Λομπίστες που θα πιέζουν το Κογκρέσο προσέλαβε η Τουρκία με στόχο να βάλει τέλος στο εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, μετά την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στην οποία προχώρησε η Άγκυρα το περασμένο καλοκαίρι.
Νωρίτερα τον Ιούνιο, η επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας είχε δώσει το πράσινο φως για την παραμονή σε αμερικανικό έδαφος των έξι αεροσκαφών τύπου F-35 που έχει αγοράσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ. Η συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα F-35 σταμάτησε μόλις η χώρα έλαβε την πρώτη παρτίδα συστοιχιών των S-400. Παράλληλα, δεκάδες Τούρκοι πιλότοι και προσωπικό στάλθηκαν πίσω στην Τουρκία μετά το πάγωμα της συνεργασίας στις αρχές Αυγούστου του 2019.
Σύμφωνα με το ahvalnews.com, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έθεσν εκτός του προγράμματος των F-35 την Τουρκία αποτέλεσε πλήγμα για τον στρατιωτικό κλάδο της χώρας, καθώς είχαν προγραμματιστεί αναβαθμίσεις στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 αλλά και μια πώληση ελικοπτέρων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν.
Η Τουρκία ανησυχώντας για την καθυστέρηση της συμφωνίας της κρατικής Aerospace Industries με το Πακιστάν, προσέλαβε την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Greenberg Traurig LLP και τον τακτικό υπεργολάβο της Capital Counsel LLC για να πιέσουν τόσο το Κογκρέσο όσο και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου για τη σχετική έκδοση αδειών.
Σύμφωνα με τον νόμο για τις εξαγωγές όπλων των ΗΠΑ χρειάζεται ο Λευκός Οίκος να κοινοποιεί επίσημα στο Κογκρέσο τις πωλήσεις όπλων που υπερβαίνουν τα 25 εκατομμύρια δολάρια, δίνοντας στους νομοθέτες την ευκαιρία να εκδώσουν ψήφισμα για να αντιταχθούν στην πώληση.
Σύμφωνα με τη σύμβαση της τουρκικής κυβέρνησης και της δικηγορικής Greenberg Traurig η πληρωμή ανά μήνα θα ανέρχεται σε $25.000 για τη διεξαγωγή συναντήσεων «με όλες τις σχετικές επιτροπές στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων με τους προέδρους, τους αξιωματούχους και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ώστε να διασφαλίσει τη νομική και κυβερνητική συμμόρφωση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην πώληση εξαρτημάτων για το ελικόπτερο T129 ATAK στο Πακιστάν ή κάποιο άλλο τρίτο μέρος».
To Πεντάγωνο είχε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψιν την τουρκική κυβέρνηση να μην προμηθευθεί τους ρωσικούς πυραύλους, επικαλούμενο την «ασυμβατότητά» τους με τα αμερικανικής τεχνολογίας αεροσκάφη. Τα F-35 είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο ώστε να διαφεύγουν την ανίχνευση από τα ραντάρ (τεχνολογία stealth), αλλά η κοινή χρήση τους με τα ρωσικά ραντάρ των S-400 θα μπορούσε να αποκαλύψει στους χειριστές των συστημάτων αυτών, άρα και στη Ρωσία και στους συμμάχους της, τις ενδεχόμενες αδυναμίες των F-35.