Για έντιμο συμβιβασμό που θα κοιτάζει στο μέλλον, έκαναν λόγο οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΜΔ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν σήμερα στα Σκόπια.
Το συμπέρασμα των μέχρι σήμερα συναντήσεων είναι ότι υπάρχουν δύο σοβαρά προβλήματα. Το πρώτο σχετίζεται με την αμετάφραστη ονομασία του γειτονικού κράτους και το δεύτερο έχει να κάνει με την αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ, καθώς τα Σκόπια εκτιμούν ότι κατοχυρώνεται επαρκώς ότι δεν υπάρχουν αλυτρωτικές βλέψεις κατά της Ελλάδας ή άλλων γειτόνων.
Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι υπάρχει σε μεγάλο βαθμό συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, «σε αυτό που θέλουμε για το μέλλον», με τον Nikola Dimitrov να συμφωνεί. Ωστόσο και οι δύο άφησαν να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολλά και σημαντικά άλυτα ζητήματα μέχρις ότου φτάσουν σε οριστική συμφωνία, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών.
Το κλίμα στην - όπως και να'' χει - ιστορική συνάντηση και κοινή συνέντευξη τύπου των δύο αξιωματούχων, ήταν θετικό παρ'' όλα αυτά, η αίσθηση που μένει είναι ότι ο δρόμος μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, που έχει τεθεί ως ορόσημο για συμφωνία, είναι στρωμένος με αρκετά αγκάθια.
Σε μία διαπραγμάτευση δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου, πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος τόνισε ότι πιστεύει πάρα πολύ στη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής. Επιπλέον, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι έχουμε συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό με την πΓΔΜ σε αυτό που θέλουμε για το μέλλον.
Οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να ακολουθήσουν τις πολύ καλές σχέσεις των δύο λαών, τόνισε επίσης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, φέρνοντας το παράδειγμα των χιλιάδων πολιτών από την πΓΔΜ που κάθε καλοκαίρι έρχονται για διακοπές στη χώρα μας.
«Επιχειρούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, NiKola Dimitrov στην κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Νίκο Κοτζιά, επισημαίνοντας ότι όταν οι δύο πλευρές συζητούν για το μέλλον είναι δύσκολο να βρεθούν διαφορές. Ωστόσο, προσέθεσε, για να φθάσουν σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεπεραστεί και να επιλυθεί η διαφορά γύρω από το όνομα. Χαρακτήρισε τις ισορροπίες γύρω από αυτό το ζήτημα ως πολύ ευαίσθητες όσον αφορά στην κοινή γνώμη και των δύο χωρών με τις υπάρχουσες προκαταλήψεις.
Ο κ. Dimitrov υπογράμμισε ότι και από τις δύο πλευρές «υπάρχει πραγματική βούληση να ξεπεραστεί αυτό, με τέτοιον τρόπο που δεν θα απαξιώνεται κανείς, ενώ θα ανοίξει τις πόρτες για το μέλλον». Και πρόσθεσε: «Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουμε εκ νέου το ζήτημα από κοινού με τον διαμεσολαβητή, και θα έχουμε πολύ περισσότερα», «διότι οι συνομιλίες θα αφορούν αποκλειστικά αυτό το ζήτημα και αν υπάρξει ανάγκη, θα συνεννοηθούμε να ξαναειδωθούμε και περισσότερες φορές, αν χρειαστεί, έως ότου βρούμε κάποιον τρόπο να προωθήσουμε τα πράγματα προς τα εμπρός».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, ο κ. Dimitrov είπε ότι επιχειρείται από κοινού «να κάνουμε κάτι που θα είναι επαρκώς καλό και για τις δύο πλευρές».
Σύμφωνα με τον κ. Dimitrov, «βιώσιμη λύση είναι αυτή η οποία, με τη βοήθεια και των δύο πλευρών, θα είναι αποδεκτή και στις δύο πλευρές και εκ μέρους της κοινής γνώμης και από τους πολίτες. Είναι υποχρέωσή μας να φθάσουμε σε σημείο που θα είμαστε έτοιμοι να το ανοίξουμε αυτό και να το προτείνουμε και να το υπερασπιστούμε».
Και συμπλήρωσε: «Εγώ ειλικρινά, κάποιες φορές, νομίζω ότι παρότι είμαστε σε διαφορετικές πλευρές και εκπροσωπούμε διαφορετικές απόψεις, ταυτόχρονα βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά, διότι προσπαθούμε να ανοίξουμε δρόμο για το μέλλον. Και κάποιες φορές βιώνω τους διαφωνούντες με τον συμβιβασμό σαν να είναι στην άλλη πλευρά, διότι τραβούν προς τα πίσω. Και αυτό είναι ένα είδος αγώνα μεταξύ του μέλλοντος και του παρελθόντος».
«Εμείς εδώ στα Βαλκάνια», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, «έχουμε τόσο πολύ παρελθόν, ενώ κάποιες φορές δεν έχουμε πολύ μέλλον, και νομίζω ότι θα είναι πολύ σημαντικό οι δυνάμεις που θέλουν να ανοίξουν το μέλλον να καταφέρουν να υπερβούν τα εμπόδια».
«Και βιώσιμη λύση, κατά την άποψή μου, είναι αυτή που θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να προχωρήσουν μπροστά και να είναι αποδεκτή. Να κοιταχτούμε στα μάτια και να χαιρετίσουμε ο ένας τον άλλον σαν άνθρωποι, είμαστε γείτονες και θα είμαστε πάντοτε γείτονες και νομίζω πως εάν αυτό το παίξουμε επιδέξια θα έχουμε και κοινό μέλλον, ευρωπαϊκό, όπου πιθανότατα θα μοιραστούμε πολλά συμφέροντα. Θα καταστούμε φυσικοί σύμμαχοι».
AP Photo/Boris Grdanosk