικα αεροπλάνα πάνω από την Σύρο και την Μύκονο, να μην τολμήσουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά σας ύδατα σε 12ΝΜ, να μην ξαναμιλήσουμε για ΑΟΖ και οτιδήποτε άλλο που μας δυσκολεύει και μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν 152 μικρονησίδες και βραχονησίδες που είναι «γκρίζα». Με δύο λόγια «τα δικά μας, δικά μας και τα δικά σας μοιρασμένα στην μέση»!
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι, όταν ο κ. Τσίπρας επισκεφτεί αύριο Τετάρτη την Θεολογική Σχολή της Χάλκης να μην «θριαμβολογήσει» για επικοινωνιακό εντυπωσιασμό για μελλοντική επαναλειτουργία της αποδεχόμενους τους γνωστούς όρους της Άγκυρας για το θέμα των Μουφτήδων. Η απουσία εθνικής στρατηγικής σε συνδυασμό με την καθολική ανεπάρκεια αυτής της Κυβερνήσεως και στο τομέα της εξωτερικής πολιτικής (με πρόσφατο οδυνηρό παράδειγμα την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών) ανοίγουν την «όρεξη» στην Τουρκία η οποία επιβάλει πλέον «εποικοδομητικούς διαλόγους» που δεν γνωρίζουμε που θα μας οδηγήσουν. Όπως θέλουμε να ελπίζουμε και ότι δεν θα έχουμε και κάποια κοινή δήλωση Τσίπρα-Ερντογαν υποστήριξης του κοινού τους φίλου Μαδούρο!
Αναντίρρητα πρέπει να παραμείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανοικτοί τουλάχιστον σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών αλλά και Άμυνας αλλά χωρίς… bulling που είναι απαγορευτικό για οποιοδήποτε έντιμο διάλογο. Επιζητούμε ανενδοίαστα ειρήνη και σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, αλλά αυτές πρέπει να εδράζονται πάνω σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι επικεφαλής στο «Παρατηρητήριο Liberal».