Το μήνυμα ότι «η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά για τις σχέσεις καλής γειτονίας», επανέλαβε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Αντιπρόεδρος της Ευρωπϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη.
Ο σεβασμός για τους γείτονες και η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας διαμορφώνουν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΕ, αναφέρει ο Μπορέλ.
Αναλυτικά, η απάντηση του Ζ. Μπορέλ:
«Όπως επισημαίνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου και του Ιουνίου 2021, η Τουρκία αναμένεται να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της και να λάβει μέτρα για αποκλιμάκωση. Ο σεβασμός για τους γείτονες και η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας διαμορφώνουν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΕ.
Όσον αφορά τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές, αυτές συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής του 2021 για την Τουρκία, στη δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2021 για την Τουρκία, και εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας. Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα το Συμβούλιo, και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διαπραγματευτικό πλαίσιο, η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο.
Η ΕΕ έχει εκφράσει(6) την προθυμία της να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Η ΕΕ θα συνεχίσει να καλεί την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις καλές σχέσεις γειτονίας, καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου του».