Κρίσιμη σύνοδος για το μέλλον της αποπυρηνικοποίησης της Β. Κορέας

Κρίσιμη σύνοδος για το μέλλον της αποπυρηνικοποίησης της Β. Κορέας

Τριήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Κιμ, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν περαιτέρω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να πειστεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν να προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση της χώρας του.

Ο Μουν, οι γονείς του οποίου είχαν εγκαταλείψει τη Βόρεια Κορέα την περίοδο του Πολέμου της Κορέας (1950-53), ακολουθεί τα βήματα δύο προκατόχων του: του Κιμ Ντάε-τζουνγκ, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ το 2000, και του Ρο Μου-χιούν, του μέντορά του, που είχε επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα το 2007.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποδέχθηκε και αγκάλιασε τον Μουν στο αεροδρόμιο, όπου οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν μερικές φράσεις προτού βαδίσουν πάνω στο κόκκινο χαλί συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, επευφημούμενοι από το συγκεντρωμένο πλήθος. Για το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap η υποδοχή του Κιμ στο αεροδρόμιο ήταν μάλλον «έκπληξη».

Στο φόντο βρίσκονταν εκατοντάδες άνθρωποι με σημαίες της Βόρειας Κορέας καθώς και άλλες που συμβολίζουν την επανένωση των δύο χωρών, εικονίζοντας τη χερσόνησο όχι πια διχασμένη.

Η σπάνια επίσκεψη του Μουν αποτελεί ακόμα μια ένδειξη της θεαματικής αναθέρμανσης των σχέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χερσόνησο από τα τέλη του Απριλίου και την πρώτη σύνοδο κορυφής, στο χωριό Πανμουντζόμ, συνάντηση γεμάτη συμβολισμό.

Ο Μουν πιστώνεται πως διαδραμάτισε κρίσιμο διαπραγματευτικό ρόλο στη διαδικασία που οδήγησε στην πραγματοποίηση της ιστορικής συνόδου κορυφής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Ο Κιμ δεσμεύθηκε τόσο ενώπιον του Μουν όσο και προς τον Τραμπ ότι θα εργαστεί για την «αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου». Η φράση αυτή όμως είναι ανοικτή σε ερμηνείες. Η Πιονγκγιάνγκ και η Ουάσινγκτον διαπραγματεύονται έκτοτε για το πώς η δέσμευση αυτή θα γίνει συγκεκριμένη και θα υλοποιηθεί.

Η Ουάσινγκτον απαιτεί «οριστική και απολύτως επαληθεύσιμη» αποπυρηνικοποίηση από την Πιονγκγιάνγκ, ενώ η βορειοκορεατική ηγεσία θέλει μια επίσημη διακήρυξη από την αμερικανική κυβέρνηση που θα σηματοδοτεί το επίσημο τέλος του Πολέμου της Κορέας, αλλά και εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

Ο Μουν, ο οποίος χαρακτηρίζεται από αρκετούς αναλυτές «περιστέρι» όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, θα αποπειραθεί να πείσει τον Κιμ να λάβει απτά μέτρα προς τον πυρηνικό αφοπλισμό της χώρας του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ