Καμία νίκη για την Τουρκία - Δεν θα εγκρίνω την πώληση F-16
Ρ. Μενέντεζ

Καμία νίκη για την Τουρκία - Δεν θα εγκρίνω την πώληση F-16

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα ενδώσει σε οποιαδήποτε πίεση για πώληση των F-16 στην Τουρκία στέλνει  εκ νέου ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ.

Σε tweet του ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία, γράφοντας χαρακτηριστικά: 

«Σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς, το  #NDAA (νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική και τις στρατιωτικές δαπάνες) δεν είναι νίκη για τη #Τουρκία. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας στη Γερουσία για να αντιμετωπίσουμε τις πωλήσεις όπλων. Θα το ξαναπώ. Ως Πρόεδρος #SFRC (της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας), ΔΕΝ θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει τις προκλήσεις σε όλη την περιοχή.…» 

 

Πρόκειται για το δεύτερο ηχηρό μήνυμα από τον Ρ. Μενέντεζ αφού είχε προηγηθεί αντίστοιχο tweet στις 13 Οκτωβρίου, στο οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Μια τροπολογία στο Νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA)  είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω καμία πώληση F-16 στην Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την επιθετική εκστρατεία του σε ολόκληρη την περιοχή. Τελεία και παύλα».

Μήνυμα από τις ΗΠΑ στην Τουρκία - «Μην πραγματοποιείτε υπερπτήσεις»

Νωρίτερα το Κογκρέσο έστειλε το δικό του μήνυμα στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, και συμπεριέλαβε σχετική αναφορά στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ.

«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό κείμενο των επιτροπών Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

Η διατύπωση θεωρείται δήλωση νομοθετικής πρόθεσης από το Κογκρέσο προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού ο Λευκός Οίκος στείλει την επίσημη ειδοποίηση της συμφωνίας για τα F-16 στο Κογκρέσο.

Η αναφορά για τις υπερπτήσεις είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκησαν μήνες στο Κογκρέσο για την συμπερίληψη τροπολογίας στο κείμενο του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, στο τμήμα περί μεταφοράς των F16, το οποίο φέρει τον τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F-16», υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία θα απαγόρευε στον Αμερικανό πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, εκτός και εάν ο πρόεδρος παρείχε ορισμένες πιστοποιήσεις. Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι στο κείμενο της Γερουσίας δεν υπάρχει παρόμοια τροπολογία και ως εκ τούτου στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται μια τέτοια πρόβλεψη.

Η αντίδραση της Άγκυρας

Μετά την καταδίκη των τουρκικών υπερπτήσεων από το Κογκρέσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέλεξε να εστιάσει στο γεγονός ότι αφαιρέθηκαν από το αμερικανικό νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό οι τροπολογίες που περιείχαν τους όρους για την πώληση F-16 από την Ουάσιγκτον στην Άγκυρα.

«Τελικά η απουσία κάποιου αρνητικού στοιχείου (στο νομοσχέδιο) είναι μια θετική εξέλιξη. Την καλωσορίζουμε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη με τον Μολδαβό ομόλογό του Νίκου Ποπέσκου.

Η έγκριση αυτού του νομοσχεδίου θα εξυπηρετήσει «τα συμφέροντα όλων», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η διαδικασία πρέπει να οριστικοποιηθεί «το συντομότερο δυνατόν».

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε τα εξής: «Eίδαμε σε δηλώσεις ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι θετική για τα F-16, το ίδιο είπε και ο Μπάιντεν στην τελευταία του συνάντηση με τον πρόεδρό μας. Βέβαια εδώ σημαντικός είναι ο ρόλος του Κογκρέσου. Χαιρετίζουμε το τελικό κείμενο. Πρέπει να έρθει στο τέλος της αυτή η υπόθεση. Ο νόμος πρέπει να εγκριθεί. Αυτό θα είναι επωφελές για όλους. Το είχαμε πει και πριν ότι δεν υπάρχει νόημα να τα αγοράσουμε υπό όρους».