Κ. Ιατρίδης: Mπαίνουμε στο κλειστό κλαμπ των F-35 - Είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει
Shutterstock
Shutterstock

Κ. Ιατρίδης: Mπαίνουμε στο κλειστό κλαμπ των F-35 - Είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει

«Να σταματήσουμε να είμαστε γκρινιάρηδες» τόνισε ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, αντιπτέραρχος ε.α, σχετικά με την προώθηση της συμφωνίας των F-35.  

«Αυτή είναι η κατάσταση των μεγάλων δυνάμεων. Εμείς πρέπει πάντα να κοιτάμε να εκμεταλλευτούμε κάποια δεδομένα και να τα αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο» επισήμανε ο κ. Ιατρίδης ενώ σημείωσε πως η χώρα μας δεν θα έχει μόνο ποιοτικό πλεονέκτημα αλλά και ένα στρατηγικό πλεονέκτημα λόγω του ότι το F-35 που είναι ένα στρατηγικό αεροσκάφος. «Άρα θα έχουμε μία στρατηγική υπεροχή και η Πολεμική μας Αεροπορία, θα είναι μια από τις ισχυρότερες στην περιοχή μαζί με το Ισραήλ. Και δεν είναι τυχαίο ότι διαμαρτύρεται και φωνάζει συνέχεια η Τουρκία. Το βλέπουμε καθημερινά στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και αυτό λέει πολλά» ανέφερε.

Το F-35 είναι αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, ό, τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον κόσμο και το έχουν λίγες χώρες στις οποίες το αποδεσμεύει η Αμερική, προσέθεσε ο κ. Ιατρίδης, επομένως, όπως είπε, και η Ελλάδα μπαίνει στο κλειστό κλαμπ των F-35.

«Πρέπει να εμπεδώσουμε και να το αντιληφθούμε, ότι οι υπερδυνάμεις, όπως είναι η Αμερική, χαράσσουν στρατηγική που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των φίλων. Εμείς ως Ελλάδα και φίλοι με τους Αμερικανούς και με τη συμμαχία που υπογράψαμε, αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνουμε είναι να εκμεταλλευτούμε αυτή τη συμμαχία ούτως ώστε να εξυπηρετήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεύτερον, η Αμερική, το ΝΑΤΟ δηλαδή, δεν βλέπει ξεχωριστά Ελλάδα, Τουρκία, ανεξάρτητα ποια είναι η Τουρκία. Βλέπει ΝΑΤΟ, βλέπει ενιαία περιοχή και πρέπει αυτή να τη διασφαλίσει ούτως ώστε να εξασφαλίσει την ασφάλεια της περιοχής απέναντι στον εχθρό που λέγεται Ρωσία. Και ένα τρίτο, εμείς αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνουμε αντί να γκρινιάζουμε, είναι να αναδείξουμε τη γεωπολιτική μας αξία σαν Ελλάδα. Όχι το τι κάνει η Τουρκία, αλλά το τι κάνουμε εμείς και πώς θα μπορέσουμε να το κάνουμε καλύτερο και πάνω σε αυτό, τα θέλουμε τα F-35. Έχουμε απειλή. Πρέπει να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα. Δεν μπορεί κάθε φορά που πάμε να κάνουμε μια αγορά να αρχίσουμε να γκρινιάζουμε, γιατί κάνουμε αυτό ή γιατί θα πάρουμε αυτά ή γιατί παίρνει η Τουρκία. Κάποια στιγμή η Τουρκία θα τα έπαιρνε. Εν τοιαύτη περιπτώσει το θέμα είναι ότι η Τουρκία ήταν στο πρόγραμμα των F-35, 100 θα έπαιρνε, αυτή τη στιγμή θα είχε τουλάχιστον μία με μιάμιση μοίρα στο Αιγαίο και καταλαβαίνετε τι θα γινόταν. Βγαίνει από το πρόγραμμα F-35, παίρνει τώρα τα F-16 που θα τα έχει μετά από πέντε, έξι χρόνια. Εμείς σαφώς μπήκαμε πιο μπροστά στο σύστημα Viper και τα αναβαθμίζουμε, πήραμε τα Rafale, τα F-35 θα τα πάρουμε στα μέσα έως το τέλος του 28.Οπότε στην στο τέλος της δεκαετίας του 20 δηλαδή, προς το 2030, μπορεί η Τουρκία να έχει 121 Viper, θα έχουμε και εμείς 122, 24 Rafale και θα έχουμε 20 τουλάχιστον F-35» συμπλήρωσε ο κ. Ιατρίδης.

 Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα των F-35, ο κ. Ιατρίδης επισήμανε αρχικά πως είναι «αόρατο», δηλαδή δεν γίνεται αντιληπτό από τα εχθρικά αεροσκάφη και εχθρικά ραντάρ. «Μπορεί να διεισδύσει, να χτυπήσει  τους στόχους χωρίς να γίνει αντιληπτό και να προσεγγίσει τα αεροσκάφη και να τα καταρρίψει χωρίς να γίνει αντιληπτό. Ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Τρίτον, έχει τέτοια συστήματα τα οποία προειδοποιούν το αεροσκάφος από τις εχθρικές απειλές και τις παρεμβάλει, αποσυντονίζει τα εχθρικά ραντάρ και βεβαίως είναι ένα τρομερό σύστημα προστασίας και αυτοπροστασίας. Επίσης έχει το σύστημα που μεταφέρει επιχειρησιακή εικόνα. Αναλύει όλες τις πληροφορίες διότι βλέπει σε 360 μοίρες, ακούει τα πάντα, αναλύει τις πληροφορίες, μεταφέρει την εικόνα στα άλλα αεροσκάφη και μάλιστα τα προειδοποιεί από ποιους στόχους κινδυνεύουν είτε να τους αποφύγουν είτε να τους καταρρίψουν. Και συνεργάζεται και με τις Belhara, με τους σταθμούς εδάφους και με τα F-16 Viper και με τα Rafale. (…) Tο σύστημα το οποίο το βάλαμε και στα F-16 Viper, που δεν ξέρω αν θα το πάρει η Τουρκία, είναι το σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης στο έδαφος. Δηλαδή αν ο χειριστής χάσει για τον α, β λόγο, τον έλεγχο του αεροσκάφους ή πάθει κάτι στιγμιαία, το αεροσκάφος αυτό επεμβαίνει το κομπιούτερ και σώζει και τον χειριστή και το αεροσκάφος. Είναι ένα πολύ σημαντικό σύστημα» είπε ο κ. Ιατρίδης.

Σχετικά με τον αντίλογο που έχει ακουστεί και αφορά στην επιχειρησιακή ενεργοποίηση των F-35, ότι εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τον στρατιωτικό δορυφόρο των ΗΠΑ, ο κ. Ιατρίδης σημείωσε πως δεν γνωρίζει κανείς με ποιες προϋποθέσεις θα πάρουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τα αεροσκάφη. «Επομένως, το να λέγονται κάποια πράγματα έτσι, επειδή παίρνουμε ένα αεροσκάφος ή γιατί δεν θα το πάρουμε, νομίζω ότι δεν κάνει καλό. Η Τουρκία θα έπαιρνε εκατό F-35. Γιατί θα τα έπαιρνε αφού θα ελεγχόταν από τους δορυφόρους της Αμερικής: Κάποια πράγματα επιτρέψτε μου να το πω, δεν πρέπει να λέγονται ον camera. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αυτοί που τα λένε κάνουν τεράστιο λάθος και τεράστια ζημιά στη χώρα μας και όλα αυτά μπορούν να συζητηθούν, οποιεσδήποτε τέτοιου είδους πληροφορίες, αμφιβολίες σε κλειστό χώρο με τους αρμόδιους φορείς για να πάρουν και την κατάλληλη απάντηση» ανέφερε ο κ. Ιατρίδης.