Η Ελλάδα έχει πλέον μια αποκλειστική ζώνη στα ανατολικά της που επιβεβαιώνει τις θέσεις της χώρας μας έναντι του Διεθνούς Δικαίου, μετά από 40 χρόνια τόνισε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία σημειώνοντας ότι το γεγονός αυτό εκνευρίζει τον Ερντογάν και κλιμακώνει την ένταση, επιδιώκοντας παραχωρήσεις.
«Επί του πρακτέου προστατεύει και τα δικαιώματα των Ελλήνων αλιέων», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Μιλώντας στον Ant1 ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ιταλία υιοθετεί, πλήρως, το Διεθνές Δίκαιο όπως το αντιλαμβάνεται η Ελλάδα, γεγονός-όπως τόνισε - «εκνευρίζει τον Ερντογάν όπως και η θέση των ΗΠΑ ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα».
«Πήρε 40 χρόνια για να υπογραφεί και πλέον η Ελλάδα έχει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και μάλιστα, μια αντίληψη μέσης γραμμής και επήρειας των νησιών που επιβεβαιώνει το Διεθνές Δίκαιο, την UNCLOS, και τις γενικότερες απόψεις που η Ελλάδα εκφράζει στο διεθνές γίγνεσθαι. Η Ελλάδα είναι μια συνεπής χώρα, δεν έχει à la carte απόψεις» ανέφερε ο κ. Δένδιας απαντώντας στην ερώτηση τι κερδίζει η Ελλάδα από τη συμφωνία.
Η Τουρκία επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ, «επιδιώκοντας να μας οδηγήσει σε παραχωρήσεις, αλλά θα αποτύχει». «Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα. Θα προασπίσουμε, όμως, τα εθνικά μας συμφέροντα», συμπλήρωσε.
Σχολιάζοντας τα περί επικείμενων τουρκικών ερευνών κάτω από την Κρήτη είπε πως είναι ενέργειες που δεν είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο και προκαλούν την κοινή λογική. Ταυτοχρόνως, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα κάνει το καθήκον της εάν η Τουρκία επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες.
Αναφερόμενος στα περί μετατροπής της Αγιάς Σοφίας σε Τζαμί τόνισε ότι το θέμα αυτό έχει λυθεί από τον Κεμάλ Ατατούρκ και κάλεσε τον, πεπειραμένο πολιτικά, Ερντογάν να μην βλάψει διεθνώς την εικόνα της Τουρκίας.
Όσον αφορά τις προσπάθειες συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το ταξίδι του στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες σε επίτευξη συμφωνίας.