Στη δέσμευση περιοχής, μέρος της οποίας επικαλύπτει εκείνη όπου πραγματοποιεί έρευνες το σκάφος Nautical Geo, προχώρησε η Άγκυρα, στέλνοντας με την κίνηση αυτή νέα μηνύματα.
Με τη νέα αυτή NAVTEX, η τουρκική πλευρά αφενός αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Κύπρου να εκδίδει NAVTEX για τη συγκεκριμένη περιοχή, αφετέρου δηλώνει παρούσα, επικαλύπτοντας μέρος της θαλάσσιας ζώνης όπου το Nautical Geo έχει προγραμματίσει έρευνες. Το ερώτημα φυσικά είναι, αν η Τουρκία θα μπει στον πειρασμό να επιχειρήσει παρενόχληση του σκάφους, το οποίο θα πραγματοποιεί τις έρευνες τους μέχρι 15 Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του το Σάββατο επιχειρεί να επιρρίψει εκ των προτέρων στην Ελλάδα και στην Κύπρο την ευθύνη για την ένταση που... προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί στην περιοχή, απαιτώντας την ακύρωση νόμιμων δραστηριοτήτων στην Κυπριακή ΑΟΖ, κατηγορώντας συγχρόνως την Ελλάδα ότι είναι αυτή που παραβίασε την... τουρκική υφαλοκρηπίδα, αναφορά προφανώς στις έρευνες του ιταλικού ερευνητικού λίγα μίλια ανατολικά της Κρήτης.
Αυτή τη φορά αφορμή για τη νέα τουρκική αντίδραση δίνει η έρευνα του σκάφους Nautical Geo το οποίο έχει μισθωθεί από την κοινοπραξία Poseidon και οι εργασίες του είναι στο πλαίσιο της χάραξης της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός East Med. Με τη δεύτερη κυπριακή NAVTEX (330/21) το Nautical Geo θα πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχή που εφάπτεται στο «τριεθνές» σημείο συνάντησης της δυνητικής ελληνικής–τουρκικής- κυπριακής υφαλοκρηπίδας νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, μια περιοχή που αμφισβητείται από την Τουρκία η οποία επιχειρεί να τη σφετερισθεί, βαφτίζοντας τη μονομερώς ως τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Στην ίδια περιοχή είχε υπάρξει στο παρελθόν σειρά προκλήσεων με την αποστολή των ερευνητικών σκαφών Oruc Reis και Barbaros, και είχε προκληθεί ένταση καθώς ελληνική φρεγάτα είχε αποτρέψει την είσοδο των τουρκικών ερευνητικών στην ελληνική μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα.
Η Τουρκία ήδη εξέδωσε την Παρασκευή NAVTEX με την οποία ισχυρίζεται ότι η περιοχή που έχει δεσμεύσει για τις έρευνες η Κύπρος, αφορά σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και ότι σε ολόκληρη την περιοχή, η αρμοδιότητα έκδοσης NAVTEX ανήκει στην Τουρκία και όχι στην Κύπρο.