Η Τρίπολη «καίει» τον αγωγό προς Ελλάδα, το Αμντουλχαμίντ Χαν ζεσταίνει μηχανές
Λιβύη

Η Τρίπολη «καίει» τον αγωγό προς Ελλάδα, το Αμντουλχαμίντ Χαν ζεσταίνει μηχανές

Χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη για την έναρξη ερευνών στα ελληνικά Οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κριτής, το ενδιαφέρον στρέφεται και στις εσωτερικές διεργασίες στην Λιβύη αλλά και στο γεγονός ότι πλέον από τις 8 Νοεμβρίου η Τουρκία έχει «ελεύθερο» ερευνητικό σκάφος για νέα αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό ερευνητικό Αμντουλχαμίντ Χαν ολοκλήρωσε τις έρευνες του στον Κόλπο της Αττάλειας, όπου ήδη έχει φθάσει και πραγματοποιεί έρευνες το Oruc Reis, και βρίσκεται ήδη από προχθές στο λιμάνι του Τασουτσού για συντήρηση.

Η NAVTEX που είχε εκδοθεί στις 9 Αυγούστου προέβλεπε την πραγματοποίηση ερευνών από το Αμντουλχαμίντ Χαν έως τις 8 Οκτωβρίου σε περιοχές που αν και εντός του Κόλπου της Αττάλειας βρίσκονταν εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας σε περιοχή μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας.

Το γεγονός ότι τόσο ο Τ.Ερντογάν όσο και ο υπουργός ενέργειας Φ.Ντονμέζ έχουν προαναγγείλει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουν αναφερθεί στην «πρόσκληση» της Λιβύης για έρευνες στις λιβυκές θαλάσσιες περιοχές υπάρχει προβληματισμός εάν η «απάντηση» της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά θα έρθει με τις «πλάτες» της Άγκυρας με τη διεξαγωγή ερευνών σε αμφισβητούμενες περιοχές. Εκεί δηλαδή που δεν υπάρχει οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης και η Τρίπολη διεκδικεί τμήματα της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στη Λιβύη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κόντρα της κυβέρνησης Ντμεϊμπά με τον επικεφαλής της Κρατικής Εταιρίας Πετρελαίου (NOC) Φαρχατ Μπενγκτάρα, ο οποίος έχει αυτονομηθεί και σύμφωνα με Άραβες αναλυτές έχει βρεθεί πολύ κοντά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Την Τετάρτη το Υπουργείο Ενέργειας της Λιβύης λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εξέφραζε στήριξη στις προτάσεις του προέδρου της NOC για διασύνδεση με αγωγό της Λιβύης με την Ελλάδα, έσπευσε να «κάψει» το σχέδιο αυτό.

Το Λιβυκό Υπουργείο Ενέργειας και Πετρελαίου δήλωσε ότι «δεν έχει νόημα» η σύνδεση της Λιβύης με την Ελλάδα καθώς λειτουργεί ήδη η διασύνδεση «Green Stream» Μελίτας -Σικελίας, από το 2004 που συνδέει τη Λιβύη με το ευρωπαϊκό δίκτυο στο ποιο είναι συνδεδεμένη και η Ελλάδα.

Το Υπουργείο Ενέργειας μάλιστα αναφέρει ότι ήδη από το 2007 έχει υπογραφτεί μεταξύ της NOC και της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ για κατασκευή Μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου θέλοντας έτσι να επισημάνει ότι είναι περιττή η συζήτηση για αγωγό προς την Ελλάδα.

Πάντως είναι δεδομένο ότι ακόμη και αν υπήρχε στο τραπέζι η πρόταση για αγωγό από τη Λιβύη στην Ελλάδα, το έργο αυτό δεν θα μπορούσε ούτε να αποφασισθεί ούτε να υλοποιηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στη Λιβύη, που ουσιαστικά δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις.

Στο εσωτερικό της Λιβύης όμως συνεχίζονται οι διεργασίες για άρση του σοβαρού πολιτικού αδιεξόδου που απειλεί ανά πάσα στιγμή με ξέσπασμα νέου κύκλου βίας. Στο ρευστό αυτό σκηνικό η Τουρκία συνεχίζει να προσφέρει τη γενναιόδωρη στήριξη της στην κυβέρνηση Ντμπεϊμπά κρατώντας επίσης ανοικτή την πόρτα και στις δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης επιχειρώντας να αναλάβει και ρόλο ειρηνοποιού.

Πληροφορίες από λιβυκά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ακίλα Σάλεχ (ένας από τους λιγοστούς Λίβυους πολιτικούς που διατηρεί διαύλους επικοινωνίας η Αθήνα) ετοιμάζεται για τη δεύτερη επίσκεψη του στην Άγκυρα μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές ο κ. Σάλεχ θα μεταβεί στην Άγκυρα μαζί με τον πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους Αλ Μίσρι προκειμένου να επεξεργαστούν νέα πρόταση για τη διαμόρφωση της συνταγματικής βάσης για τις εκλογές που έχουν καθυστερήσει πλέον σχεδόν ένα χρόνο.

Στην προηγούμενη συνάντηση τους οι κ.Σάλεχ και Αλ Μίσρι στο Ραμπάτ τον Οκτώβριο είχαν συμφωνήσει ένα πλαίσιο το οποίο όμως απορρίφθηκε από τον κ.Ντμπεϊμπά, ο οποίος βεβαίως έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη διατήρηση της πολιτικής εκκρεμότητας ώστε να παραμένει στην κυβέρνηση.