Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη αποκάλεσε τη χώρα του «Μακεδονία» και την κυβέρνησή του «μακεδονική» κυβέρνηση» κατά παράβαση της Συνθήκης των Πρεσπών.
«Για εμάς, ως μικρό έθνος, είναι σημαντικό τις ημέρες αυτές να ληφθούν οι σημαντικές εκείνες αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ανθρωπότητας τις επόμενες δεκαετίες, κάτι στο οποίο θα συμβάλουμε και εμείς.
Η Μακεδονία, ως χώρα σκοπεύει να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και να προωθεί τις αξίες. Ως μακεδονική κυβέρνηση θέλουμε να είμαστε δίπλα-δίπλα με τους συμμάχους μας και να επιβεβαιώσουμε το ελευθεριακό πνεύμα του μακεδονικού λαού και των μακεδόνων πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μίτσκοσκι, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Επίσης, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει στις σημαντικές αποφάσεις του Οργανισμού, που θα ληφθούν στη διάρκεια της Συνόδου και πρόσθεσε πως ως χώρα «παραμένουμε προσηλωμένοι στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας, δηλαδή τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ να επενδυθεί στον εκσυγχρονισμό του Στρατού μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, γιατί μόνο έτσι θα ακολουθήσουμε τις σύγχρονες τάσεις, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης παγκόσμιας αμυντικής συμμαχίας που υπήρξε ποτέ».
Κυρ. Μητσοτάκης: Η Β. Μακεδονία υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφή μήνυμα προς τη γειτονική χώρα ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία (erga omnes), κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης που είχε στο Council of Foreign Affairs με συντονιστή τον πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ, στην Ουάσιγκτον.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα με τα Βαλκάνια είναι ότι πολύ συχνά το φάντασμα του εθνικισμού αναδύεται όταν κανείς δεν το περιμένει απαραίτητα και έφερε ως παράδειγμα τη Βόρεια Μακεδονία.
«Η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ σήμερα γιατί η Ελλάδα ήρε το βέτο της μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη και επικυρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία που υποχρεώνει τη χώρα. Το σεβαστήκαμε και το σέβομαι. Ένα από τα θεμελιώδη, αν όχι τα πιο θεμελιώδη δόγματα, πτυχές αυτής της συμφωνίας είχε να κάνει με το όνομα Βόρεια Μακεδονία που χρησιμοποιείται erga omnes. Και αυτό είναι κάτι που είναι πολύ ξεκάθαρο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «όταν ακούω τη νέα κυβέρνηση να αναφέρεται εντός των τειχών ως δημοκρατία της Μακεδονίας, τότε έχω σημαντικές ανησυχίες, είναι ένα ζήτημα που θέλω να εγείρω, δεν είναι εποικοδομητικό, δεν βοηθά το ευρωπαϊκό μονοπάτι της Βόρειας Μακεδονίας».