Κλιμακούμενη ένταση από την Άγκυρα

Κλιμακούμενη ένταση από την Άγκυρα

Photo by Burak Kara/Getty Images/Ideal Image

Σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση με την Άγκυρα, προκαλεί αυτήν τη φορά όχι η υπόθεση των οκτώ αξιωματικών και όσων ακόμη Τούρκων πολιτών επιχειρούν να διαφύγουν στην Ελλάδα, αλλά η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, όπου προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί η παρουσία του κατοχικού στρατού, ο οποίος με την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία απέδειξε ότι «υπονομεύει, αντί να διασφαλίζει, την συνταγματική τάξη.

Το τούρκικο Υπουργείο Εξωτερικών (που προχθές είχε δώσει οδηγίες για την προκλητική συνέντευξη Τύπου του Τούρκου πρεσβευτή Kerim Uras) εξέφρασε τη «λύπη» του για τη δήλωση του Ν. Κοτζιά, τονίζοντας ότι «ξεπερνά τα όρια της λογικής και αποτελεί κακοπροαίρετο εγχείρημα» η σύνδεση της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία με τις Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας του 1960 για την Κύπρο και επισημαίνεται:

«Μετά τη φρικτή απόπειρα πραξικοπήματος, προσδοκούμε από τη γείτονα μας Ελλάδα να αποφεύγει αυτού του είδους τις ατυχείς ανακοινώσεις με σκοπό να επωφελείται από την κατάσταση που προέκυψε και να ενεργεί στο πλαίσιο των φιλικών σχέσεων καλής γειτονίας, με πνεύμα δημοκρατικής αλληλεγγύης, όπως αναμένεται να επιδειχθεί μετά την προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ μάλιστα αναφέρεται στη «σύμπτωση» της εκδήλωσης του πραξικοπήματος την 15η Ιουλίου την ίδια ημέρα που το 1974 υπήρξε το «αιματηρό πραξικόπημα με τον Νίκο Σαμψών και τη στήριξη της ελληνικής χούντας με σκοπό τη σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα» και επιχειρείται να δικαιολογηθεί η εισβολή, με την επισήμανση ότι η Τουρκία στο πλαίσιο των Συμφωνιών Εγγυήσεων και Συμμαχίας αποκατέστησε την «ασφάλεια, απέναντι στην κίνηση ολοκληρωτικής κατάργησης της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο».

Photo by ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ. Το τούρκικο Υπουργείο Εξωτερικών (που προχθές είχε δώσει οδηγίες για την προκλητική συνέντευξη Τύπου του Τούρκου πρεσβευτή Kerim Uras –φωτ. δεξιά) εξέφρασε τη «λύπη» του για τη δήλωση του κ. Κοτζιά.

Η Άγκυρα, η οποία όμως είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, συνεχίζει σε υψηλούς τόνους και σε έναν πραγματικό παροξυσμό επισημαίνει ότι η ανακοίνωση του κ. Κοτζιά έγινε «…υπό την αγωνία της απόκρυψης της ευθύνης και του ιστορικού ρόλου της Ελλάδας στην απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποίησε η ελληνική χούντα στο νησί της Κύπρου, στη συστηματική καταπίεση των Τουρκοκυπρίων την περίοδο 1963-1974, στην εξόντωση χιλιάδων ανθρώπων και των δύο λαών στο νησί, καθώς επίσης και για πολλά ακόμη ανθρωπιστικής φύσης ζητήματα που προέκυψαν».

Και το τουρκικό ΥΠΕΞ προβαίνει και σε συστάσεις, δηλώνοντας ότι αναμένει από «την άλλη Μητέρα Πατρίδα και εγγυήτρια Ελλάδα να προσεγγίσει το ζήτημα με αίσθημα ευθύνης, την περίοδο αυτή που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα κρίσιμο στάδιο...».

Ο Νίκος Κοτζιάς στη δήλωση του για τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και καθώς οι συνομιλίες για το κυπριακό έχουν εισέρθει σε κρίσιμη καμπή είχε επισημάνει την ελληνική θέση στο θέμα των Εγγυήσεων:

«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής. Έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι αναπόσπαστο μέρος της λύσης του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων που, όπως επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, υπονομεύουν αντί να διασφαλίζουν τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατική ομαλότητα.»...

Ο κ. Κοτζιάς θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία και τις πιθανές επιπτώσεις στο Κυπριακό άλλα και στις ευρωτουρκικές σχέσεις με τον κύπριο ομόλογο του, Ιωάννη Κασουλίδη, σε συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή το πρωί στην Αθήνα.