«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε τον σερ Άλαν Ντάνκαν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τη σημερινή δήλωσή του Βρετανού υπουργού Ευρώπης, με την οποία αποκάλεσε περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.
Προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως «η όλη στάση του Άλαν Ντάνκαν το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει την είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία».
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο Άλαν Ντάνκαν. Θέλω να πιστεύω και θα γίνει το ανάλογο διάβημα προς την Πρωθυπουργό, διότι θεωρώ ότι η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ακόμη πως δεν είναι η πρώτη φορά που «καταγράφονται οι συμπεριφορές του εν λόγω κυρίου».
Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν χαρακτήρισε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου ως περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» ενώπιον της Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.
Συγκεκριμένα, ο Βρετανοκύπριος βουλευτής των Εργατικών, Πάμπος Χαραλάμπους, κάλεσε τους υπουργούς του Foreign Office να καταδικάσουν την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να καλέσουν την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ.
Αναλαμβάνοντας να απαντήσει, ο σερ Άλαν είπε: «Χθες συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».