Στο κυνήγι πυρήνων φανατικών σαλαφιστων που συνδέονται με το ISIS και την Αλ Κάιντα και επιχειρούν να δημιουργήσουν θύλακες στα Βαλκάνια είναι οι αρχές της Βοσνίας και του Κοσσόβου σε συνεργασία με τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι πλέον οι τζιχαντιστές προσπαθούν να εξαπλωθούν πέραν της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Η Βοσνία, το Κόσσοβο, η Αλβανία και η πΓΔΜ αποτέλεσαν τις πρώτες χώρες προέλευσης ξένων μαχητών που έφτασαν στην Συρία και πολέμησαν στο πλευρό των ανταρτών της Αλ Κάιντα και των μικρών ομάδων που μετεξελίχθησαν στο ISIS.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου (Congressional Research Service) την Άνοιξη βρίσκονταν στην Συρία στις γραμμές του ISIS περίπου 330 μαχητές από τη Βοσνία, 150 από το Κόσσοβο, 90 από την Αλβανία, 50 - 70 από τη Σερβία και καμιά δεκαριά από την ΠΓΔΜ. Γύρω στους 50 φέρονται να έχουν σκοτωθεί στο πεδίο της μάχης ενώ άλλοι 100 έχουν επιστρέψει στα Βαλκάνια.
Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθηκαν μετα από έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας έντεκα ύποπτοι για σχέσεις με το ISIS στην Βοσνία ,με βάση πληροφορίες που είχαν φθίση στις ξένες μυστικές υπηρεσίες ότι συμμετείχαν σε ομάδες στρατολόγησης μαχητών για τη εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Times αναζητούνται ακόμη 15 ύποπτοι για σχέσεις με το ISIS ενώ η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη ανώτερες διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι οι τζιχαντιστές επόμενο στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια ώστε να βρουν ασφαλές καταφύγιο μαχητές της και έτσι οι τζιχαντιστές να εξαπλωθούν και στα Βαλκάνια.
Η αμερικανική εφημερίδα μάλιστα αναφέρει ότι η Κροατία εντόπισε ακραίο ισλαμιστή που επιχειρεί να οργανώσει ομάδες στο Κόσσοβο και στην Βοσνία και φροντίζει, μέσα από το δίκτυο που έχει αναπτύξει , για τη επιστροφή μαχητών από την Συρία .
Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές υπάρχουν ορισμένα σημεία συγκέντρωσης και επαφής γύρω από ορισμένες ριζοσπαστικοποιημενες κοινότητες στην Βοσνία και στην Σερβία και γύρω από διάφορα ανεπίσημα τεμένη στην Αλβανία. Οι πυρήνες αυτοί χρησιμοποιούνται τόσο για την στρατολόγηση νέων μελών όσο και για την κάλυψη όσων επιστρέφουν από την Συρία.
Τα προβλήματα από αυτή την διακίνηση τζιχαντιστων εντείνονται λόγω του προσφυγικού καθώς πλέον εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί μαχητές του ISIS έφθασαν στα Βαλκάνια και βρήκαν επαφή με τους «συνδέσμους» τους ,προσποιούμενοι τους πρόσφυγες.
Πρόσφατα σε βίντεο του ISIS ένας βόσνιος απειλούσε με διάδοση του Τζιχαντ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ακολούθησε επιχείρηση στο Κόσσοβο όπου συνελήφθηκαν αρκετοί ύποπτοι για συνεργασία με το ISIS και συμφώνα με τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν σχεδίαζαν να δηλητηριάσουν το σύστημα ύδρευσης της Πριστινας. Αμέσως μετα στα Σκόπια έγιναν συλλήψεις ισλαμιστών που είτε είχαν πολεμήσει στην Συρία είτε συνδέονταν με κύκλωμα στρατολόγησης .
Στην Βοσνία οι πυρήνες των ακραίων ισλαμιστών έχουν κτισθεί γύρω από τεμένη και ομάδες που πολέμησαν μαζί με ακραίους μουζαχεντιν από τον αραβικό κόσμο, το Αφγανιστάν και την Τσετσενια στην διάρκεια του Πολέμου εναντίον των Σέρβων και των Κροατών, ενώ στην πΓΔΜ οι ομάδες αυτές οργανώνονται γύρω από φανατικούς ιμάμηδες που έχουν ασπαστεί τον σαλαφισμό.