Καλίν: Θα έχετε συνέπειες για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών

Καλίν: Θα έχετε συνέπειες για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών

Νέες προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα ότι θα έχει «συνέπειες» από τη στρατιωτικοποίηση των νησιών απηύθυνε εκ νέου ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

«Ο εξοπλισμός των νησιών είναι ένα θέμα που καταγράφεται στη Συμφωνία της Λωζάνης και στη Συμφωνία του Παρισιού. Κάθε πράξη έχει συνέπειες», ανέφερε και προειδοποίησε πως «εάν αποστείλετε στρατιωτικό εξοπλισμό στα νησιά θα υπάρξουν συνέπειες».

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber ο Ιμπραήμ Καλίν σημείωσε πως σε συζήτηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ  Τζακ Σάλιβαν έθεσε το θέμα της συσσώρευσης στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά και ότι θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.  

«Το γεγονός είναι ότι τα νησιά είναι τόσο κοντά στην τουρκική ενδοχώρα και ότι ο εναέριος χώρος μας είναι τόσο συνυφασμένος είναι τα δεδομένα που επιβάλλει αυτή η γεωγραφία. Ας μιλήσουμε για το πώς να τα διαχειριστούμε», είπε, λέγοντας ότι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μεταναστευτική κρίση συνεχίζονται, «η Ελλάδα δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο αυτές τις σχέσεις για βραχυπρόθεσμα κέρδη».

Ο Καλίν υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου  και των καλών σχέσεων γειτονίας και κατηγόρησε τη χώρα μας ότι αυτή ήταν που τερμάτισε τις συνομιλίες το 2016. «Έγιναν περισσότερες από 70 διερευνητικές συνομιλίες και η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που τις τερμάτισε», τόνισε.

«Βλέπουμε τις προσπάθειές της να καλυφθεί πίσω από τις μεγάλες δυνάμεις» σημείωσε και ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα χρησιμοποιώντας προς όφελός της τις τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο εκείνη την περίοδο, «προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα κατά της Τουρκίας και να το γυρίσει υπέρ τους».

«Όταν αρχίσαμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με αυτές τις χώρες, αυτό το μέτωπο συμμαχίας κατέρρευσε. Η ελληνική πλευρά υπέστη μεγάλο πλήγμα εκεί. Για να αντισταθμιστεί αυτό, οι προσωπικές σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τoν Μπάιντεν ενισχύθηκαν και προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα κατά της Τουρκίας», είπε.

Η Ελλάδα δεν έχει καμία πιθανότητα να αποκτήσει την ισχύ από μόνη της. Μπορεί να το κάνει αυτό μόνο βασιζόμενη στο λόμπι είτε στην ΕΕ είτε στις ΗΠΑ», σημείωσε και πρόσθεσε πως «είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία. Αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις. Δεν χρειάζεται να πολεμήσουμε».

Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αποτελεί πηγή έντασης και ότι πρέπει αυτή να λάβει μέτρα για να μειωθούν οι εντάσεις με την Τουρκία.

Ως  προς το τελευταίο περιστατικό με την κακοποίηση των μεταναστών στον Έβρο ανέφερε ότι ακόμη και στα αρχεία της Frontex «όλοι έχουμε δει τις ντροπιαστικές εικόνες για την ανθρωπότητα».

«Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης κατηγορεί την Τουρκία. Δεν τους σπρώχνουμε στην ελληνική πλευρά. Αν είχαμε μια τέτοια πολιτική, χιλιάδες και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα στοιβάζονταν σε αυτά τα σύνορα κάθε μέρα. Αλλά δυστυχώς, οι Δυτικοί βρίσκονται σε ένα πολύ υποκριτικό επίπεδο» είπε.

Επανέλαβε την έωλη επιχειρηματολογία της τουρκικής κυβέρνησης ότι «η Ελλάδα τους απωθεί καθημερινά και δεν βλέπουμε καμία αντίδραση σχετικά με αυτό» και ισχυρίστηκε ότι «οι δυτικοί ομόλογοί μας λένε σε κατ' ιδίαν συναντήσεις ότι το κάνει η Ελλάδα».