Η Τουρκία ως πυρηνική δύναμη, η νέα πρόκληση για την Ελλάδα
Shutterstock
Shutterstock

Η Τουρκία ως πυρηνική δύναμη, η νέα πρόκληση για την Ελλάδα

Μείζονα απειλή όχι μόνο περιβαλλοντική, αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας αποτελεί για τη χώρα μας και ολόκληρη την περιοχή η φιλοδοξία του Τ. Ερντογάν να μετατρέψει την Τουρκία σε ισχυρή πυρηνική δύναμη προς το παρόν για την παραγωγή ενέργειας.

Αποκτώντας βεβαίως πυρηνική τεχνογνωσία ο πειρασμός για απόκτηση πυρηνικών όπλων είναι μεγάλος για την Τουρκία η οποία παρά τις προσπάθειές της τα προηγούμενα χρόνια για να αποσπάσει πυρηνική τεχνολογία από το Πακιστάν, αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω και των αντιδράσεων που υπήρξαν και από τις ΗΠΑ.

Σήμερα η Τουρκία, ενώ ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία εντός της επόμενης χρονιάς τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου στη Μερσίνα και έχει ήδη προχωρήσει τις συνομιλίες με τη Νότια Κορέα για νέο πυρηνικό σταθμό στη Σαμψούντα, χθες ανακοινώθηκε από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Αρπασλάν Μπαϊρακτάρ ότι προχωρούν οι συνομιλίες με την Κίνα για ένα νέο πυρηνικό σταθμό στην Ανατολική Θράκη.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι ήδη ανώτατοι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επισκεφθεί την περιοχή της Ανατολικής Θράκης που πρόκειται να κατασκευασθεί ο πυρηνικός σταθμός. «Θα είμαστε πολύ σύντομα σε θέση να ανακοινώσουμε τη Συμφωνία με την Κίνα» δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ εκτιμώντας ότι πλέον είναι θέμα μηνών η τελική απόφαση.

Για την Ελλάδα υπάρχει μείζον θέμα καθώς σε μια σεισμογενή περιοχή, όπως έχει αποδειχθεί ότι είναι η Τουρκία, δρομολογείται η εγκατάσταση τριών πυρηνικών σταθμών. Εξάλλου με τον τελευταίο σεισμό της 8ης Φεβρουαρίου είχαν προκληθεί σοβαρές ζημιές στον υπό κατασκευή σταθμό του Ακούγιου, τις οποίες προσπάθησε να αποκρύψει και να υποβαθμίζει η τουρκική κυβέρνηση.

Όμως και η Ανατολική Θράκη είναι χώρος υψηλού σεισμικού κινδύνου και εκτός των άλλων υπάρχει και ο σοβαρός κίνδυνος από μια ενδεχόμενη διαρροή πυρηνικού υλικού να υπάρξουν ανεπανόρθωτες συνέπειες στο Αιγαίο.

Ο Ν. Δένδιας ως ΥΠΕΞ είχε θέσει το ζήτημα της μετατροπής της Τουρκίας σε πυρηνική δύναμη τόσο στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΗΕ, αλλά και σε διμερές επίπεδο, καθώς αφορά μια μείζονα απειλή περιβαλλοντική,  όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την περιοχή.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Αθήνα οφείλει, παραβλέποντας την ελληνοτουρκική προσέγγιση, να θέσει το ζήτημα της «πυρηνικοποίησης» της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή φόρα και θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο εν τη γενέσει το ενδεχόμενο η Τουρκία να αναδειχθεί σε πυρηνική δύναμη, η οποία αυτονομημένη από τη Δύση θα επιχειρήσει με όπλο και την πυρηνική ενέργεια να ηγεμονεύσει σε ολόκληρη την περιοχή.