Του Νίκου Μελέτη
Σημαντική πολιτική και διπλωματική στήριξη προσφέρει το Παρίσι στην Αθήνα στο πλαίσιο όχι μόνο των παραδοσιακά καλών σχέσεων των δυο χωρών αλλά και λόγω της στρατηγικής επιλογής του προέδρου Μακρόν για ανάληψη πιο ενεργού ρόλου ως αντίβαρο και συμπλήρωμα της γερμανικής κυριαρχίας στην Ε.Ε. αλλά και για διεύρυνση της γαλλικής επιρροής σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.
Παρά τις προσδοκίες που δημιουργούνται καθώς η επίσκεψη συμπίπτει με την στιγμή που Τουρκική επιθετικότητα εναντίον δυο κρατών μελών της Ε.Ε., της Ελλάδας και της Κυπρου, την οποία το Παρίσι καταδικάζει και εκτιμά ως απειλή για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, δεν θα πρέπει να δημιουργείται σύγχυση και να λειτουργεί παραπλανητικά η γαλλική στήριξη, ότι αρκεί για την αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής.
Η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι και οι συνομιλίες με τον Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επιβεβαιώσουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών η οποία ξεκινά από την εποχή Ζισκάρ ντ Εστέν- Κ. Καραμανλή, αναπτύχθηκε με τους Μιτεραν -Α.Παπανδρέου, διατηρήθηκε επι προεδρίας Σιράκ, συνεχίσθηκε επί Ν. Σαρκοζί και εδραιώθηκε στα χρόνια της κρίσης με την στηριξη της Ελλάδας τοσο από την Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και από τον Φ. Ολάντ.
Η στρατηγική σχέση Ελλάδας- Γαλλίας είναι εξαιρετικά σημαντική σε ότι αφορά την στήριξη της Ελλάδας στην μεταμνημονιακη εποχή, αλλά οι προσδοκίες της Αθήνας αφορούν πλέον και τις κρίσιμες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.
Η στρατηγική επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλει τον δικό του «Νόμο» στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή, δεν θίγει μόνο τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά μετατρέπεται σε απειλή για όλες τις χώρες της Μεσογείου και για την ίδια την Ευρώπη και τις Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες, των οποίων η Γαλλία θεωρεί ότι είναι ο παραδοσιακός θεματοφύλακας.
Εξάλλου η Γαλλία τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια εκφράζει το ρεύμα εκείνων των ευρωπαίων που αμφισβητούν την δυνατότητα της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε., αλλά και την συμβατότητα της με τις ευρωπαϊκές Αρχές του Κράτους Δικαίου.
Σε περιφερειακό επίπεδο η Γαλλία δεν είναι έτοιμη να συμβιβαστεί με την προσπάθεια αναβίωσης της ζώνης επιρροής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τον Τ. Ερντογάν σε περιοχές που και η ίδια λόγω παραδοσιακων σχέσεων και μακρόχρονης παρουσίας αναζητεί ρόλο και επιρροή . Δεν είναι τυχαίο ότι Τουρκία δεν βρέθηκε ποτέ ψηλά στην λίστα των αγοραστών γαλλικού αμυντικού υλικού σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής όπως η Ελλάδα και η Αίγυπτος.
Και φυσικά σε αυτό το πλέγμα πρέπει να προστεθεί η εμπλοκή του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού της TOTAL και η εξασφάλιση αδειών έρευνας και εξόρυξης σε οριοθετημένα Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και η δρομολόγηση αγοράς των γαλλικών φρεγατών Belhara.
Ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε ο ίδιος πριν λίγες ημέρες την αναχώρηση του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στο πλαίσιο της επιχείρησης “Chammal” που αφορά την αντιμετώπιση του ISIS . Είναι η πέμπτη φορά που το γαλλικό αεροπλανοφόρο επιχειρεί στο πλαίσιο της “Chammal” από το 2014 με αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Περσικό κόλπο, ενώ γαλλικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το Charles de Gaulle έπληξαν στόχους του ISIS στο Ιράκ αλλα και στην Συρία.
Ο ο γάλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.
Η παρουσία της ισχυρής αυτής αρμάδας με επικεφαλής το γαλλικό αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι προφανές οτι δεν αφορά την τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου .
Ούτε θα πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι η δύναμη αυτή ή το ίδιο το γαλλικό αεροπλανοφόρο εχουν αποστολή να παρέμβουν για να εμποδίσουν ένα τουρκικό ερευνητικό να επιχειρήσει παράνομες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα η παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή λειτουργεί αποτρεπτικά για την Τουρκία σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί ζήτημα ούτε έχει δηλωθεί ότι θα παρεμποδιστεί κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει τετελεσμένα, τα οποία μπορεί να έχουν είτε την μορφή αποστολής ερευνητικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είτε στην παράνομη εκδίωξη ή ακόμη και σύλληψη ελληνικών αλιευτικών σκαφών στην περιοχή δυτικά της Ρόδου και της Κρήτης και νότια του Καστελόριζου, την οποία η Αγκυρα βαφτίζει «τουρκική ζώνη» βάσει του παράνομου Μνημονίου με την Λιβύη.
Πρακτικά η γαλλική παρουσία στην περιοχή θα λειτουργήσει περισσοτερο πυροσβεστικά ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση μετά από ένα θερμό επεισόδιο. Οταν δηλαδή θα είναι ήδη αργά..
Εξάλλου και στην περίπτωση της Κύπρου έχει καταστεί σαφές ότι η γαλλική αντίδραση δεν αφορά ούτε καλύπτει τις περιπτώσεις που κάποιο τουρκικό γεωτρύπανο και όχι απλώς ερευνητικό θίγει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και «δικαιώματα» που έχει αποκτήσει η γαλλική TOTAL σε συγκεκριμένα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, όπως τωρα με την απόπειρα γεώτρηση του Yavuz στο Οικόπεδο 8.
Η αξιοπιστία των γαλλικών δεσμεύσεων θα δοκιμασθεί εάν η Τουρκία επιχειρήσει να εμποδίσει γεωτρύπανο το οποίο έχει μισθώσει η TOTAL για δοκιμαστικές γεωτρήσεις στα Οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο.
Η γαλλική στήριξη η οποία θα εκφρασθεί και σε ανώτατο επίπεδο στην συνάντηση Μακρόν -Μητσοτάκη είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά μόνο το πλαίσιο μιας συνολικότερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.