Με το βλέμμα στραμμένο στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τους τελευταίους μήνες και ειδικά από τις 21 Ιουλίου όταν ξεκίνησε η πρωτοφανής κλιμάκωση της Τουρκίας με την έκδοση NAVTEX για έρευνες εντός της μη οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το ακριτικό νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου πολύ συχνά στοχοποιείται αθέλητα από το εσωτερικό.
Οι αποστολές τηλεοπτικών συνεργείων από την Αθήνα, η προβολή του νησιού ως κάτι διαφορετικό από την υπόλοιπη νησιωτική περιοχή και την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν βοηθά ούτε τους ακρίτες να αισθάνονται την ασφάλεια που αισθάνεται κάθε άλλος Έλληνας πολίτης, ενώ έτσι και εμείς οι ίδιοι προβάλουμε την εικόνα ότι το Καστελόριζο είναι περίπτωση «ειδικού χειρισμού» και «ειδικών συνθηκών».
Πριν μιλήσει η Τουρκία σπεύδουμε να... ενοχοποιήσουμε μια επίσκεψη που πραγματοποιεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο, προεξοφλώντας ότι μπορεί να παρενοχληθεί το αεροσκάφος που θα την μεταφέρει, ότι μπορεί να γίνει ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας, αραδιάζουμε με ευκολία τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις δυνάμεις που πιθανόν έχουν αναπτυχθεί και παρουσιάζουμε μια εικόνα σχεδόν πολεμική γύρω από το νησί.
Τα μέτρα ασφαλείας και το πώς θα διασφαλισθεί η επίσκεψη και της Προέδρου της Δημοκρατίας και οποιουδήποτε άλλου κρατικού λειτουργού στο Καστελόριζο και σε κάθε άλλο ακριτικό ή μη νησί, αφορά τις υπεύθυνες γι' αυτό Αρχές. Την Αστυνομία, το Λιμενικό, την ΕΥΠ, τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Το να παρουσιάζουμε τα ελληνικά ΜΜΕ πολεμική εικόνα από το Καστελόριζο δεν βοηθά κανέναν, ούτε πολύ περισσότερο αποτρέπει τους Τούρκους από οποιαδήποτε κίνηση που ίσως έχουν στον σχεδιασμό τους.
Τα ρεπορτάζ με ερωτήσεις προς τους κατοίκους αν είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν το νησί από τους Τούρκους, προεξοφλεί και την διεκδίκηση επί όλου του νησιού και όχι μόνο επί των θαλασσίων ζωνών του, κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον ούτε το επίσημο τουρκικό κράτος έχει τολμήσει να ψελλίσει. Αλλά όμως από την ελληνική τηλεόραση έχει σχεδόν ήδη εμπεδωθεί ως υπαρκτή η αμφισβήτηση της ίδιας της ελληνικής κυριαρχίας στο Καστελόριζο.
Ότι το «Καστελοριζο χάνεται»!
Η Τουρκία είναι προφανές ότι έχει μετανιώσει για τη μη ολοκλήρωση του παζαριού στο πλαίσιο του Σχεδίου Άτσετσον για το Κυπριακό πριν σχεδόν 6 δεκαετίες που της προσφέρονταν το Καστελόριζο, αλλά τότε της φαίνονταν μικρό το αντάλλαγμα...
Όμως οι Συνθήκες είναι ισχυρές και η Τουρκία δεν μπορεί ούτε και θεωρητικά να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στο νησί. Τα όσα δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες, διάφορα φερέφωνα του τουρκικού καθεστώτος τα οποία υπονοούν ότι η «παραβίαση της υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης, οδηγεί στην ακύρωσή της μεταβίβασης της κυριαρχίας του Καστελόριζου στην Ελλάδα», είναι το λιγότερο φαιδρά.
Ωστόσο, με την αναθεωρητική ορμή της τουρκικής ηγεσίας, δεν θα πρέπει καθόλου να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο, στο πλαίσιο των συζητήσεων που η Τουρκία προβάλει τις πιο παράλογες αξιώσεις προκειμένου να επιδιώξει μεγαλύτερα ανταλλάγματα και κέρδη στο θέμα των θαλασσίων ζωνών που η γεωγραφία θεωρεί ότι την έχει αδικήσει, να επιχειρήσει να θέσει αρχικά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης και κατόπιν να το συνδέσει με το θέμα νομιμότητας της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών. Για να κερδίσει ό,τι μπορεί στο παζάρι.
Μέχρι να αμφισβητήσει όμως η Τουρκία την ελληνική κυριαρχία στο Καστελόριζο, ας μην το κάνουμε πρώτοι εμείς... Αν θέλουμε και τα ΜΜΕ και η Πολιτεία να βοηθήσουμε και να θωρακίσουμε το Καστελόριζο υπάρχουν άλλοι και πολλοί τρόποι για να το κάνουμε.