Για τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής γεωπολιτικής κοινότητας», έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Δεκαεννέα χρόνια έχουν περάσει από τη Θεσσαλονίκη, όπου ξεκινήσαμε την προοπτική της διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Οι διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση καθυστερούν… Για καλούς και κακούς λόγους. Και τώρα έχουμε αιτήματα από την Ουκρανία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και τη Γεωργία», ανέφερε προσθέτοντας ότι «είναι επείγον να κάνουμε ένα βήμα. Να δημιουργήσουμε νέα ώθηση για την ενθάρρυνση των μεταρρυθμίσεων και την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
«Πρέπει να σκεφτούμε πέρα από τη διεύρυνση», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ και προσέθεσε ότι «καθώς η ΕΕ αναλαμβάνει μεγαλύτερη γεωπολιτική ηγεσία, οι διεθνείς προσδοκίες από την Ένωσή μας αυξάνονται. Ειδικά από αρκετούς γείτονές μας που θέλουν μια νέα σχέση μαζί μας».
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι πρέπει να δώσουμε σε αυτόν τον γεωγραφικό χώρο μια πολιτική πραγματικότητα. Και πρέπει να το κάνουμε αμέσως», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι «αυτή η πρωτοβουλία δεν αποσκοπεί σε καμία περίπτωση στο να αντικαταστήσει τη διεύρυνση ή να βρει μια νέα δικαιολογία για αναβλητικότητα. Ούτε αποτελεί εγγύηση ότι όσοι συμμετέχουν θα είναι κάποτε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και για όσους φιλοδοξούν να ενταχθούν σε εμάς. Και θα παρείχε επίσης το πλαίσιο για την πολιτική ενίσχυση των σχέσεων με άλλες χώρες που βρίσκονται κοντά μας. Καλώ για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής γεωπολιτικής κοινότητας», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ.
Συμπλήρωσε ότι στόχος είναι η σύγκλιση και η εμβάθυνση της επιχειρησιακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, αλλά και η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
«Τα Δυτικά Βαλκάνια, οι χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης μας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες έχουμε στενές σχέσεις είναι αυτές που έρχονται πρώτα στο μυαλό. Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των συμμετεχουσών χωρών θα αναλάβουν την ηγεσία και θα συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Η εξωτερική πολιτική θα ήταν σημαντικός τομέας συνεργασίας εντός αυτής της Κοινότητας», είπε ο κ. Μισέλ σημειώνοντας «οι υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετέχουν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σε τακτική βάση. Και άλλοι σχηματισμοί του Συμβουλίου θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα».
«'Αρχισα να συμβουλεύομαι τους 27 ηγέτες για αυτό το θέμα. Θα το βάλω στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μας του Ιουνίου. Και θα προτείνω τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου γύρω στο καλοκαίρι. Θα συγκεντρώσει τους ηγέτες της ΕΕ και τους ηγέτες των ενδιαφερόμενων χωρών εταίρων, προκειμένου να συζητήσουν τις συγκεκριμένες επιλογές αυτού του νέου κοινού σχεδίου», ανέφερε.
«Θα οργανώσω, σε συντονισμό με τη γαλλική προεδρία, συνάντηση με τους ηγέτες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων τον Ιούνιο, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μας» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.