Τονίστηκε η ισχυρή βούληση για ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας.
Ν. Παναγιωτόπουλος: Ελλάδα και Ουκρανία καταδικάζουν κάθε μορφή αναθεωρητισμού (pics)
Eurokinissi. Γρ. Τύπου υπ. Άμυνας
Eurokinissi. Γρ. Τύπου υπ. Άμυνας

Ν. Παναγιωτόπουλος: Ελλάδα και Ουκρανία καταδικάζουν κάθε μορφή αναθεωρητισμού (pics)

Τονίστηκε η ισχυρή βούληση για ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας.

Συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξι Ρέζνικοφ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στη διάρκεια των συνομιλιών τονίστηκε η ισχυρή βούληση των δύο χωρών για την ενδυνάμωση και εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας τους ενώ υπογραμμίστηκε, ότι η Ελλάδα και η Ουκρανία καταδικάζουν κάθε μορφή αναθεωρητισμού και κατάφωρης παραβίασης Διεθνούς Δικαίου.

«Η Ελλάδα, από την αρχή αυτού του βάναυσου και απρόκλητου πολέμου εναντίον της Ουκρανίας καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική επιθετικότητα και βρίσκεται, από την πρώτη μέρα, στο πλευρό της Ουκρανίας και των γενναίων υπερασπιστών της», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα εφάρμοσε όλες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον εισβολέα, παρά το κόστος τους για την οικονομία μας.

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας ενώ έφερε ξανά τον πόλεμο στην Ευρώπη και αποτελεί μια νέα απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

Αναφερόμενος στους νεκρούς στην Μπούκα και τη Μαριούπολη ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι μας υπενθυμίζουν το καθήκον μας προς τα θύματα και τις οικογένειές τους να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, καθώς και να συνεχίσουμε την αταλάντευτη στήριξή μας προς την Ουκρανία και τον λαό της που μάχεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του.

Επενέλαβε δε τη στήριξη της χώρας μας προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό.

Ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα

Από την πλευρά του ο Ρέζνικοφ εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του στον λαό και την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την υποστήριξη και τα συστήματα που παρείχαν στην Ουκρανία για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στη Συμμαχία θα είναι η Ουκρανία «όταν κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», όπως είπε.

Κατέληξε λέγοντας «όπως γνωρίζετε, η Ουκρανία είναι από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής τροφίμων για τις αφρικανικές χώρες, τις χώρες της Ανατολής, και αυτή τη στιγμή, με τον πόλεμο σε εξέλιξη, έχουμε έναν πράσινο διάδρομο για το εμπόριο των σιτηρών υπό τη σημαία του ΟΗΕ, οπότε πρέπει να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα και πραγματικά πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε τη στήριξη της χώρας σας».

Στις συνομιλίες συμμετείχαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Πρέσβυς της Ουκρανίας στην Αθήνα Σέργκι Σουτένκο (Sergii Shutenko), ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ντένις Σαράποφ (Denys Sharapov), καθώς και πολυμελείς αντιπροσωπείες των δύο πλευρών.