Οι απροκάλυπτες μεθοδεύσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Ε. Ράμα προκειμένου να υφαρπάξει τον Δήμο Χειμάρρας από τον εκλεγμένο δήμαρχο της ελληνικής εθνικής μειονότητας Φ. Μπελέρη, αποκαλύπτονται πλέον καθημερινά με τις ασυνάρτητες δηλώσεις, τις υπαγορευμένες αποφάσεις μη αρμόδιων Δικαστηρίων και με τις παλινωδίες περί παραίτησης του παράνομα ασκούντα χρέη Δημάρχου Γ. Γκόρο.
Οι μεθοδεύσεις αυτές βεβαίως έχουν αφαιρέσει και το τελευταίο «φύλο συκής» που πρόβαλε ο Ε. Ράμα για νομιμότητα και τον σεβασμό στην ανεξάρτητη αλβανική δικαιοσύνη την οποία επικαλείται έχοντας πείσει και τους Ευρωπαίους ότι πρόκειται απλώς για ένα διμερές θέμα.
Και πλέον τίθεται σοβαρό θέμα για την ύπαρξη Κράτους Δικαίου στην Αλβανία και θέμα προστασίας των μειονοτικών δικαιωμάτων και κυρίως του δικαιώματος για ισότιμη και ελεύθερη πολιτική συμμετοχή και εκπροσώπηση, όσο κι αν εθελοτυφλεί το Βερολίνο ή άλλες χώρες όπως η Ιταλία που έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα από το καθεστώς Ράμα.
Για την Ελλάδα η υπόθεση Μπελέρη, πια δεν είναι μόνο η υπόθεση ενός Δημάρχου, αλλά είναι επίθεση στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα καθώς ο Ε. Ράμα θέλει να αποτρέψει τον έλεγχο του Δήμου Χειμάρρας από ένα μέλος της μειονότητας που δεν είναι ενταγμένο σε αλβανικά κόμματα και στηρίχθηκε από τη μειονοτική οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ και το μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ θέλοντας έτσι να περιορίσει την αυτόνομη και ισότιμη συμμετοχή στην πολιτική ζωή της χώρας.
Οι μεθοδεύσεις του Ε. Ράμα αποκαλύφθηκαν και πάλι το βράδυ της Κυριακής, όταν ο ασκών χρέη Δημάρχου, ηττημένος στις εκλογές του Μαΐου Γ. Γκόρο ανακάλεσε τη δήλωση του ότι παραιτείται και ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στην «θέση του». Βεβαίως, το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι σε μια ευνομούμενη Πολιτεία ο Γ. Γκόρο θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί ήδη από την επομένη των εκλογών και δεν τίθεται θέμα παραίτησης αλλά καθαίρεσης του.
Όμως ο Ε. Ράμα ο οποίος την Πέμπτη σε έναν από τους συνήθεις ελιγμούς του προβάλλοντας σε ανάρτηση του την υπαγορευμένη απόφαση του Δικαστηρίου για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά που απέρριψε την αίτηση Μπελέρη για να πάρει άδεια και να ορκισθεί, είχε δηλώσει ότι ο Γ. Γκόρο δεν μπορεί να παραμένει στη θέση του και ότι θα βρεθεί λύση «βάσει των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών».
Το Δικαστήριο αυτό, αν και αναρμόδιο με το θέμα, είχε υποδείξει στην κυβέρνηση ότι εφόσον ο Φ. Μπελέρη δεν θα πάρει άδεια για να ορκισθεί μέχρι να τελεσιδικήσει η ποινική υπόθεση, και εφόσον ο Γ. Γκόρο δεν νομιμοποιείται να παραμείνει στη θέση του Δημάρχου, θα πρέπει να διορίσει προσωρινή διοίκηση στον Δήμο Χειμάρρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν και επαφές μεταξύ Τιράνων-Αθήνας, ώστε να διαπιστωθεί εάν αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να ανοίξει ένα παράθυρο για άρση του αδιεξόδου.
Όμως και πάλι ο Ε. Ράμα έδειξε ότι δεν έχει καμιά διάθεση συνεννόησης απλώς επεδίωξε να εκθέσει την Αθήνα που χαρακτήρισε θετικό βήμα τη δήλωση του για απομάκρυνση του Γ. Γκόρο και την αναφορά του στον Μπελέρη ως «εκλεγμένου Δημάρχου». Βεβαίως στην ίδια δήλωση επισημαίνει ότι ο Φ. Μπελέρη δεν θα αναλάβει καθήκοντα έστω και από τη φυλακή, κάτι που θα συνιστούσε και αναγνώριση του αποτελέσματος των εκλογών, εάν δεν τελεσιδικήσει η κύρια Δίκη-παρωδία, όπου εφόσον καταδικασθεί θα εκπέσει του αξιώματος του.
Οι προσπάθειες που έκανε για να βρει κάποιο μέλος της μειονότητας ώστε να αναλάβει την προσωρινή Διοίκηση του Δήμου, ώστε να αποδείξει ότι δεν στρέφεται εναντίον της μειονότητας αλλά εναντίον του Φ. Μπελέρη, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει, αλλά η παρέμβαση του Φ. Μπελέρη από τη φυλακή που επέμεινε ότι η μοναδική διέξοδος για διορισμό προσωρινής διοίκησης του Δήμου είναι να ανατεθεί αυτός ο ρόλος σε μέλος του συνδυασμού του που κέρδισε και τις εκλογές, βραχυκύκλωσε τις μεθοδεύσεις Ράμα.
Γιατί το θέμα δεν είναι απλώς να αναλάβει τον Δήμο κάποιο μέλος της μειονότητας που θα επιλέξει ο ίδιος αλλά να τηρηθεί η νομιμότητα και ευρωπαϊκή και διεθνής πρακτική όπου τον ρόλο αυτό θα αναλάβει εκπρόσωπος του συνδυασμού που κέρδισε στις εκλογές.
Ούτε βεβαίως η Αθήνα θα μπορούσε να αποδεχθεί ως θετικό βήμα τον διορισμό κάποιου έμπιστου του Ράμα επειδή θα προέρχεται από την Ελληνική μειονότητα, ως προσωρινού Δημάρχου Χειμάρρας.
Ο Ε. Ράμα είναι προφανές ότι επιδιώκει με τις παλινωδίες και τις μεθοδεύσεις του να κυλίσει ο χρόνος, να ξεχασθεί η υπόθεση Μπελέρη και να ατονήσει το ενδιαφέρον και η πίεση της Αθήνας που εκφράσθηκε και με τη στάση έναντι στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας αλλά και με τη συμβολική επίσκεψη του Υπουργού Επικρατείας Σ. Παπασταύρου στις φυλακές Δυρραχίου για να συναντηθεί με τον Φ.Μπελέρη…
Πιθανόν, στην Αθήνα προκαλούνται δεύτερες σκέψεις για την κλιμάκωση της αντίδρασης για την υπόθεση Μπελέρη, υπό την πίεση και του Βερολίνου, όμως το να υποβαθμιστεί και «ξεχασθεί» η υπόθεση Μπελέρη θα έχει σοβαρές συνέπειες και για τη Μειονότητα αλλά και για το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας στον χώρο των Δυτικών Βαλκανίων.
Και θα δοθεί εικόνα ότι η Ελλάδα είναι ευάλωτη και υποκύπτει κάθε φορά στον εμπαιγμό και στις μεθοδεύσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, όπως ακριβώς έχει συμβεί και με το θέμα της συμφωνίας για παραπομπή της οριοθέτησης ΑΟΖ στο Δ.Δ. της Χάγης.