Σε μια ιστορική συμφωνία προχώρησαν σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος. Η αγορά 3 γαλλικών φρεγατών Βellhara (με τη δυνατότητα απόκτησης μιας ακόμη) συνοδεύεται από ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής και αλλάζει τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο ως προς το συσχετισμό δυνάμεων, σε συνδυασμό με την προμήθεια αεροσκαφών Rafale και του εκσυγχρονισμού των F-16 στο επίπεδο Viper. Για τολμηρό βήμα Ελλάδας και Γαλλίας έκανε λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Εμ. Μακρόν να τονίζει πως η συμφωνία ενδυναμώνει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο κρατών. Τι προβλέπει η συμφωνία.
Η ενδυνάμωση του ελληνικού στόλου σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών αποτελεί το ένα σκέλος της συμφωνίας. Το άλλο είναι η λεγόμενη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που ουσιαστικά ενεργοποιεί σχετικό άρθρο της σύμβασης της Ε.Ε.. Καθιστά τη Γαλλία βασικό παίκτη στην ανατολική Μεσόγειο ενώ η Ελλάδα αποκτά τον κυριαρχικό ρόλο της και ως χώρα και ως σύνορο της Ε.Ε.
Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Εμμανουέλ Μακρόν τόνισαν τη σημασία της συμφωνίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιλώντας και οι δύο για το κοινό όραμα που αφορά στην Ευρώπη συνολικά ενδυναμώνοντάς την και στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης του ρόλου της σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
Μάλιστα και οι δύο ηγέτες τόνισαν πως η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης αποτελεί κοινό όραμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει πως πλέον αυτό αποκτά δυναμική και ανταποκρίνεται στα ζητήματα των καιρών.
Παίρνοντας τον λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία και σημείωσε ότι η σημερινή εξέλιξη έρχεται να εδραιώσει τη σημαντική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη Ευρώπη του μέλλοντος τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μετά τα 24 Rafale η Ελλάδα αποκτά τρεις συν μία φρεγάτες Bellhara, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία, γιατί με τον Πρόεδρο Μακρόν αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα την διάθεση των κρατών μας για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ξεκινώντας ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι υπογράφηκε μια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Συνέχισε τονίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν τη βούληση να εντατικοποιήσουν αυτή τη σχέση καθώς τα διακυβεύματα είναι μεγάλα.
«Υπέγραψα μόλις τώρα μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια, που είναι απαύγασμα μιας εργασίας από τον Ιούλιο του 2018 και κυρίως καρπός των τελευταίων 18 μηνών που οδήγησαν τη Γαλλία να δεσμευτεί στο πλευρό σας το καλοκαίρι του 2020» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς οι 3 φρεγάτες (με option για άλλη μια), αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.
Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας μας, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν δεσμευθεί μέσω της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας πέρα και πάνω από υπάρχουσες δομές (ΝΑΤΟ και ΕΕ) να συνδράμουν στρατιωτικά η μια την άλλη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Ωστόσο η διμερής συμφωνία έχει και καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς συνιστά αποδοχή του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δύο χώρες και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.
Ουσιαστικά Ελλάδα και Γαλλία με τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική, λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους και ενδυναμώνουν τη πολιτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.και εμβαθύνουν τη σχέση των δύο χωρών μέσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό. Η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και εξασφάλισε μια πολύ ισχυρή αμυντική συνεργασία μετά τις ανακατατάξεις από τη συμφωνία AUKUS.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας έχει μια σειρά από σημαντικές προβλέψεις.
- Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες, αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).
- Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.
- Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
- Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.
- Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
- Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
- Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».
- H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.